1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Διαμεσολάβηση
  6. »
  7. Κυριάκος Ανδρέου: «Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος του 2030 θα πρέπει να διακρίνεται...

Κυριάκος Ανδρέου: «Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος του 2030 θα πρέπει να διακρίνεται από υψηλή επιστημονική κατάρτιση»

Κυριάκος Ανδρέου: «Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος του 2030 θα πρέπει να διακρίνεται από υψηλή επιστημονική κατάρτιση»
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο σημερινός ασφαλιστικός διαμεσολαβητής και τι πρέπει να κάνει για να συναντήσει τον Ασφαλιστικό Σύμβουλο του μέλλοντος, μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, κ. Κυριάκο Ανδρέου.

Με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα του Cyprus Insurance News στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, μιλήσαμε για όλα όσα απασχολούν σήμερα τον σύγχρονο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Τεχνολογία, ρυθμιστικό πλαίσιο και ανταγωνιστικά δίκτυα είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες του κλάδου σήμερα.

Όπως μας λέει ο κ. Ανδρέου αναλογιζόμενος το μέλλον, «Ο Επαγγελματίας Ασφαλιστικός Σύμβουλος του 2030 θα πρέπει να διακρίνεται από υψηλή επιστημονική κατάρτιση και να είναι άρτια εκπαιδευμένος για να μπορεί να προβαίνει σε εμπεριστατωμένη μελέτη αξιολόγησης των ασφαλιστικών αναγκών των πελατών του».

Αναφορικά με τα επιτεύγματα του συνδέσμου τα τελευταία 2 χρόνια, ξεχωρίζει τα αντίστοιχα συνέδρια που διοργάνωσε ο ΠΣΕΑΔ, την εμβάθυνση των σχέσεων με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών ενώ αναφέρει και τη σημαντική αύξηση των μελών του συνδέσμου κατά 35%.

Διαβάστε πιο κάτω ολόκληρη τη συζήτηση μας με τον πρόεδρο του ΠΣΕΑΔ.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι επαγγελματίες Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές;

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές σήμερα είναι, η συνεχής εναρμόνιση με τις αυξανόμενες απαιτήσεις που επιβάλλει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την άσκηση του επαγγέλματος που έχουν αυξήσει κατακόρυφα το λειτουργικό τους κόστος, η τεχνολογική αναβάθμιση και η ομαλή προσαρμογή σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον που πλέον ενσωματώνει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς εφαρμογές που συνδυάζουν τεχνητή νοημοσύνη και ο ανταγωνισμός από εναλλακτικά κανάλια διανομής ασφαλιστικών προϊόντων που πολλές φορές χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές και ενίοτε παρανομούν ελλείψει επαρκούς εποπτείας.     

Πως βλέπετε ή φαντάζεστε τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή του 2030;

Ο Επαγγελματίας Ασφαλιστικός Σύμβουλος του 2030 θα πρέπει να διακρίνεται από υψηλή επιστημονική κατάρτιση και να είναι άρτια εκπαιδευμένος για να μπορεί να προβαίνει σε εμπεριστατωμένη μελέτη αξιολόγησης των ασφαλιστικών αναγκών των πελατών του, να είναι άρτιος γνώστης των νέων τεχνολογιών και να μπορεί να τις χρησιμοποιεί με άνεση, δίνοντας σημαντική βαρύτητα στην ανθρώπινη, άμεση και ψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση και να έχει πάντοτε κατά νου ότι το πιο σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει είναι το ψηλό επίπεδο εν συναίσθησης η οποία μπορεί να τον βοηθήσει τα μέγιστα στην κατανόηση των μοναδικών αναγκών των πελατών του.

Ποια είναι σήμερα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής και πως μεταβάλλονται πιστεύετε με τον καιρό;

Τα πιο σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής είναι η τιμιότητα, η ακεραιότητα και το ψηλό αίσθημα ευθύνης για το λειτούργημα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τελευταίες ημέρες για συμμετοχή στο αφιέρωμα για τις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας!

Να γνωρίζει πως οι πράξεις και οι συμβουλές που δίνει στους πελάτες του για την αγορά ενός ασφαλιστικού προϊόντος επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων και την κοινωνία ευρύτερα και θα πρέπει να έχει τέτοιο επίπεδο κατάρτιση το οποίο θα μπορεί να διασφαλίσει πως οι ανησυχίες, οι στόχοι και οι επιδιώξεις των πελατών  θα εξασφαλίζονται στον καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να ενισχύονται συνεχώς αφού η ποιότητα δεν είναι μια σταθερή μεταβλητή αλλά πάντοτε λαμβάνει υπόψη τις προσδοκίες των πελατών οι οποίες με την πάροδο του χρόνου συνεχώς αυξάνονται. Συνεπώς για να μπορούμε ως Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές να διατηρούμε διαχρονικά τα ποιοτικά μας χαρακτηριστικά θα πρέπει να ξεπερνούμε συνέχεια τις προσδοκίες των πελατών μας ιδιαίτερα σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως αυτό που ζούμε σήμερα.   

Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους συναδέλφους σας Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές όσον αφορά τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν και αναφέρατε πιο πάνω;

Το μήνυμα μου προς τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές είναι πως η αλλαγή είναι κανόνας της ζωής και όσοι δεν κάνουν αλλαγές μπορεί να χάσουν το παρόν αλλά σίγουρα θα χάσουν το μέλλον! Συνεπώς οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι τέτοιες που απαιτούν να αλλάζουμε συνεχώς και να προσαρμοζόμαστε για να μπορούμε να διατηρήσουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κτίζοντας σχέσεις ζωής με τους πελάτες μας. Ο ανταγωνισμός θα συνεχίσει να υπάρχει και θα γίνεται πιο έντονος και μόνο όσοι πραγματικά επενδύουν στην καθημερινή τους προσωπική βελτίωση θα μπορούν να ξεχωρίζουν.

Ποια ήταν τα κυριότερα επιτεύγματά ή ορόσημα για τον ΠΣΕΑΔ, τα τελευταία 2 χρόνια;

Σημαντικά ορόσημα της τελευταίας διετίας ήταν:

  • το 7ο και 8ο ετήσιο συνέδριο μας που για άλλη μια φορά ανέβασαν τον πήχη στην ασφαλιστική βιομηχανία αφού είχαν για ακόμα μια φορά ρεκόρ συμμετοχών.

Σημαντικό επίσης ήταν το γεγονός πως το 8ο συνέδριο έγινε κάτω από την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και είχαμε την τιμή να συμμετέχει για πρώτη φορά ο πρόεδρος του BIPAR κος Dominique Size του οποίου η παρουσία ήταν βαρύνουσας σημασίας και δόθηκε η ευκαιρία, μέσα από τη συμμετοχή του σε  δια δραστική συζήτηση, να μεταφέρει τις απόψεις και τις εμπειρίες του σχετικά με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση σε ολόκληρη την Ε.Ε αλλά και να δώσει σημαντικά μηνύματα για το μέλλον του επαγγέλματος μας και πως η συμβουλή που μπορεί να δώσει ένας επαγγελματίας προσθέτει αξία στο ίδιο το ασφαλιστικό προϊόν.

  • Η εμβάθυνση των σχέσεων μας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η  υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών ΠΟΑΔ που μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε ανταλλαγή απόψεων και καταρτισμό κοινής στρατηγικής σε θέματα που απασχολούν τους διαμεσολαβητές στις δύο χώρες
  • Η αισθητή αύξηση του αριθμού των μελών μας με ποσοστό πέραν του 35%
  • Η εγγραφή του θέματος της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των  ασφαλιστικών πρακτόρων στην αρμόδια επιτροπή του BIPAR για τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου προστασίας εντός της Ε.Ε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ο Πάνος Λελεδάκης στο 9ο Συνέδριο του ΠΣΕΑΔ

Συχνά συζητάμε για την έλλειψη ασφαλιστικής κουλτούρας; Πως μπορεί συλλογικά η βιομηχανία να καταφέρει να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση;

Η έλλειψη ασφαλιστικής κουλτούρας είναι ευθύνη όλων των πυλώνων που απαρτίζουν τη βιομηχανία αλλά και της πολιτείας. Πιστεύω πως μαζί ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εποπτεύουσα αρχή και κατ’ επέκταση η ίδια η πολιτεία έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν μπορούμε να αναμένουμε βελτίωση της ασφαλιστικής συνείδησης στον τόπο μας, αν όλοι εμείς που είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε το θεσμό της ασφάλισης δεν συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να συμβάλλει θετικά προς τον ίδιο το θεσμό. Θεωρώ πως ως ασφαλιστική βιομηχανία, για πολλά χρόνια λανθασμένα δίνουμε βαρύτητα στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα.

Βλέπουμε για παράδειγμα στον κλάδο ζωής πως διαχρονικά οι πλείστες ασφαλιστικές εταιρείες βραβεύουν κυρίως την ποσότητα και όχι την ποιότητα και πολλές φορές επικροτούν σιωπηρά την ανακύκλωση χαρτοφυλακίων (είτε εντός της ίδιας εταιρείας είτε από εταιρεία σε εταιρεία) η οποία είναι γνωστό πως στις πλείστε των περιπτώσεων λειτουργεί εις βάρος του πελάτη.

Στις ασφαλίσεις γενικού κλάδου παράλληλα βλέπουμε ένα «πόλεμο» τιμών που συνήθως δεν λαμβάνει υπόψη του τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάλυψης με περιορισμούς και εξαιρέσεις που συνήθως την ώρα της απαίτησης ο πελάτης μένει εκτεθειμένος.

Την ίδια στιγμή το μεγάλο ποσοστό υπο-ασφάλισης που υπάρχει στις ασφαλίσεις κτιρίων δημιουργεί σοβαρό κενό αξιοπιστίας την ώρα της απαίτησης. 

Αναπόφευκτα για να μπορεί να αλλάξει η κουλτούρα και να εμπεδωθεί η ασφαλιστική συνείδηση θα πρέπει βελτιωθεί η αξιοπιστία της ασφαλιστική βιομηχανίας και κατά την άποψη μου για να γίνει αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε ως βιομηχανία τα πιο κάτω βήματα.

  • Εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών από όλους εμάς που εμπλεκόμαστε στην ασφαλιστική βιομηχανία οι οποίες θα πρέπει να διέπονται από εμπιστοσύνη και σεβασμό μεταξύ μας και να συνδυάζουν αξιοπιστία, ακεραιότητα, σύνεση και αμεσότητα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας που πηγάζουν από τις υποσχέσεις που δίνουμε στους πελάτες για το παρόν και το μέλλον.
  • Ενίσχυση της εποπτείας η οποία να μπορεί να παρεμβαίνει δραστικά στις περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται φαινόμενα κακών πρακτικών και σύγκρουσης συμφερόντων που επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα των καταναλωτών.
  • Ενίσχυση της διαφάνειας αλλά και της σαφήνειας των όρων που διέπουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια μαζί με απλοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης, ούτως ώστε ο καταναλωτής να μπορεί την ώρα της απαίτησης να έχει θετική εμπειρία που θα συμβάλλει στην βελτίωση της ασφαλιστικής συνείδησης.
  • Εισαγωγή μαθήματος στα σχολεία μέσα από το οποίο να επεξηγείται ο σημαντικός ρόλος της ασφάλισης στην κοινωνία μέσα σε ένα πλαίσιο σωστού χρηματοοικονομικού σχεδιασμού και διαχείρισης των κινδύνων που απειλούν την σταθερότητα και την οικονομική ισορροπία μιας κοινωνίας που θέλει να έχει συνεχή εξέλιξη. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η SoEasy Insurance ξανά Μέγας Χορηγός στο συνέδριο του ΠΣΕΑΔ

Γίνεται συχνά πολύς λόγος για τα ενναλακτικά δίκτυα, πως μπορεί σήμερα λαμβάνοντας υπόψιν και την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής να παραμείνει ανταγωνιστικός;

Είναι γεγονός πως ο ανταγωνισμός από τα εναλλακτικά δίκτυα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή. Θα πρόσθετα πως αποτελεί παράλληλα πρόκληση για ολόκληρη την ασφαλιστική βιομηχανίας της Ε.Ε αφού μέσα από έρευνες που διεξάγονται από την EIOPA κατά καιρούς έχει διαφανεί πως η πώληση, ή η αγορά ενός ασφαλιστικού προϊόντος, μέσα από εναλλακτικά κανάλια και ιδιαίτερα οι εξ’ αποστάσεως πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές επειδή στην συντριπτική τους πλειοψηφία βασίζονται κυρίως στην τιμή και όχι στην επαρκή αξιολόγηση των αναγκών του καταναλωτή μέσα από σωστή συμβουλευτική.

Για να μπορεί ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής να παραμείνει ανταγωνιστικός θα πρέπει να εξελιχθεί και ο ίδιος τεχνολογικά και να επενδύσει σε συστήματα ή και απλές εφαρμογές που, θα μπορούν να του μειώσουν το χρόνο διαχείρισης των ανελαστικών εργασιών και θα ενισχύσουν τον πραγματικά ποιοτικό χρόνο που θα έχει στην επαφή του με τους πελάτες ιδιαίτερα για ασφαλιστικά προϊόντα που χρειάζονται εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη.

Σε κάθε καμπή της ιστορίας έχει αποδειχθεί πως η τεχνολογία αποτελούσε σημαντικό παράγοντα της εξέλιξης και δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το δικό μας επάγγελμα. Πιστεύω πως όσοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές καταφέρουν να υιοθετήσουν τις νέες τάσεις της τεχνολογίας και παράλληλα να τις συνδυάσουν με το σημαντικό πλεονέκτημα της ανθρώπινης προσωπικής επαφής και της αμεσότητας που μπορεί να έχουν με τους πελάτες τους όχι μόνο θα παραμείνουν ανταγωνιστικοί αλλά θα μπορούν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των πελατών τους.    

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.