1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Ποια είναι η Κοινοπραξία Ασφαλιστών και ποιος ο ρόλος της;

Ποια είναι η Κοινοπραξία Ασφαλιστών και ποιος ο ρόλος της;

Ποια είναι η Κοινοπραξία Ασφαλιστών και ποιος ο ρόλος της;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ένας σημαντικός πυλώνας της ασφαλιστικής βιομηχανίας που θα λέγαμε ότι λειτουργεί αθόρυβα είναι η Κοινοπραξία Ασφαλιστών που με όραμα τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για παροχή της υποχρεωτικής ασφάλισης εκεί που η ασφαλιστική αγορά αδυνατεί, λειτουργεί σταθερά από το 1975.

Τα δεδομένα πριν την ίδρυση της Κοινοπραξίας.

Στα πρώτα στάδια της, η Ασφαλιστική Βιομηχανία της χώρας μας στηρίχθηκε κυρίως στις αντιπροσωπείες των ασφαλιστικών εταιρειών του εξωτερικού ενώ με την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 αρχίζει σταδιακά μια νέα εποχή στα ασφαλιστικά δρώμενα της χώρας.

Τα επόμενα χρόνια, ενδυναμώνεται η εγχώρια ασφαλιστική αγορά με τη δημιουργία πλέον σημαντικού αριθμού Κυπριακών Ασφαλιστικών Εταιρειών, δίνοντας έτσι την απαραίτητη ανεξαρτησία στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά ούτως ώστε να μπορεί αυτόνομα να παίρνει αποφάσεις που αφορούν την βιομηχανία.

Ιστορικά τα οχήματα δημόσιας χρήσης – Λεωφορεία, ταξί και ενοικιαζόμενα – παρουσίαζαν ιδιαίτερα ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα με αποτέλεσμα οι Ασφαλιστικές εταιρείες να αδυνατούν να αναλάβουν την ασφαλιστική κάλυψη των οχημάτων αυτών.

Με τη δημιουργία πλέον των εγχώριων Ασφαλιστικών Εταιρειών, και μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών και τους Αντιπροσώπους των Επαγγελματικών Οργανώσεων των αυτοκινητιστών, αποφασίστηκε όπως συλλογικά αναλάβουν την κάλυψη του συγκεκριμένου Κλάδου.

Το 1970 οι ασφαλιστικές εταιρείες ξεκίνησαν τη διαχείριση της ασφάλισης των οχημάτων δημοσίας χρήσης στηριζόμενες σε ένα άτυπο συνεταιρισμό για τον διαμοιρασμό των κινδύνων για μια περίοδο 5 ετών.  Τον Σεπτέμβρη του 1975 όλες οι Ασφαλιστικές Εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο Μηχανοκινήτων Οχημάτων υπέγραψαν συμφωνία για την δημιουργία ενός νέου Κεντρικού Φορέα με το όνομα CYPRUS HIRE RISKS POOL.

Ο ρόλος της Κοινοπραξίας

Η Κοινοπραξία Ασφαλιστών αποτελεί σήμερα εκείνον τον οργανισμό που ασφαλίζει όλους τους «ανεπιθύμητους» κινδύνους που απορρίπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Αυτό ξεκίνησε σε κατοπινό στάδιο από την ίδρυση της κοινοπραξίας, μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής της πολιτικής και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της αγοράς, αλλά και στο κάλεσμα της Εποπτικής Αρχής. Έτσι λοιπόν σήμερα, η Κοινοπραξία Ασφαλιστών προσφέρει την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι τρίτου και σε όσους αδυνατούν να την εξασφαλίσουν από την ασφαλιστική αγορά, με στόχο να μην κυκλοφορεί οποιοσδήποτε ανασφάλιστος.

Στην Κοινοπραξία συμμετέχουν οι πλείστες Ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο μηχανοκινήτων οχημάτων στην Κύπρο.

Η Κοινοπραξία είναι ένας αυτόνομος Κυπριακός Ασφαλιστικός Οργανισμός με ορθολογικό και ταυτόχρονα κοινωνικό προσανατολισμό και στόχο ο οποίος δημιουργήθηκε προκειμένου να καλύψει τα κενά και την αδυναμία εξασφάλισης ασφαλιστικής κάλυψης στην Κυπριακή Ασφαλιστική Αγορά για οχήματα Δημοσίας Χρήσης (οχήματα ενοικίασης , ταξί και λεωφορεία) και για ιδιωτικά οχήματα οι οδηγοί και ιδιοκτήτες  των οποίων αδυνατούν να εξασφαλίσουν την προβλεπόμενη από τον Νόμο ασφαλιστική κάλυψη που στο παρελθόν είχε ως αποτέλεσμα να μένουν ανασφάλιστα.

Το όραμα και η αποστολή της κοινοπραξίας

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της το όραμα της κοινοπραξίας συνοψίζεται στα εξής 3 σημεία:

  • Κανείς Ανασφάλιστος
  • Δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για παροχή της Υποχρεωτικής Ασφαλιστικής Κάλυψης εκεί όπου η ασφαλιστική αγορά αδυνατεί και
  • Την παροχή υψηλής ποιότητας προστασίας και εξασφάλισης

Η διαδικασία ασφάλισης «ανεπιθύμητων» κινδύνων

Το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκινήτων Οχημάτων (ΤΑΜΟ) ανέλαβε την υποχρέωση να παραπέμπει στην Κοινοπραξία τέτοιους κινδύνους για ασφάλιση, νοουμένου ότι τηρείται συγκεκριμένη διαδικασία.

Αρχικά, οποιοσδήποτε οδηγός απορριφθεί διαδοχικά από τρεις Ασφαλιστικές Εταιρείες στις οποίες είχε αποταθεί για ασφάλιση, μπορεί να απευθυνθεί στο Ταμείο προσκομίζοντας πιστοποιητικά απόρριψης από τις εταιρίες αυτές.

Ακολούθως θα πρέπει να υποβληθεί μέσω του Ταμείου αίτηση για κάλυψη, συνοδευόμενη από 3 απορρίψεις από ισάριθμες Ασφαλιστικές Εταιρείες,.

Το Ταμείο την αποστέλλει στις Ασφαλιστικές Εταιρείες οι οποίες θα αποφασίσουν κατά πόσο είναι διατεθειμένες να διαπραγματευθούν την έκδοση ασφαλιστικής κάλυψης. Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά, εντός 48 ωρών από τη λήψη της αίτησης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Σε περίπτωση λήψης μίας ή περισσότερων θετικών απαντήσεων, το Ταμείο θα παραπέμπει τον ενδιαφερόμενο προς τις εταιρείες που απάντησαν θετικά.

Διαφορετικά οι ενδιαφερόμενοι θα παραπέμπονται στην Κοινοπραξία Ασφαλιστών για ασφάλιση, με πιστοποίηση του Ταμείου ότι τυγχάνουν «Μη Αποδεκτοί Κίνδυνοι».

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κοινοπραξίας, αυτή τη στιγμή συμμετέχουν οι πιο κάτω εταιρείες:

  • Hydra Insurance Company Ltd
  • AIG
  • Allianz
  • Ethniki General Insurance (Cyprus) Ltd
  • Minerva Insurance
  • Lumen Insurance
  • Κεντρική Ασφαλιστική
  • Prime Insurance
  • Γενικές Ασφάλειες
  • Eurosure
  • Trust Insurance Cyprus
  • Atlantic Insurance
  • Υδρόγειος Ασφαλιστική
  • Παγκυπριακή Ασφαλιστική
  • Royal crown Insurance
  • Commercial General Insurance
  • CNP Ασφαλιστική
  • Altius Insurance
  • Progressive Insurance
  • Κόσμος Ασφαλιστική
  • Gan Direct

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.