1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Οι 4 γυναίκες στην κορυφή της ασφαλιστικής βιομηχανίας της Κύπρου

Οι 4 γυναίκες στην κορυφή της ασφαλιστικής βιομηχανίας της Κύπρου

Οι 4 γυναίκες στην κορυφή της ασφαλιστικής βιομηχανίας της Κύπρου
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Θα χρειαστούν άλλα 131 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων για το 2023.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια μέρα ιστορική για όλη την ανθρωπότητα.

Ας εξερευνήσουμε την ιστορία των δικαιωμάτων των γυναικών και στη συνέχεια θα περάσουμε στον αφαλιστικό κλάδο του σήμερα στην Κύπρο και τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα όσον αφορά τη γυναικεία παρουσία σε θέσεις ηγεσίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επίσημα αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη το 1977, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας προέκυψε για πρώτη φορά από τις δραστηριότητες των εργατικών κινημάτων στις αρχές του εικοστού αιώνα στη Βόρεια Αμερική και σε όλη την Ευρώπη:

Κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες -1909

Η πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 28 Φεβρουαρίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής όρισε αυτή την ημέρα προς τιμήν της απεργίας των εργατών ενδυμάτων το 1908 στη Νέα Υόρκη, όπου οι γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στις συνθήκες εργασίας.

Αλλά το πρώτο ορόσημο στις ΗΠΑ ήταν πολύ νωρίτερα – το 1848. Αγανακτισμένες για την απαγόρευση στις γυναίκες να μιλήσουν σε ένα συνέδριο κατά της δουλείας, οι Αμερικανίδες Elizabeth Cady Stanton και Lucretia Mott συγκεντρώνουν μερικές εκατοντάδες ανθρώπους στο πρώτο συνέδριο για τα δικαιώματα των γυναικών στη Νέα Υόρκη. Μαζί απαιτούν αστικά, κοινωνικά, πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα για τις γυναίκες σε μια Διακήρυξη Συναισθημάτων και Ψηφισμάτων. Ένα κίνημα γεννιέται.

Η σειρά της Ευρώπης – 1910

Η Socialist International, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, καθιέρωσε μια Ημέρα της Γυναίκας, διεθνούς χαρακτήρα, για να τιμήσει το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών και να οικοδομήσει υποστήριξη για την επίτευξη καθολικής ψηφοφορίας για τις γυναίκες.

Πρώτοι εορτασμοί – 1911

Μια ημέρα για τις γυναίκες γιορτάζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά αυτός ο εορτασμός συμβαίνει στις 19 Μαρτίου, σε ανάμνηση της επανάστασης του 1848 και τoυ «Commune de Paris». Εκτός από το δικαίωμα ψήφου και κατοχής δημόσιων αξιωμάτων, απαίτησαν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, στην επαγγελματική κατάρτιση και τον τερματισμό των διακρίσεων στην εργασία.

Οι Ρωσίδες γυναίκες παίρνουν την εξουσία – 1913

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έγινε επίσης ένας μηχανισμός διαμαρτυρίας για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο πλαίσιο του ειρηνευτικού κινήματος, οι Ρωσίδες γιόρτασαν την πρώτη τους Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Αλλού στην Ευρώπη, γύρω στις 8 Μαρτίου του επόμενου έτους, οι γυναίκες πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις είτε για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο είτε για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε άλλες ακτιβίστριες.

Κουρασμένοι από τον πόλεμο – 1915

Καθώς μαίνεται ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, μια τεράστια συγκέντρωση γυναικών πραγματοποιείται στη Χάγη (Κάτω Χώρες) στις 15 Απριλίου. Οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν πάνω από 1.300 γυναίκες από περισσότερες από 12 χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οδήγηση στην εγκυμοσύνη; Τι να προσέξετε

Το δικαίωμα ψήφου στη Ρωσία – 1917

Στο πλαίσιο του πολέμου, οι γυναίκες στη Ρωσία επέλεξαν και πάλι να διαμαρτυρηθούν και να απεργήσουν με το γνωστό «Bread and Peace» την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου (η οποία έπεσε στις 8 Μαρτίου με το Γρηγοριανό ημερολόγιο). Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο τσάρος παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση χορήγησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.

Η γιορτή απλώνεται

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η 8η Μαρτίου άρχισε να γιορτάζεται σε πολλές χώρες. Το 1975, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Έτους της Γυναίκας, τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να γιορτάζουν την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Δύο χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1977, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα που ανακήρυσσε την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Γυναικών και τη Διεθνή Ειρήνη που πρέπει να τηρείται οποιαδήποτε ημέρα του έτους από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις ιστορικές και εθνικές παραδόσεις τους. Έκτοτε, τα Ηνωμένα Έθνη και οι υπηρεσίες τους εργάστηκαν ακούραστα για να διασφαλίσουν την ισότητα των φύλων παγκοσμίως με εξαιρετικά αποτελέσματα: το 1995 η Διακήρυξη και η Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου, ένας ιστορικός οδικός χάρτης που υπογράφηκε από 189 κυβερνήσεις, επικεντρώθηκε σε 12 κρίσιμους τομείς ανησυχίας· και τη συμπερίληψη του στόχου 5 «Επίτευξη της ισότητας των φύλων και χειραφέτηση όλων των γυναικών και των κοριτσιών» στην Ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Γιατί 8 Μαρτίου;

Η 19η Μαρτίου, η τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, η 15η Απριλίου και η 23η Φεβρουαρίου συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών ημερομηνιών για το κίνημα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Αλλά από πού προήλθε η 8η Μαρτίου; Η απάντηση προκύπτει από τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Γρηγόριο XIII! Πριν από την Επανάσταση, η Ρωσία δεν είχε ακόμη υιοθετήσει το Γρηγοριανό ημερολόγιο, που εισήχθη από τον Πάπα Γρηγόριο XIII το 1582 για να μετριάσει τα λάθη του Ιουλιανού ημερολογίου, το οποίο οφείλει το όνομά του στον Ρωμαίο αυτοκράτορα, ο οποίος το είχε επιλέξει 46 χρόνια πριν από τη γέννηση του Ιησού Χριστού. Το Γρηγοριανό ημερολόγιο χρησιμοποιείται σήμερα στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών. Το 1917, η 23η Φεβρουαρίου στη Ρωσία αντιστοιχούσε έτσι στις 8 Μαρτίου στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες!

Η γυναικεία παρουσία στην ασφαλιστική βιομηχανία της Κύπρου στο σήμερα

Είμαστε στο 2024 και τα πιο πρόσφατα στοιχεία από έρευνα που διεξήγαγε πέρσι ο ΣΑΕΚ με την ΕΥ όσον αφορά τις γυναίκες και τον ασφαλιστικό κλάδο στην Κύπρο συνοψίζουν τα εξής 3 βασικά σημεία:

  • Η γυναικεία παρουσία στον ασφαλιστικό τομέα είναι αξιοσημείωτα υψηλή συγκριτικά με άλλους τομείς
  • Η γραμμή εργασίας επιτρέπει την εξέταση και εφαρμογή ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας
  • Υπάρχει έντονη διάθεση στον τομέα να επιφέρει θετικές αλλαγές για την ομαλοποίηση της ισότητας των φύλων

Σε σχέση με το 2022 όπου στην ηγεσία των ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο συναντήσαμε μόνο 2 γυναίκες, πλέον συναντούμε 4 γυναίκες στην κορυφή της ασφαλιστικής ηγεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Νέα Παγκύπρια Αιμοδοσία από τη CNP CYPRIALIFE

Είναι γεγονός πως τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολλά. Ωστόσο, η θετικότητα σε αυτή την προοπτική κάνει το μέλλον πιο αισιόδοξο!

Οι 4 γυναίκες στην κορυφή της ασφαλιστικής βιομηχανίας της Κύπρου

Ανδρεανή Καλλιμάχου: Γενική Διευθύντρια CNP CYPRIALIFE

akallimaxou

Η κ. Καλλιμάχου σπούδασε Μαθηματικά, Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Manchester Institute of Science and Technology (UMIST) και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακό στην Επιχειρησιακή Έρευνα (Operational Research) στο London School of Economics and Political Sciences. Είναι Fellow του Ινστιτούτου Αναλογιστών Ηνωμένου Βασιλείου (FIA).

Ξεκίνησε την καριέρα της στη Μεγάλη Βρετανία, όπου εργάστηκε για 5 χρόνια ως Σύμβουλος Αναλογιστής στην Bacon & Woodrow, στον τομέα των Συντάξεων, συμβουλεύοντας μεγάλους πελάτες όπως την GrandMed, την Electrolux και άλλες πάνω στα ταμεία συντάξεων που είχαν.

Στη  CNP CYPRIALIFE ξεκίνησε την καριέρα της το 1998. Ξεκίνησε σαν αναλογιστής και μετά πήρε τη θέση της Διευθύντριας Αναλογιστικών Υπηρεσιών της Εταιρείας και ήταν υπεύθυνη για όλες της Αναλογιστικές Εργασίες συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων, υπογραφής αποθεματικών, συνεργασίας με τις εποπτικές αρχές και κύρια υπεύθυνη (key user) για την ορθότητα των συστημάτων της εταιρείας.

Στη συνέχεια, ανάλαβε τη θέση της Διευθύντριας Ασφαλιστικών Εργασιών και Αναλογιστικών Υπηρεσιών της εταιρείας και εκτός από τις Αναλογιστικές Υπηρεσίες είχε υπό την επίβλεψη της και όλες τις ασφαλιστικές εργασίες της εταιρείας συμπεριλαμβανομένων των νέων εργασιών, διαχείρισης κινδύνου, διαχείρισης απαιτήσεων, εξυπηρέτησης πελατών και ομαδικών ασφαλίσεων. Από τη θέση αυτή ήταν κύρια υπεύθυνη για τη μετάπτωση όλων των χαρτοφυλακίων της εταιρείας Interamerican (Παγκυπριακής, Πανευρωπαϊκής, Φιλικής, Eagle Star και Interamerican) στο ασφαλιστικό σύστημα της Cyprialife. Ήταν υπεύθυνη επίσης για την ανάπτυξη και την ορθότητα όλων των συστημάτων της εταιρείας.

Το 2008, με την αγορά του 50.1%  του Ομίλου CNP Cyprus Insurance Holdings από τη CNP Assurances, ανάλαβε τον ρόλο του CFO του Ομίλου έχοντας υπό την ευθύνη της τις Αναλογιστικές Υπηρεσίες, τις Οικονομικές Διευθύνσεις και τη Διεύθυνση Επενδύσεων και των τριών εταιρειών του Ομίλου (CNP Cyprialife, CNP Ασφαλιστική και CNP Ζωής στην Ελλάδα).

Από το 2013 κατέχει τη θέση της Γενικής Διευθύντριας της εταιρείας. Υπηρετώντας τον απαιτητικό ασφαλιστικό κλάδο, σε µία περίοδο που απαιτεί διαφάνεια, επαγγελματισμό, άμεση ανταπόκριση στις απαιτήσεις των πελατών και εναρμόνιση µε τις νέες νομοθεσίες, στην εποχή της επανάστασης της ψηφιακής τεχνολογίας, θεωρεί την κάθε μέρα της καριέρας της συναρπαστική, αφού έρχεται σε επαφή µε ασφαλισμένους, εργαζομένους και ασφαλιστικούς συμβούλους.

Βραβεύτηκε για το έτος 2016 ως Γυναίκα της Χρονιάς στην Κατηγορία Επιχειρηματίας/Επαγγελματίας στα βραβεία Madame Figaro.

Διετέλεσε επίσης Προέδρος του Συνδέσμου Αναλογιστών Κύπρου και είναι η Πρόεδρος του Επιτελείου του Ραδιομαραθώνιου που διοργανώνει η CNP Cyprus Insurance Holdings με το ΡΙΚ.

Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και το μόττο της είναι ότι «Μόνο αν επιχειρήσεις το αδύνατο μπορείς να πετύχεις το ακατόρθωτο!»

Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη: Γενική Διευθύντρια της Eurolife

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023
athina-shipilli-tsingi

Η Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη κατέχει τη θέση της Γενικής Διευθύντριας της Eurolife από τον Νοέμβριο, 2023.

Εντάχθηκε στο δυναμικό της Τράπεζας Κύπρου τον Σεπτέμβριο του 2021 και εργάστηκε στη Διεύθυνση Συμμόρφωσης μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Ακολούθως, ανέλαβε το ρόλο της Διευθύντριας Διαχείρισης Περιουσίας έως τον Οκτώβριο του 2023.

Πριν την ένταξη της στην Τράπεζα Κύπρου, από τον Ιούνιο 2014 μέχρι τον Αύγουστο 2021, υπηρέτησε ως Ανώτερη Διευθύντρια Διαχείρισης Κινδύνων Ομίλου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της CNP Cyprus Insurance Holdings Ltd, ενώ από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο 2014, υπηρέτησε ως Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου καθώς και Διευθύντρια Συμμόρφωσης στον ίδιο Όμιλο. 

Προηγουμένως, εργάστηκε στην KPMG Κύπρου από τον Φεβρουάριο 2007 μέχρι τον Ιούλιο 2009 προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες από τη θέση Manager εσωτερικού ελέγχου, διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης. 

Άρχισε την καριέρα της στην Moore Stephens Chartered Accountants Λονδίνου ως εξωτερικός ελεγκτής από τον Σεπτέμβριο 2000 μέχρι τον Μάρτιο 2003 ενώ τον Απρίλιο 2004 επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε στο Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης του Mega TV Channel.

Η Αθηνά είναι κάτοχος BSc joint honours Economics & Accountancy από το City University of London, fellow member του Association of Chartered Certified Accountants, Certified Internal Auditor του Institute of Internal Auditors US καθώς και Certified Information Systems Auditor του ISACA.

Χριστιάνα Αγρότη: Γενική Διευθύντρια στις Γενικές Ασφάλειες

christiana-agroti

Η Χριστιάνα Αγρότη ανέλαβε από 1/12/2023 Γενική Διευθύντρια στις Γενικές Ασφάλειες. Έχοντας ενταχθεί στο δυναμικό της Τράπεζας Κύπρου τον Σεπτέμβριο του 2011, διετέλεσε μεταξύ άλλων, Διευθύντρια Καταναλωτικών Τραπεζικών Προϊόντων, επικεφαλής επιχειρηματικού μετασχηματισμού στο γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου, Διευθύντρια του Γραφείου του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου και Ανώτερη Λειτουργός Στρατηγικής και Εταιρικής Οικονομίας.

Η Χριστιάνα Αγρότη αναφέρεται στον Εκτελεστικό Πρόεδρο Ασφαλιστικών Εταιρειών της Τράπεζας Κύπρου και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των Γενικών Ασφαλειών, Λούη Ποχάνη.

Η Χριστιάνα είναι κάτοχος BSc in Economics, Politics & International Studies του University of Warwick και MSc in European Social Policy του The London School of Economics and Political Science. Είναι επίσης μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW).

Καίτη Αλεξάνδρου Φωτιάδου: Head of Interamerican (Cyprus Branch)

kate

H Καίτη Αλεξάνδρου Φωτιάδου ανέλαβε τα καθήκοντα της ως Head of Interamerican (Cyprus Branch), τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου ενώ προηγουμένως κατείχε τη θέση της Head of Operations Anytime Cyprus.

H Καίτη Αλεξάνδρου Φωτιάδου είναι στην Anytime Cyprus από τον Οκτώβριο του 2016 και είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της Anytime στη χώρα μας από την έναρξη των δραστηριοτήτων της το 2017 μέχρι σήμερα.

Το Cyprus Insurance News εύχεται χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.