1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οδική Ασφάλεια
  6. »
  7. ΟΔ.Υ.ΚΥ Assistance: Κοντά στον κόσμο με έντονη κοινωνική προσφορά!

ΟΔ.Υ.ΚΥ Assistance: Κοντά στον κόσμο με έντονη κοινωνική προσφορά!

ΟΔ.Υ.ΚΥ Assistance: Κοντά στον κόσμο με έντονη κοινωνική προσφορά!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

O διευθυντής του Ανθρώπινου Δυναμικού της ΟΔ.Υ.ΚΥ Assistance Πάμπος Καρής, παραχώρησε συνέντευξη στο Lemesos Tv και την Παναγιώτα Καψούλη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων που τιμάται κάθε Νοέμβριο. Ο κ. Καρής, ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τους δρόμους και την οδηγική συμπεριφορά των συμπολιτών μας, μίλησε για όλα όσα πρέπει να αλλάξουν ώστε να μειωθεί ο αριθμός των νεκρών της ασφάλτου, αλλά έθιξε και το «καυτό» ζήτημα των καμερών.

Τι υπηρεσίες προσφέρει η εταιρεία ΟΔ.Υ.ΚΥ Assistance;

Δραστηριοποιείται παγκύπρια από το 1987 επί 24ώρου βάσεως στον τομέα της παροχής υπηρεσιών οδικής βοήθειας, αλλά και φροντίδας ατυχημάτων. Το κύριο πελατολόγιό μας είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι πελάτες τους, καθώς επίσης έχουμε και δικούς μας πελάτες. Επιπρόσθετα, παρέχουμε υπηρεσίες φροντίδας τόσο σε κατοικίες, προ ελέγχους, αλλά και άλλες δραστηριότητες. Ουσιαστικά, εξυπηρετούμε πέραν των 300.000 οχημάτων, αριθμός ο οποίος αποτελεί το 47% των πελατών του ασφαλιστικού τομέα και συνεργαζόμαστε με 11 ασφαλιστικές εταιρείες.

Κατά γενική ομολογία, η ΟΔ.Υ.ΚΥ Assistance έχει ψηλά σε προτεραιότητα την εταιρική κοινωνική ευθύνη καθώς βλέπουμε πως είναι παρούσα σε πολλά τεκταινόμενα της πόλης. Μιλήστε μας για αυτό.

Προσπαθούμε να βρισκόμαστε κοντά στον κόσμο, όχι μόνο για να τον εξυπηρετούμε, αλλά και για να έχουμε κοινωνική προσφορά. Προσπαθούμε να βοηθούμε με τρόπους που φαίνονται αλλά και δεν φαίνονται, όπως συνεργασίες με την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού για βοήθεια συνανθρώπων μας. Επιπρόσθετα, συνεργαζόμαστε με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ΑμεΑ και σε αυτό το πλαίσιο προχωρήσαμε στην εργοδότηση υπαλλήλου για το τηλεφωνικό μας κέντρο.

Υπάρχει η αντίληψη ότι οι οδηγοί στη Λεμεσό έχουν πιο επιθετική οδήγηση. Από την εμπειρία σας τόσα χρόνια στους δρόμους, θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο ισχύει;

Σε κάποιο βαθμό ναι πιστεύω πως όντως ισχύει. Σε όλες τις πόλεις της Κύπρου υπάρχουν οδηγοί που έχουν επιθετική οδήγηση, αλλά στη Λεμεσό είναι λίγο πιο έντονο το φαινόμενο. Για παράδειγμα, δεν δίνουμε εύκολα προτεραιότητα σε οχήματα που είναι στο stop για να μπουν στον κύριο δρόμο ή δεν σεβόμαστε τους πεζούς στη διάβαση πεζών. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον όγκο της κάθε επαρχίας, παρατηρούμε πως αυτό δεν αποτυπώνεται στους αριθμούς των ατυχημάτων. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφέρω κάποιους αριθμούς που έχουμε εξασφαλίσει από το αρχηγείο Αστυνομίας, όσον αφορά τις τροχαίες συγκρούσεις, καθώς από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα είχαμε 26 θανατηφόρες συγκρούσεις με 28 νεκρούς παγκύπρια. Την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, είχαμε 34 θανατηφόρα με 36 νεκρούς, οπότε μιλάμε για μια σημαντική μείωση.

Πώς σας φαίνεται η λειτουργία των καμερών, τόσο των κινητών όσο και των σταθερών; Υπάρχει κάποια σύνδεση με τον χαμηλότερο αριθμό θυμάτων από τροχαία ατυχήματα σε σχέση με πέρσι;

Πιστεύω πως όντως έχουν βοηθήσει στην μείωση των θανατηφόρων και είναι ορατά τα αποτελέσματα. Πρώτα από όλα, δημιουργούν τον φόβο ότι θα μας καταγγείλουν, γι’ αυτό και βλέπουμε οδηγούς να σταματούν πίσω από τα φώτα. Όταν οδηγούμε με την έγνοια ότι θα καταγγελθούμε, τότε είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και έχουμε χαμηλότερη ταχύτητα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και εξαιρέσεις, ειδικά από νεαρούς οδηγούς, οι οποίοι αγγίζουν μέχρι και τα 200 χιλιόμετρα την ώρα στους αυτοκινητόδρομος και δεν συμμορφώνονται. Σκοπός δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η διαμόρφωση σωστής νοοτροπίας από τους οδηγούς.

Οι κάμερες έχουν κάνει πολύ κόσμο έξαλλο, καθώς σταθμεύουν σε ακατάλληλα σημεία, όπως για παράδειγμα σε πεζοδρόμια ή σε χώρους στάθμευσης ΑΜΕΑ. Έχει δίκαιο ο κόσμος;

Προσωπικά, έχω δει κάμερες σταθμευμένες σε κατάλληλα μέρη και επικίνδυνα σημεία, όμως θέλω να πιστεύω πως είναι εξαιρέσεις. Έχουν γίνει μελέτες από την Αστυνομία και έχει δοθεί κατάλογος ανά επαρχία, σε ποια σημεία πρέπει να είναι τοποθετημένες. Αν κάποια είναι λανθασμένα, πρέπει να επανεξεταστούν και να αφαιρεθούν.

Είναι το κινητό μια αιτία απόσπασης προσοχής, ειδικά τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια της οδήγησης;

Κανένας δεν μπορεί να μας διαψεύσει για το τι βλέπουμε στον δρόμο καθημερινά. Οδηγοί που είτε είναι σταματημένοι στα φώτα τροχαίας ή ακόμη και στους αυτοκινητόδρομους, όπως επίσης και οι πεζοί, έχουν το κινητό τηλέφωνο στα χέρια. Εκτός του ότι κρατώντας ένα αντικείμενο δεν μπορούμε να ελέγξουμε καλά το τιμόνι, απορροφάται και η προσοχή μας.

Ποια η άποψή σας για τους χρονοδιακόπτες στα φώτα τροχαίας; Είναι ένα μέτρο που θα έπρεπε να εφαρμοστεί και στην Κύπρο;

Σίγουρα βοηθούν, όμως με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Παρόλα αυτά, θα έρθουν «έξυπνα» φώτα, που θα τοποθετηθούν σε συμβουλές διασταυρώσεων. Θα είναι αυτοελεγχόμενα και αυτρυθμιζόμενα, εφόσον θα είναι συνδεδεμένα σε ένα κεντρικό σύστημα που θα βρίσκεται στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, από όπου θα παρεμβαίνουν για να δώσουν την ανάλογη προτεραιότητα εκεί και  όπου χρειάζεται.

Πώς κρίνετε την οδήγηση των μοτοσικλετιστών και ειδικά των διανομέων, καθώς στην ανάγκη τους να πάνε όσο περισσότερες παραγγελίες μπορούν, καταχρώνται πολλές φορές το οδικό δίκτυο;

Από το 2008 μέχρι το 2022 στην Κύπρο είχαμε 249 νεκρούς μοτοσικλετιστές και δυστυχώς προστίθενται και κάποιοι από τη φετινή χρονιά. Σίγουρα η οδήγηση από τους διανομείς αποτελεί αρκετές φορές κίνδυνο, καθώς δεν έχουν φωτισμό ή προσπερνούν τα οχήματα από τα αριστερά, κάτι που δεν επιτρέπεται. Το κράτος θα προχωρήσει σε αλλαγές στο θέμα απόκτησης αδείας για μοτοσικλετιστές. Θα γίνει απαραίτητη η κανονική άδεια οδηγού και όχι η μαθητική, που με την γνώση μερικών μόνο σημάτων μπορούν να πάρουν άδεια.

Τι γίνεται με το θέμα των scooters; Oι πεζοί θεωρούν ότι τρέχουν αρκετά για να βρίσκονται πάνω σε πεζοδρόμια και οι οδηγοί ότι πηγαίνουν με λίγα χιλιόμετρα για να βρίσκονται στους δρόμους.

Υπάρχει σχετική νομοθεσία που απαγορεύει τη χρήση των scooters εντός του οδικού δικτύου, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι δρόμοι κατώτερης ταχύτητας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, πάντα εννοείται με το κράνος τους.

Πώς κρίνετε το οδικό δίκτυο στο νησί μας;

Θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, όπως και η σήμανση. Παλαιότερα οι αυτοκινητόδρομοί μας θεωρούνταν από τους καλύτερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έγιναν οι κατάλληλες συντηρήσεις, όπως έπρεπε, όποτε χρήζουν βελτίωσης. Εκεί που υστερούμε είναι στην διόρθωση κάποιων λακούβων. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων και Δήμος Λεμεσού έχουν δημιουργήσει πλατφόρμες επικοινωνίας για την επιδιόρθωση τους, όμως υπάρχει καθυστέρηση.

Πηγή: elemesos.com

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.