1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οδική Ασφάλεια
  6. »
  7. Όλα όσα αναφέρει η νομοθεσία για τη μετακίνηση των παιδιών στο...

Όλα όσα αναφέρει η νομοθεσία για τη μετακίνηση των παιδιών στο αυτοκίνητο!

Όλα όσα αναφέρει η νομοθεσία για τη μετακίνηση των παιδιών στο αυτοκίνητο!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Όλα όσα αναφέρει η νομοθεσία για τη μετακίνηση των παιδιών στο αυτοκίνητο, στο νέο Blog της Anytime Cyprus!

Η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στο αυτοκίνητο δεν τελειώνει με την τοποθέτηση ενός αυτοκόλλητου “Baby on board” στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μας και πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με συνέπεια να μεταφέρουμε τα παιδιά σε αντικανονική θέση, διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες βασικές πληροφορίες που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε αναφορικά με το θέμα.

Οι κανόνες

Στα οχήματα που είναι εφοδιασμένα µε ζώνες ασφαλείας σε όλα τα καθίσματα είναι δυνατό να μεταφέρεται παιδί ύψους τουλάχιστον 1.35 cm σε οποιοδήποτε κάθισμα, εκτός από το μπροστινό, με την υποχρέωση να συγκρατείται µε ζώνη ασφαλείας.

Στα οχήματα τα οποία είναι εφοδιασμένα µε ζώνες ασφαλείας µόνο στα μπροστινά καθίσματα μπορεί να μεταφέρεται παιδί ύψους τουλάχιστον 150 cm, σε οποιοδήποτε κάθισμα. Όταν όμως επιβαίνει σε μπροστινό κάθισμα, το παιδί θα πρέπει να συγκρατείται µε ζώνη ασφαλείας.

Στα ίδια οχήματα, που είναι εφοδιασμένα με ζώνες ασφαλείας μόνο στα μπροστινά καθίσματα, μπορεί να μεταφέρεται παιδί ύψους κάτω των 150 cm, αλλά µόνο σε μπροστινό κάθισμα και θα πρέπει να συγκρατείται µε σύστημα συγκράτησης για παιδιά (παιδικό ή ανυψωτικό κάθισμα). Εάν το παιδί είναι ύψους 150 cm και άνω μπορεί να μεταφέρεται καθήμενο σε οποιοδήποτε κάθισμα. Εάν κάθεται σε μπροστινό κάθισμα, θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη ζώνη ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η σημαντικότητα της κάμερας οπισθοπορείας

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση καταγγελίας για μη χρήση ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο για παιδιά και ενήλικες το πρόστιμο ανέρχεται στα 150 ευρώ για κάθε επιβάτη. Αν υπάρξει δεύτερη καταγγελία σε περίοδο τριών χρόνων, το πρόστιμο αυξάνεται στα 300 ευρώ.

Προσοχή!

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται παιδικά καθίσματα με μέτωπο προς τα πίσω σε θέση επιβάτη η οποία προστατεύεται με αερόσακο, εκτός και αν αυτός απενεργοποιηθεί.

Και φυσικά, για ασφαλείς μετακινήσεις των παιδιών και όχι μόνο, εκτός από την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, έχουμε και την «ομπρέλα προστασίας» που προσφέρουν τα ασφαλιστικά προγράμματα της Anytime!

*Πηγή: ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ: https://drivetogether.eu/ArticleSideGallery/ArticleID=261
http://www.roadsafetycyprus.gov.cy/roadsafetycyprus/rsc.nsf/all/10AAC854991CD95DC22585E00048AE3F?opendocument

Πηγή: Anytime Blog

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.