1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Θέλουν να καταργήσουν τις προμήθειες στα επενδυτικά προϊόντα – Αντιδρούν ασφαλιστικές...

Θέλουν να καταργήσουν τις προμήθειες στα επενδυτικά προϊόντα – Αντιδρούν ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβητές!

Θέλουν να καταργήσουν τις προμήθειες στα επενδυτικά προϊόντα – Αντιδρούν ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβητές!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σε τελική διαβούλευση βρίσκεται η υιοθέτηση της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία του Ιδιώτη Επενδυτή, η οποία σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα αναμένεται να κατατεθεί εντός Απριλίου.

Γράφει ο Παναγιώτης Σοφοκλέους

Μεταξύ των αλλαγών που συζητούνται περιλαμβάνεται και η εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απαγόρευση παροχής επενδυτικών συμβουλών με προμήθεια, μία εξέλιξη που επηρεάζει όπως αντιλαμβανόμαστε τον ασφαλιστικό κλάδο και τη διαμεσολάβηση.

Αντιδρούν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες!

Όπως είναι φυσιολογικό το ενδεχόμενο απαγόρευσης παροχής επενδυτικών συμβουλών με προμήθεια συνάντησε την έντονη διαφωνία των ασφαλιστικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Insurance Europe να προειδοποιεί ότι μία τέτοια πρόνοια θα υπονομεύσει τους στόχους της συγκεκριμένης στρατηγικής που δεν είναι άλλος από την προστασία του καταναλωτή.

Με επιστολή της και ένα έντυπο θέσεων που απέστειλε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Insurance Europe προσπάθησε να εξηγήσει γιατί η πλήρης απαγόρευση των προμηθειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα περιόριζε την πρόσβαση των καταναλωτών σε χρηματοοικονομικές συμβουλές και έτσι θα υπονόμευε τους στόχους της Στρατηγικής Λιανικών Επενδύσεων (RIS).

Όπως αναφέρει στο συγκεκριμένο έγγραφο η Insurance Europe, το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντικό να λαμβάνει υπόψιν τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ασφαλιστικών προϊόντων, την ποικιλομορφία των Ευρωπαϊκών αγορών και το γεγονός ότι οι καταναλωτές εκτιμούν τις επαγγελματικές συμβουλές όταν επενδύουν.

Συνεχίζοντας η Insurance Europe αναφέρει ότι οι προμήθειες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος διανομής για τα επενδυτικά προϊόντα λιανικής, χωρίς τις οποίες η πρόσβαση των καταναλωτών σε επαγγελματικές συμβουλές θα περιοριζόταν σημαντικά.

Κλείνοντας τονίζει ότι η Οδηγία Διανομής Ασφαλίσεων (IDD) προβλέπει πολύ αυστηρούς κανόνες για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, επιτρέποντας πρόσθετα μέτρα σε εθνικό επίπεδο εάν είναι απαραίτητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δείτε πώς κινήθηκαν τα επενδυτικά ταμεία τον Ιούνιο 2024

Γιατί δεν είναι προς όφελος των καταναλωτών η συγκεκριμένη απαγόρευση; Τι λέει ο ΣΑΕΚ;

Μιλώντας στην εκπομπή Insurance Talks Live πριν μερικές βδομάδες, ο Στέφανος Σοφρωνίου, λειτουργός του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) μας εξήγησε γιατί η συγκεκριμένη ρύθμιση εάν τελικά υιοθετηθεί δεν θα είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών αλλά θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Όπως ανάφερε ο κ. Σοφρωνίου, η συγκεκριμένη πρόνοια αποτελεί ένα υπερβολικά δυσανάλογο μέτρο όσον αφορά την επίτευξη του σκοπού και η πεποίθηση των ασφαλιστικών εταιρειών είναι ότι δεν θα πετύχει τον σκοπό του, δηλαδή την προστασία των καταναλωτών – επενδυτών αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και θα αναστατώσει τις αγορές.

Όπως εξήγησε ο κ. Σοφρωνίου, αυτή τη στιγμή ο κάθε καταναλωτής μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει απεριόριστες δωρεάν συμβουλές, επεξηγήσεις και καθοδήγηση αναφορικά με τα επενδυτικά προϊόντα από τους διανομείς τέτοιων προϊόντων, δηλαδή στην περίπτωση των ασφαλιστικών εταιρειών τους διαμεσολαβητές. Αν απαγορευθεί η προμήθεια ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να πληρώνει κάποια αμοιβή κάθε φορά θα θέλει να μιλήσει με έναν διανομέα για αυτά τα θέματα και να λάβει ενημέρωση και επεξηγήσεις έστω και αν στο τέλος μπορεί να μην αγοράσει κάποιο προϊόν.

Όπως είπε σε αυτό το σενάριο υπάρχει ο κίνδυνος σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές να μην είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν αυτό το κόστος και έτσι πολύ απλά είτε θα απέχουν από την αγορά οποιονδήποτε επενδυτικών, αποταμιευτικών ή συνταξιοδοτικών προϊόντων ή ακόμη μπορεί να λάβουν άλλου είδους ενημέρωση που μπορεί να τους οδηγήσει σε επικίνδυνες επενδύσεις ή να πέσουν θύματα απάτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Επενδύσεις Λιανικής: Διασφαλίζοντας προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών

Ο μεγάλος κίνδυνος, κατέληξε ο κ. Σοφρωνίου,  είναι να περιοριστεί σημαντικά η πρόσβαση σε αποταμιευτικά, επενδυτικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα που όπως ξέρουμε αυτά επιτελούν ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού εισοδήματος των πολιτών.

Παραδείγματα άλλων χωρών

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα χωρών όπου επιβλήθηκε η απαγόρευση των προμηθειών με τις συνέπειες να επιβεβαιώνουν όσα αναφέραμε πιο πάνω. Συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χώρα που ισχύει η συγκεκριμένη απαγόρευση από το 2012, η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (FCI) διαπίστωσε ότι το 2021 μόλις το 8% των ενηλίκων έλαβε οικονομικές συμβουλές ενώ στην Αυστραλία, μετά την εισαγωγή της απαγόρευσης των προμηθειών, ο διαπιστώθηκε ότι μόνο 1 στους 10 Αυστραλούς έχει λάβει συμβουλές.

Επίσης, στη Γερμανία, μελέτη της KPMG το 2021 για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έδειξε ότι μόλις το 0,3% των ερωτηθέντων ήταν πρόθυμο να πληρώσει αμοιβή για μια επενδυτική συμβουλή.

Η θέση των διαμεσολαβητών – Τι λένε ΠΣΕΑΔ και BIPAR;

Όπως είναι φυσικό το θέμα απασχολεί έντονα και τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές και δεν θα μπορούσαμε να μην το συζητήσουμε με την υπεύθυνη του ΠΣΕΑΔ για Ευρωπαϊκά θέματα. Στα πλαίσια της εκπομπής Insurance Talks Live η κα. Μαρία Καπαρή, μέλος του ΔΣ του ΠΣΕΑΔ και υπεύθυνη για Ευρωπαϊκά θέματα μας ενημέρωσε για τη θέση του συνδέσμου αλλά και του BIPAR του πανευρωπαϊκού συνδέσμου των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η μοναδικότητα του Ασφαλιστικού Κλάδου

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα. Καπαρή, όταν πάψεις να πληρώνεις τον διαμεσολαβητή μέσο της προμήθειας για τις υπηρεσίες που παρέχει και ζητάς από τον πελάτη αμοιβή, το αποτέλεσμα θα είναι πολλοί πελάτες να πάψουν να πληρώνουν αυτή την υπηρεσία αφού θα τη θεωρούν άσκοπη.

Αυτό έχει ήδη παρατηρηθεί, όπως μας είπε η κα. Καπαρή, σε χώρες που έχουν εφαρμοστεί τέτοιοι κανόνες όπως η Ολλανδία, όπου πολλοί πελάτες σταμάτησαν να πληρώνουν την αμοιβή του διαμεσολαβητή με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών να είναι εκτεθειμένοι γιατί έχουν αγοράσει ένα προϊόν το οποίο πιθανών να μην εξυπηρετεί 100% τις ανάγκες τους αφού δεν είχαν λάβει επαρκή ενημέρωση από τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Εάν μέσω της οδηγία διανομής ασφαλιστικών προϊόντων (IDD) στόχος ήταν η διασφάλιση της προστασίας του καταναλωτή, με τον τερματισμό της παροχής προμήθειας στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αυτό που επιτυγχάνεται είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή η ολική μη προστασία του καταναλωτή.

Κλείνοντας η κα. Καπαρή για το συγκεκριμένο θέμα, μας είπε ότι ο BIPAR μέσω της γραμματείας του είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με το Ευρωκοινοβούλιο, για να αποτραπεί η πρόταση αυτή για απαγόρευση των προμηθειών αλλά ταυτόχρονα ως μέλη του BIPAR όλοι οι σύνδεσμοι επιχειρούν να ενημερώσουν τα εθνικά κοινοβούλια και τους υπουργούς οικονομικών αναφορικά με το θέμα.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Panayiotis Sofocleous

Ο Παναγιώτης Σοφοκλέους σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά ενώ το 2021 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του με τίτλο Msc in Business Management στο Cyprus International Institute of Management (CIIM). Κατέχει ακόμη τον τίτλο Diploma in Insurance Practice από το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ασφαλιστική βιομηχανία από το 2008 όπου υπήρξε στέλεχος μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας μέχρι τον Μάιο του 2021 έχοντας περάσει από διάφορες διοικητικές θέσεις. Τον Οκτώβριο του 2021 δημιούργησε την ιστοσελίδα Cyprus Insurance News με στόχο να συμβάλλει στην ενδυνάμωση της Ασφαλιστικής Κουλτούρας στην Κυπριακή κοινωνία αλλά και την ολοκληρωμένη ενημέρωση των επαγγελματιών του κλάδου.