1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Η γνώμη της Insurance Europe στην πρόταση της ΕΕ για την...

Η γνώμη της Insurance Europe στην πρόταση της ΕΕ για την πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά δεδομένα

Η γνώμη της Insurance Europe στην πρόταση της ΕΕ για την πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά δεδομένα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Insurance Europe χαιρετίζει τον στόχο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός πλαισίου για την πρόσβαση καταναλωτών σε χρηματοοικονομικά δεδομένα (Financial Data Access – FIDA), ο οποίος στοχεύει στο να επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέγουν εάν, πώς, με ποιους και για πόσο καιρό θέλουν να μοιράζονται τα χρηματοοικονομικά τους δεδομένα. Ωστόσο, ο οργανισμός έχει εκφράσει ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τις λεπτομέρειες του πακέτου.

Η διασφάλιση ενός αληθινά ισότιμου πεδίου είναι καίρια για ένα αξιόπιστο πλαίσιο κοινής χρήσης δεδομένων, για αυτό η Insurance Europe επιδοκιμάζει τα μέτρα που έχει λάβει η Επιτροπή. Για παράδειγμα, η πρόταση, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία για την πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τις συντάξεις και τις γενικές ασφαλίσεις, απαιτεί από τους χρήστες δεδομένων να υπόκεινται σε προηγούμενη έγκριση ως χρηματοπιστωτικός φορέας ή πάροχος χρηματοοικονομικών πληροφοριών προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για την πρόσβαση στα δεδομένα και απαιτεί από όλους τους παρόχους να επιδεικνύουν υψηλό επίπεδο ψηφιακής λειτουργικής ανθεκτικότητας.

Ο ασφαλιστικός κλάδος χαιρετίζει επίσης την αναγνώριση, από το προσχέδιο του κανονισμού, της ανάγκης διασφάλισης επαρκών οικονομικών κινήτρων για τους κατόχους δεδομένων, ώστε να παρέχουν διεπαφές υψηλής ποιότητας για τη διάθεση δεδομένων στους χρήστες. Επιπλέον, οι προτάσεις αναφέρουν ότι οι κάτοχοι δεδομένων θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζητούν εύλογη αποζημίωση από τους χρήστες δεδομένων για τη δημιουργία διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (APIs). Επιπλέον, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε δεδομένα έναντι αποζημίωσης θα βοηθήσει στην επίτευξη κατάλληλων επιπέδων επενδύσεων και καινοτομίας, και θα διασφαλίσει μια δίκαιη κατανομή των σχετικών δαπανών μεταξύ των κατόχων δεδομένων και των χρηστών δεδομένων στην αλυσίδα των δεδομένων. Είναι ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημασία της ανάπτυξης προτύπων για τη διευκόλυνση της κοινής χρήσης δεδομένων, ενώ παράλληλα προβλέπει να γίνεται αυτό από τον ίδιο τον κλάδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η ΕΕ να παραμείνει στην πορεία για την υλοποίηση του Solvency II, ζητά η ασφαλιστική βιομηχανία

Ωστόσο, ενώ το προτεινόμενο πλαίσιο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της κοινής χρήσης δεδομένων εντός του χρηματοοικονομικού τομέα, ο ασφαλιστικός κλάδος εκφράζει την απογοήτευσή του που δεν αξιοποιεί πλήρως την προστιθέμενη αξία της δυνατότητας για διασυνοριακή κοινή χρήση δεδομένων ανάμεσα σε χρηματοοικονομικούς φορείς. Η αδυναμία παροχής ανάλογης ρύθμισης αποτελεί χαμένη ευκαιρία που θα επέτρεπε στους καταναλωτές να επωφεληθούν άμεσα από μια ευρεία γκάμα νέων και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζονται στα δεδομένα.

Η Insurance Europe παρουσιάζει επίσης ανησυχίες για το ευρύ πεδίο εφαρμογής του προτεινόμενου πλαισίου FIDA. Θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσει με μια σταδιακή προσέγγιση, εξετάζοντας συγκεκριμένες χρήσεις για να διαπιστωθεί πού μπορεί να υπάρξει προφανές όφελος για τους καταναλωτές από την ύπαρξη ενός πλαισίου και να προσδιοριστούν ανάλογα τα απαιτούμενα σύνολα δεδομένων. Θα χρειαζόταν επίσης μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά την προστασία των ιδιοκτησιακών δεδομένων και των εμπλουτισμένων ή εξαχθέντων δεδομένων που υπερβαίνουν τα απλά ακατέργαστα δεδομένα.

Η ασφαλιστική αγορά ανυπομονεί να συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι το προτεινόμενο πλαίσιο θα επιφέρει οφέλη τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την πρόταση της Επιτροπής, προκειμένου να επιλυθούν τυχόν ανησυχίες και να διασφαλιστεί ότι το πλαίσιο θα προάγει τη δίκαιη και ασφαλή κοινή χρήση δεδομένων στον χρηματοοικονομικό τομέα. Με την επίλυση των ανοικτών ζητημάτων και τη διαμόρφωση ενός ισότιμου πλαισίου, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα οφέλη της καινοτομίας και των νέων προϊόντων που βασίζονται στα δεδομένα, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αναπτύσσονται και να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οδηγία IRRD: Οι ασφαλιστικές ζητούν χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

insuranceforum.gr

To Insuranceforum.gr είναι μια κλαδική ιστοσελίδα που απευθύνεται σε επαγγελματίες και στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου. Είναι online από το 2010 και είναι το μοναδικό κλαδικό site για τον Ασφαλιστικό Κλάδο με έδρα την Βόρεια Ελλάδα. Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αποκαλυπτικό περιεχόμενο ενημερώνει καθημερινά πάνω από 2.500 μοναδικούς επισκέπτες.

Από τον Νοέμβριο του 2021 το insuranceforum.gr και το Cyprus Insurance News συνεργάζονται στενά μέσω της δημιουργίας και ανταλλαγής πρωτογενούς περιεχομένου για την Ασφαλιστική αγορά σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.