1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κλιματικη Αλλαγη
  6. »
  7. «Καμπανάκι» για πυρκαγιές: Το δύσκολο καλοκαίρι, οι επικίνδυνες περιοχές και το...

«Καμπανάκι» για πυρκαγιές: Το δύσκολο καλοκαίρι, οι επικίνδυνες περιοχές και το πλάνο διαχείρισης

«Καμπανάκι» για πυρκαγιές: Το δύσκολο καλοκαίρι, οι επικίνδυνες περιοχές και το πλάνο διαχείρισης
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Για το δύσκολο καλοκαίρι που αναμένεται μιλούν στον ant1.com.cy ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής και ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Παρατεταμένος καύσωνας, ημέρες με θερμοκρασίες πολύ πιο υψηλές από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή και σχετικά χαμηλά επίπεδα υγρασίας. Το φετινό καλοκαίρι προμηνύεται δύσκολο, όπως εξάλλου ήταν και το περσινό, γεγονός που χτυπά «καμπανάκι» στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σήκωσε ήδη μανίκια και ετοιμάζει πλάνο διαχείρισης για αντιμετώπιση των πυρκαγιών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, έχοντας ως εφόδιο εμπειρίες από την πύρινη λαίλαπα που έπληξε τη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι.

Η επικοινωνία και η συνεννόηση με τους λειτουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Διευθυντή του Τμήματος Μετεωρολογίας λεπτομερής και καθημερινή, όπως εξάλλου και με το Τμήμα Δασών που έχει υπό την επιχειρησιακή του ευθύνη τις δασικές περιοχές της Κύπρου.

Ανδρέας Κεττής: Η πρόληψη, η διαχείριση και οι πιο επικίνδυνες περιοχές

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής καθώς επίσης και ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, μίλησαν στο ant1.com.cy για το δύσκολο, όπως το χαρακτήρισαν και οι δύο πλευρές, καλοκαίρι που έπεται όσον αφορά την πρόκληση αλλά και διαχείριση πυρκαγιών.

«Όπως και κάθε χρόνο, το πλάνο διαχείρισης αφορά στην προετοιμασία, στη συντήρηση του εξοπλισμού, στη στελέχωση όλων των Σταθμών υπαίθρου που έχουμε, είτε με το ωρομίσθιο προσωπικό που διαθέτουμε είτε με το μόνιμο προσωπικό, εκεί και όπου χρειάζεται», σημείωσε ο κ. Κεττής.

Η προσοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στρέφεται και στην οργάνωση προγράμματος για στελέχωση των παρατηρητηρίων στην ύπαιθρο και ακολούθως του προγράμματος περιπολίων που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι, ειδικά σε περιοχές που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιών.

Πρόκειται για περιοχές στην ορεινή Πάφο, στην ορεινή Λεμεσό αλλά και σε κάποιες περιοχές της πρωτεύουσας, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για το που και πως ενδέχεται να ξεσπάσει μια πυρκαγιά.

Οι παράγοντες που καθιστούν μια περιοχή επικίνδυνη είναι μεταξύ άλλων, η μορφολογία του εδάφους, η πυκνότητα της βλάστησης που υπάρχει σε κάθε περιοχή, το είδος της βλάστησης, αλλά και το ιστορικό μιας περιοχής.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κεττή σε ορισμένες περιοχές παρατηρούνται διαχρονικά συχνές πυρκαγιές, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατά πάσα πιθανότητα κάποιοι δραστηριοποιούνται ύποπτα.

«Όλοι αυτοί οι παράμετροι συνυπολογίζονται ώστε να αξιολογηθεί η επικινδυνότητα ενός χώρου και ειδικά φέτος που προβλέπεται να είναι μια δύσκολη χρονιά, λόγω των θερμοκρασιών αλλά και λόγω της βλάστησης που υπάρχει στην ύπαιθρο… Είμαστε σε εγρήγορση και σε επιφυλακή», υπογράμμισε ο κ. Κεττής.

Η επικίνδυνη περίοδος για πρόκληση πυρκαγιών ξεκινά από τον Μάη και διαρκεί μέχρι και τον Οκτώβρη, τον Νοέμβρη ή και τον Δεκέμβρη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο κ. Κεττής χαρακτήρισε σημαντική την άψογη συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και με το Τμήμα Δασών, αφού η μεταξύ τους συνεννόηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, όσο και στη πρόληψη για αποφυγή τους.

Καλοκαίρι 2021: Οι καταστροφικές πυρκαγιές και τα διδάγματα

Εάν μάθαμε κάτι από τις περσινές πυρκαγιές, δήλωσε ο κ. Κεττής, είναι ότι η πρόληψη αποτελεί το άλφα και το ωμέγα την ώρα που το κόστος της πρόληψης είναι μηδαμινό, ειδικά αν το συγκρίνει κανείς με τις συνέπειες μιας πυρκαγιάς.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών και όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες πέρσι εργάστηκαν αδιάκοπα, πάλεψαν με τις φλόγες, ώστε να κατασβήσουν μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασε ποτέ στη χώρα μας και τα κατάφεραν.

Ένα χρόνο σχεδόν μετά, οι μνήμες από εκείνες τις δύσκολες μέρες δεν έσβησαν αλλά έγιναν γνώση και εμπειρία, με τους ανθρώπους αυτούς, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, να εργάζονται καθημερινά ώστε κάθε καλοκαίρι να περνά όσο πιο αλώβητα γίνεται. 

Τι μας δίδαξαν οι μεγάλες και φονικές πυρκαγιές του 2021

«Η πρόληψη αφορά την προετοιμασία των δυνάμεων καταστολής, την ενημέρωση του κοινού – τη διαφώτιση του, τη δημιουργία της κουλτούρας που πρέπει να αφομοιώσουν οι πολίτες για την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση του κοινού για ενημέρωση των αρμοδίων σε περίπτωση πυρκαγιάς η εντοπισμού ανθρώπινης δραστηριότητας που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, είτε από αμέλεια, από απερισκεψία, είτε από επιπολαιότητα, είτε λόγω κακόβουλης ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι οι πιο πάνω παράγοντες μαζί με την αποψίλωση, την σωστή προετοιμασία των διάφορων κοινοτήτων και τον καθαρισμό των ανοικτών χώρων, είναι πολύ σημαντικοί για την αποφυγή πρόκλησης καταστροφικών πυρκαγιών.

«Οι αποψιλώσεις επιβάλλονται. Όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο το καλύτερο γιατί υπάρχει τεράστιος όγκος καύσιμης ύλης, ειδικά μετά τις βροχές στο ύπαιθρο αλλά και στις πόλεις», εξήγησε.

Τα κύρια αίτια πίσω από μια πυρκαγιά

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση μιας πυρκαγιάς, με τον κ. Κεττή να παραθέτει ενδεικτικά τους πιο συχνούς, όπως για παράδειγμα τις καύσεις που γίνονται παράνομα σε περιόδους που δεν είναι επιτρεπτό, τα αποτσίγαρα που απορρίπτονται από πολίτες, η παρασκευή φαγητού σε μη εγκεκριμένες περιοχές, οι διάφορες εργασίες στην ύπαιθρο με εργαλεία που παράγουν σπινθηρισμούς, το καψάλισμα που αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα, καθώς επίσης και η «αμπαλατοσίνη» ορισμένων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος.

«Ο κόσμος πρέπει να είναι σε εγρήγορση γιατί προβλέπεται μια πολύ δύσκολη χρονιά φέτος», επανέλαβε και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τους επόμενους μήνες.

Κλεάνθης Νικολαΐδης: Το φετινό καλοκαίρι θα είναι όπως το περσινό με παρατεταμένους καύσωνες

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος όσον αφορά την πρόκληση πυρκαγιών ειδικά κατά τη διάρκεια καλοκαιριού, σύμφωνα με τον Διευθυντή Μετεωρολογίας, Κλεάνθη Νικολαΐδη, είναι ο παρατεταμένος καύσωνας και η έκταση της χρονικής περιόδου κατά την οποία οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Ενώ «κερασάκι στην τούρτα» αποτελούν τα σχετικά χαμηλά επίπεδα υγρασίας, με τον κ. Νικολαΐδη να εξηγεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στην Κύπρο συνήθως για περίοδο έξι μηνών, δηλαδή από τον Μάη μέχρι και τον Οκτώβρη πολλές φορές.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στη ξηρασία της καύσιμης ύλης, η οποία, όπως ανέφερε κινείται προς θετική.

«Κάθε μέρα που ξηραίνεται η καύσιμη ύλη την επόμενη ημέρα είναι ακόμα πιο ξηρή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται πολύ εύφλεκτη, είτε λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας, είτε λόγω άλλων παραγόντων. Όσο πιο εύφλεκτη είναι η καύσιμη ύλη και όσο πιο προσβάσιμη είναι, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να σημειωθεί πυρκαγιά», ανέφερε αναλυτικά ο κ. Νικολαΐδης.

Αυτό που προκύπτει από τα λεγόμενα του Διευθυντή του Τμήματος Μετεωρολογίας, είναι ότι οι θερμοκρασίες αυτού του καλοκαιριού θα ξυπνήσουν τις πρόσφατες μνήμες από το καλοκαίρι του 2021.

«Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών μπορεί να είναι ακραία ψηλές, πέρυσι είχαμε τριήμερα και τετραήμερα με θερμοκρασίες πάνω των 42 και 43 βαθμών κελσίου με σχετική υγρασία στα βουνά κάτω του 19%- 15% και με αυξημένες θαλάσσιες αύρες κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών που έχουν ως αποτέλεσμα την εύκολη μεταφορά οποιασδήποτε ενδεχόμενης φωτιάς», υποστήριξε ο κ. Νικολαΐδης.

Επί της ουσίας ο δείκτης επικινδυνότητας βγαίνει ως συνάρτηση τριών παραγόντων: Της ξηρασίας της καύσιμης ύλης, της θερμοκρασίας της αέριας μάζας και του πεδίου των ανέμων (εάν το πεδίο των ανέμων είναι αυξημένο, τότε ο δείκτης γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος)

«Ο κίνδυνος δεν είναι μακριά μας, αφού στον ελλαδικό χώρο σημειώθηκαν από τώρα οι πρώτες πυρκαγιές»

Συνεπώς, έχοντας όλα αυτά υπόψη μας, ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας ζητά την προσοχή, πρώτα από όλα του κοινωνικού συνόλου και στη συνέχεια των αρμόδιων υπηρεσιών, έτσι ώστε δυσάρεστα περιστατικά λόγω πρόκλησης πυρκαγιών να αποφευχθούν στον μέγιστο βαθμό.

Ο ανθρώπινος παράγοντας εξάλλου, αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη έναν από τους βασικότερους παράγοντες πρόκλησης πυρκαγιών.

«Το καλοκαίρι φέτος θα είναι παρόμοιο με το περσινό. Θα είναι ένα χρονικό διάστημα μεγάλης διάρκειας όπου οι θερμοκρασίες σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι πολύ πάνω του κανονικού για την εποχή. Οι θαλάσσιες αύρες που δροσίζουν το εσωτερικό του νησιού δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν και αυτό είναι ένα ακόμη πρόβλημα που προστίθεται στο φετινό καλοκαίρι, το οποίο έπεται μιας πολύ βροχερής περιόδου, που σημαίνει ότι υπάρχει άγρια βλάστηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι ο κίνδυνος δεν είναι μακριά μας, αφού ήδη στον ελλαδικό χώρο σημειώθηκαν οι πρώτες πυρκαγιές, κάτι το οποίο αποδεικνύει πως δεν είναι απίθανο να σημειωθούν δασικές πυρκαγιές ακόμα και αυτήν την περίοδο.

Πηγή: ant1.com.cy

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.