1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κλιματικη Αλλαγη
  6. »
  7. ΕΕ: Στα 145 δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος από την κλιματική αλλαγή...

ΕΕ: Στα 145 δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος από την κλιματική αλλαγή σε μια δεκαετία

ΕΕ: Στα 145 δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος από την κλιματική αλλαγή σε μια δεκαετία
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στα 145 δισεκατομμύρια ευρώ αποτιμάται το κόστος από την κλιματική αλλαγή μέσα σε μία δεκαετία, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, τις οποίες αναδημοσίευσε η Eurostat.

Η κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα άλλα και άλλα γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα, οδηγούν σύμφωνα με την Eurostat σε μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Τα γεγονότα αυτά, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα, των πλημμυρών και των καταιγίδων, έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες άνω των 145 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία.

climate-change

Επιπλέον, ο  κινητός μέσος όρος των οικονομικών απωλειών που σχετίζονται με το κλίμα τα τελευταία 30 χρόνια, παρουσιάζει μία σαφή τάση σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 2% ετησίως την τελευταία δεκαετία.

Το 2020, οι συνολικές οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με το κλίμα ανήλθαν σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η υψηλότερη συνολική απώλεια καταγράφηκε το 2017 (27,9 δισ. ευρώ), υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2020, ως αποτέλεσμα των καυσώνων που καταγράφηκαν στην Ευρώπη, οι οποίοι αποξήραναν το έδαφος και προκάλεσαν συνθήκες πυρκαγιάς. Η χαμηλότερη συνολική ζημία παρατηρήθηκε το 2012 (3,7 δισ. ευρώ).

Η Ελλάδα κατέγραψε τις υψηλότερες οικονομικές απώλειες ανά κάτοικο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ελάχιστα μειωμένος ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών

Το 2020 οι οικονομικές απώλειες που συνδέονται με το κλίμα ανήλθαν σε 27 ευρώ ανά κάτοικο της ΕΕ ενώ το κράτος μέλος με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν απώλεια (σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ) ήταν η Ελλάδα (91 ευρώ ανά κάτοικο), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (62 ευρώ) και την Ιρλανδία (42 ευρώ). Οι χαμηλότερες απώλειες ανά κάτοικο καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (0,7 ευρώ ανά κάτοικο), τη Σλοβενία και τη Σλοβακία (και οι δύο 4 ευρώ).

climate-change

Για την Κύπρο τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει η Eurostat αφορούσαν το έτος 2016, με το κόστος να ήταν το υψηλότερο τότε στην ΕΕ αφού έφτανε τα 216,01 ευρώ ανά κάτοικο. Το 2016 ήταν η χρονιά της μεγάλης πυρκαγιάς στη Σολιά.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.