1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κοινωνία
  6. »
  7. Μύθος και πραγματικότητα για την «βύθιση» στο Πισσούρι

Μύθος και πραγματικότητα για την «βύθιση» στο Πισσούρι

Μύθος και πραγματικότητα για την «βύθιση» στο Πισσούρι
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Για πολύ καιρό ακόμα στο περίμενε μέχρι να είναι σίγουροι για τι μέλλει γενέσθαι με τις περιουσίες τους, θα βρίσκονται οι δεκάδες κάτοικοι στην περιοχή Πισσουρίου, των οποίων τα σπίτια έχουν πληγεί από το πολύ σοβαρό πρόβλημα των κατολισθήσεων που ξεκίνησε από το 2012 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα..

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Το θέμα αποτέλεσε για μια ακόμα φορά αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή Εσωτερικών, με την συμμετοχή εκπροσώπων των άμεσα επηρεαζόμενων, του Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου, και άλλων φορέων, μέσα από την οποία ανασκοπήθηκε η πορεία κάποιων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τέθηκαν απόψεις και προβληματισμοί και ακούστηκαν κάποιες αλήθειες, μέσα από τις οποίες διαφάνηκε ότι δεν έγιναν εξ’ αρχής εκείνες οι ενέργειες μέσα από τις οποίες μπορούσε να αντιμετωπισθεί πολύ νωρίτερα και αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Η νομική σύμβουλος Ελίνα Ζώη η οποία πλαισιώνεται από συνεργάτες γεωλόγους και άλλους ειδικούς και από το 2015 εκπροσωπεί 17 από τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες, αναφερόμενη στα έργα που γίνονται, εξήγησε ότι η Α’ Φάση αφορά όχι την περιοχή της κατολίσθησης αλλά την περιοχή έξω από αυτήν έτσι ώστε να μην επεκταθεί ενώ το έργο μέσα στην περιοχή κατολίσθησης, αφορά στην τοποθέτηση ογκόλιθων και την κατασκευή πασσαλοστοιχίων που θα μειώσουν την πίεση που ασκείται καθώς και έργα διαχείρισης του νερού που προέρχεται από την βροχή και από λύματα, καθώς δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα.

Μιλώντας στο Limassol today, η κ. Ζώη τονίζει ότι το πρόβλημα έπρεπε να είχε τακτοποιηθεί εδώ και χρόνια και όχι την τελευταία στιγμή, δεδομένου, όπως επισημαίνει, ότι πρόκειται για μια περιοχή παλαιοκατολίσθησης που έγινε πριν από χιλιάδες χρόνια.

Το ΕΤΕΚ, όπως σημειώνει «μας  έχει πει ότι η μεθοδολογία με την οποία έγινε η μελέτη δεν είναι σωστή με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο το που ακριβώς σηκώνεται η παλαικατολίσθηση». Όπως υποδεικνύεται, αν οι ογκόλιθοι τοποθετηθούν λίγο πιο δεξιά ή αριστερά, οπότε ουσιαστικά θα πιαστούν οι άκρες, τότε ο όγκος της κατολίσθησης που γίνεται τώρα δεν θα ανακοπεί.

Από την μια, δηλαδή, υπάρχει χάσιμο χρόνου και χρημάτων χωρίς να έχει γίνει ουσιαστικό έργο και από την άλλη, η εκτίμηση είναι ότι η δεύτερη φάση θα κρατήσει 30 μήνες , οπότε, σύμφωνα και με το ΕΤΕΚ θα πρέπει να γίνει μια επιπλέον μελέτη στο συγκεκριμένο σημείο για να επιβεβαιωθεί ποια είναι η περιοχή ανύψωσης της παλαιοκατολίσθησης στην οποία πρέπει να μπει το αντίβαρο.

«Η λεγόμενη πρώτη φάση, στην ουσία δεν προστάτευσε και δεν έκανε τίποτε μέσα στην περιοχή της κατολίσθησης» όπως παρατηρεί η κ. Ζώη, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι αυτό που έγινε και γίνεται είναι η προστασία της υπόλοιπης κοινότητας Πισσουρίου για να μην επεκταθεί η κατολίσθηση προς τα πάνω , που ήταν ένας φόβος υπαρκτός.

Η εκπρόσωπος των 17 επηρεαζόμενων κατοίκων δηλώνει ότι δεν υπάρχει διαφωνία με τα έργα που γίνονται και ήταν κάτι που είχε ζητηθεί από το 2015 όταν ακόμα γινόταν λόγος για τοπικές καθιζήσεις και όχι κατολισθήσεις, επισημαίνοντας ότι στην τελευταία συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών η εκπρόσωπος του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ήταν ξεκάθαρη, ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε να χρησιμοποιούμε τον όρο κατολίσθηση».

Η συνέχεια του άρθρου στο Limassol Today

Πηγή: Limassol Today

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.