1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αυτοκινηση
  6. »
  7. Anytime Blog: Οι σωστοί τρόποι να κρατάς το τιμόνι για αποφυγή...

Anytime Blog: Οι σωστοί τρόποι να κρατάς το τιμόνι για αποφυγή ατυχημάτων

Anytime Blog: Οι σωστοί τρόποι να κρατάς το τιμόνι για αποφυγή ατυχημάτων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

To τιμόνι αποτελεί αναμφισβήτητα τον κεντρικό «άξονα» για τον έλεγχο διεύθυνσης του αυτοκινήτου, άρα εξυπακούεται ότι ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ασφάλειά μας. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, ο λανθασμένος χειρισμός του τιμονιού είναι η κύρια αιτία απώλειας ελέγχου του αυτοκινήτου που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.

Επομένως δεν έχει «έτσι με βολεύει» αλλά «έτσι πρέπει»! Και πώς πρέπει, θα μου πεις; Πάμε, λοιπόν, να το δούμε στην πράξη!

Κανόνας 1 – Πάντα έχουμε και τα δύο χέρια στο τιμόνι

Μπορεί να είναι πιο άνετο και ξεκούραστο να οδηγείς με ένα χέρι αλλά ταυτόχρονα είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνο, γιατί περιορίζει τον έλεγχο που έχεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και όχι μόνο! Όταν για παράδειγμα βρεθείς σε συνθήκες που πρέπει να κάνεις μια γρήγορη και αποφασιστική κίνηση, το να έχεις μόνο το ένα χέρι στο τιμόνι αυξάνει κατακόρυφα την πιθανότητα λάθος χειρισμού. Εξαιρείται προφανώς η περίπτωση της οπισθοπορείας, κατά την οποία βάζουμε συνήθως το ένα χέρι πάνω από την πλάτη του καθίσματος.

Κανόνας 2 – Ραντεβού στις… 9:15

Αν υποθέσουμε ότι το τιμόνι είναι ένα ρολόι, η σωστή τοποθέτηση των χεριών πάνω σε αυτό είναι στις θέσεις 9 και 3, με τους αγκώνες να σχηματίζουν γωνία σχεδόν 90 μοιρών. Με αυτόν τον τρόπο θα χειρίζεσαι το τιμόνι με μεγαλύτερη ακρίβεια και θα μπορείς ευκολότερα να κάνεις ελιγμούς σε περίπτωση που συναντήσεις κάποιο εμπόδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η σημαντικότητα της κάμερας οπισθοπορείας

Κανόνας 3 – Σωστή περιστροφή τιμονιού

Διατηρείς τον κανόνα 9:15 καθ’ όλη τη διάρκεια της στροφής, χωρίς να αλλάξεις θέση στα χέρια σου για περίπου 180 μοίρες (μισή περιστροφή). Αποφεύγεις το σταύρωμα των χεριών πάνω στο τιμόνι γιατί, εκτός του ότι δεν σου δίνει ευελιξία στην περιστροφή, σε περίπτωση σύγκρουσης η ενεργοποίηση του αερόσακου θα τα φέρει να χτυπήσουν με δύναμη πάνω στο πρόσωπό σου.

Κανόνας 4 – Σωστή απόσταση τιμονιού από το κάθισμα

Η λάθος ρύθμιση στο κάθισμα θα οδηγήσει σε λανθασμένο τρόπο κρατήματος του τιμονιού, επομένως ρυθμίζεις το κάθισμα σε τέτοιο ύψος ώστε με τεντωμένα χέρια οι καρποί σου να ακουμπούν τη στεφάνη του τιμονιού στη θέση 9:15 και οι αγκώνες να κάνουν γωνία περίπου 45°.

Πηγή: Anytime Blog

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.