1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Αυτοκινήτου
  6. »
  7. Ηλεκτρικό όχημα vs βενζινοκίνητο: χαρακτηριστικά & επιλογές

Ηλεκτρικό όχημα vs βενζινοκίνητο: χαρακτηριστικά & επιλογές

Ηλεκτρικό όχημα vs βενζινοκίνητο: χαρακτηριστικά & επιλογές
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η ηλεκτροκίνηση έχει μπει πλέον για τα καλά στις ζωές μας και, ιδίως μετά τις αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης, το νούμερο ένα θέμα συζήτησης είναι «Ηλεκτρικό ή βενζινοκίνητο όχημα; Τελικά, τι συμφέρει;» Η απάντηση είναι βεβαίως περίπλοκη και εξαρτάται από συνδυασμό παραγόντων. Αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαφωτιστούμε σχετικά με τα χαρακτηριστικά της κάθε επιλογής, ώστε να αποφασίσουμε τι εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες.

όχημα

Συνυπολογίζοντας τα υπέρ και τα κατά των ηλεκτρικών οχημάτων

Αρχικά, είναι δεδομένο ότι το κόστος των ηλεκτρικών μοντέλων είναι αισθητά υψηλότερο συγκριτικά με τα βενζινοκίνητα. Ωστόσο, το όφελος σε αυτήν την περίπτωση προκύπτει σταδιακά λόγω των μειωμένων λειτουργικών εξόδων και των μικρότερων απαιτήσεων συντήρησης. Επιπλέον, πρόκειται για μία επιλογή πιο φιλική στο περιβάλλον, αφού περιορίζει εκπομπές ρύπων και ηχορύπανση. Στα θετικά της συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι μπορούμε να φορτίσουμε το όχημά μας στο σπίτι (όσο για το δίκτυο φόρτισης σε δημόσιους χώρους, αυτό σίγουρα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο όσο των πρατηρίων βενζίνης).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι εξαιρετική επιλογή για χρήση σε αστικό περιβάλλον, όμως στα μεγάλα ταξίδια και στις υψηλές ταχύτητες η αυτονομία του μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό. Ακόμα, πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν και την ανθεκτικότητα της μπαταρίας του σε βάθος χρόνου. Τέλος, να επισημάνουμε ότι για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων υπάρχει κρατικό σχέδιο επιχορήγησης με διάρκεια έως το τέλος του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Anytime: 7 χρόνια στην Κύπρο, ασφάλιση μέσα σε 5 λεπτά!
όχημα

«Ζυγίζοντας» τα θετικά και τα αρνητικά των βενζινοκίνητων οχημάτων

Εκτός από το κόστος αγοράς, που κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα ηλεκτρικά, η βενζίνη έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα συγκριτικά με τις μπαταρίες. Ως εκ τούτου, τα αυτοκίνητα βενζίνης έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ταχύτητα από μία πλήρη στάση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Από την άλλη, το κόστος της βενζίνης και των τελών κυκλοφορίας είναι αποτρεπτικοί παράγοντες στην επιλογή του βενζινοκίνητου.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το ενεργειακό τους αποτύπωμα είναι πιο επιβαρυντικό για το περιβάλλον, αν και αυτό αμφισβητείται από ορισμένους, δεδομένου ότι οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί στην Κύπρο χρησιμοποιούν στην πλειοψηφία τους ορυκτά καύσιμα, η καύση των οποίων επίσης παράγει βλαβερά αέρια για το περιβάλλον.

όχημα

Συμπερασματικά, σαφής απάντηση για το τι τελικά μας συμφέρει δεν υπάρχει. Η επιλογή πρέπει να γίνει προσεκτική και αφού συνυπολογίσουμε όλους τους παράγοντες, ανάλογα με τις δικές μας δυνατότητες και ανάγκες. Ένα είναι σίγουρο: πως ό,τι αυτοκίνητο και αν επιλέξουμε, η ασφάλεια αυτοκινήτου στην Anytime είναι το μόνο που δεν πρέπει να ξεχάσουμε!

Πηγή: Anytime Blog

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.