1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οδική Ασφάλεια
  6. »
  7. Έρευνα: Οι οθόνες κάνουν τα αυτοκίνητα επικίνδυνα

Έρευνα: Οι οθόνες κάνουν τα αυτοκίνητα επικίνδυνα

Έρευνα: Οι οθόνες κάνουν τα αυτοκίνητα επικίνδυνα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μεγάλη έρευνα στην Γερμανία έδειξε ότι τα συστήματα intotainment και οι πολλές οθόνες αποσπούν την προσοχή του οδηγού πολύ περισσότερο από ότι πιστεύαμε.

Η σύγχρονη εποχή, πέρα από την ηλεκτροκίνηση φέρνει και μία ακόμα σημαντική εξέλιξη στα αυτοκίνητα. Την καθολική ψηφιοποίησή τους. Τα οχήματα έχουν γίνει πια κινητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορτωμένα με δεκάδες συστήματα και εφαρμογές για την ασφάλεια αλλά και την ψυχαγωγία των επιβατών.

Όμως αυτές οι δύο έννοιες, ασφάλεια και ψυχαγωγία, δεν φαίνεται να μπορούν να συνυπάρξουν μέσα στον ίδιο χώρο. Και έτσι ήδη ακούγονται έντονα παράπονα όχι μόνο από τους καταναλωτές αλλά και από τις ίδιες τις εταιρίες ότι η κατάσταση με τις οθόνες και τον έλεγχο του αυτοκινήτου μέσω αυτών έχει φθάσει σε οριακό σημείο.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει η ADAC σε μεγάλη έρευνα που έγινε στην Γερμανία. Μία έρευνα που αποδεικνύει και στην πράξη, όσο περισσότερες λειτουργίες συγκεντρώνονται στην κεντρική οθόνη του συστήματος πολυμέσων τόσο αυξάνεται και η επικινδυνότητα του κάθε αυτοκινήτου.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν ενδεικτικά διάφορα μοντέλα από αντιπροσωπευτικές κατηγορίες. Και στην τελευταία θέση της κατάταξης βρέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο ένα Tesla Model 3.

Στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο, σχεδόν όλες οι λειτουργίες περνούν μέσα από την οθόνη. Και δεν μιλάμε μόνο για λειτουργίες ψυχαγωγίας ή ενημέρωσης, αλλά και για ενεργοποίηση συστημάτων που σχετίζονται με την οδήγηση, όπως η ρύθμιση των υαλοκαθαριστήρων, τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, η ρύθμιση των καθρεπτών και του τιμονιού και πολλά ακόμα.

“Αυτό οδηγεί στους μεγαλύτερους χρόνους λειτουργίας και απόσπασης της προσοχής του οδηγού και επομένως αντιπροσωπεύει σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια”, λέει η ADAC, κατατάσσοντας το Tesla Model 3 στην τελευταία θέση ανάμεσα στα έξι αυτοκίνητα του τεστ.

Η Mercedes A-Class τα πηγαίνει λίγο καλύτερα, επειδή το σύστημα infotainment είναι εφοδιασμένο με ένα touchpad που είναι μάλλον δύσχρηστο. To VW Golf και το Dacia Duster έχουν ενδιάμεσες επιδόσεις, με την οθόνη να έχει αρκετές λειτουργίες, αλλά να υπάρχουν και κλασικοί διακόπτες. Αν το Golf είχε πιο σαφείς διακόπτες για την λειτουργία του κλιματισμού θα τα πήγαινε ακόμα καλύτερα.

Στις δυο πρώτες θέσεις βρίσκονται το Mazda 3 και η BMW Σειρά 1. Δύο αυτοκίνητα, που όπως έχουμε διαπιστώσει και στις δικές μας δοκιμές, έχουν αρκετούς φυσικούς διακόπτες και τα συστήματα Infotainment έχουν σωστά δομημένα μενού ώστε να αποσπούν λιγότερο την προσοχή.

Η βαθμολόγηση της ADAC έγινε με βάση τις λειτουργίες που αφορούν την ασφάλεια που είχε βαρύτητα 50% στο τελικό αποτέλεσμα, την λειτουργία του κλιματισμού με μερίδιο του 30% και του συστήματος infotainment με 20%.

Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, το Tesla καταφέρνει να είναι κορυφαίο στην απόδοση του infotainment αν και αποτυγχάνει στις άλλες δύο κατηγορίες, γι’ αυτό και βρίσκεται τελευταίο.

Πηγή: newsauto.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.