1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Κατοικίας 2022
  6. »
  7. 7 συνηθισμένα λάθη στην ασφάλιση κατοικίας, εμπόδιο στη σωστή αποζημίωση

7 συνηθισμένα λάθη στην ασφάλιση κατοικίας, εμπόδιο στη σωστή αποζημίωση

7 συνηθισμένα λάθη στην ασφάλιση κατοικίας, εμπόδιο στη σωστή αποζημίωση
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Είναι αλήθεια ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια μπορεί να είναι πολλές φορές περίπλοκα για τον απλό κόσμο. Είναι όμως την ίδια στιγμή και η βάση στην οποία η ασφαλιστική μας εταιρεία θα βασιστεί για να μας αποζημιώσει και είναι καλό, όπως τονίσαμε ξανά, να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για ενημερωνόμαστε καλύτερα.

Βεβαίως η ασφαλιστική μας εταιρεία θα μας προμηθεύσει υλικό που επεξηγεί πιο απλά κάποιους όρους, αλλά στο τέλος της ημέρας εκείνο που μετρά είναι το ίδιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Είναι εδώ που τονίζεται για άλλη μια φορά η απαραίτητη ανάγκη να συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία ασφαλιστικό σύμβουλο που θα μας καθοδηγήσει.

Η απόρριψη μιας απαίτησης δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια ευχάριστη ενέργεια για την κάθε εταιρεία, αφού δημιουργεί προστριβές με τους πελάτες της και πλήττει την φήμη της στην αγορά. Από την άλλη όμως η κάθε εταιρεία οφείλει να αποζημιώνει μόνο όσα προνοούνται από το συμβόλαιο που αγόρασε ο πελάτης, αφού οι αποζημιώσεις χωρίς έλεγχο θα είχαν χειρότερα αποτελέσματα.

Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε 7 συνηθισμένα λάθη που γίνονται από τους ασφαλισμένους και αποτελούν εμπόδιο για την σωστή τους αποζημίωση.

Λάθος Νο1: Παράληψη να διαβάσουμε το συμβόλαιο μας

Το αναφέρουμε σε πολλά σημεία αυτού του αφιερώματος, το γράψαμε και πιο πάνω. Είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να διαβάζουμε το συμβόλαιο μας. Όση εμπιστοσύνη κι αν έχουμε στην ασφαλιστική μας εταιρεία ή στον ασφαλιστικό μας σύμβουλο, πρέπει να αφιερώνουμε λίγο χρόνο να διαβάσουμε το συμβόλαιο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πολλά claims αναμένονται από εγκλωβισμένα πλοία στη γέφυρα της Βαλτιμόρης

Τα περισσότερα συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών, είναι γραμμένα σε απλή γλώσσα σε μια προσπάθεια και των εταιρειών να είναι όλα πιο ξεκάθαρα με τους πελάτες τους και να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις.

Δίνουμε σημασία στις καλύψεις αλλά και στις εξαιρέσεις, συγκεκριμένες και γενικές, έτσι ώστε να έχουμε μία σωστή αντίληψη για το τι θα μας καλύψει η εταιρεία μας σε περίπτωση ζημιάς.  

Λάθος Νο2: Να μην έχουμε τη σωστή κάλυψη

Ένα από τα χειρότερα λάθη που κάνουν οι ασφαλισμένοι, συμβαίνει πριν την πρόκληση της ζημιάς. Είναι η στιγμή που επιλέγουμε το πρόγραμμα ασφάλισης μας και τις επιμέρους καλύψεις.

Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί, να μην διαλέγουμε το πιο απλό πρόγραμμα λόγο τιμής γιατί την στιγμή της «κρίσης» είναι βέβαιο ότι θα το μετανιώσουμε. Λίγα ευρώ περισσότερα τώρα, θα μας εξασφαλίσουν τη σωστή αποζημίωση τη στιγμή της αλήθειας.

Λάθος Νο3: Να μην έχουμε λίστα απογραφής περιεχομένων

Πρόκειται για ακόμη ένα λάθος που συμβαίνει πριν τη στιγμή της ζημιάς και είναι η έλλειψη μίας λίστας απογραφής των περιεχομένων μας. Αυτή η λίστα με όλα σας τα υπάρχοντα θα είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη ιδιαίτερα εάν έχετε εκτεταμένες ζημιές στο σπίτι.

Είναι βέβαιο ότι εάν προσπαθήσετε να θυμηθείτε όλα σας τα υπάρχοντα μετά την ζημιά θα αφήσετε πολλά πίσω, παραλείποντας να τα δηλώσετε στην απαίτηση σας και άρα να μην αποζημιωθείτε. Όλοι μπορεί να θυμόμαστε τι έχουμε στο σαλόνι του σπιτιού μας αλλά πολύ λίγοι θυμούνται τι έχουν σε κάθε ντουλάπι και σε κάθε συρτάρι της οικίας τους.

Η ύπαρξη μίας αναλυτικής λίστας απογραφής μαζί με, όπου είναι δυνατό, αποδείξεις αγορών, θα κάνει τη διαδικασία της αποζημίωσης μας πολύ πιο γρήγορη και απλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πολλά claims αναμένονται από εγκλωβισμένα πλοία στη γέφυρα της Βαλτιμόρης

Λάθος Νο4: Να μην συντηρούμε συχνά το σπίτι μας

Ο σκοπός της ασφάλισης είναι να μας προστατεύει από τα απρόοπτα και τα αναπάντεχα που μπορούν να συμβούν στο σπίτι μας και όχι να μας αποζημιώσει για αυτά που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε με σωστή συντήρηση του σπιτιού μας.  

Με το να παραμελούμε τη συντήρηση της κατοικίας μας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζημιές που δεν θα καλύπτονται από το ασφαλιστήριο μας συμβόλαιο. Παράδειγμα, η ζημιά σε σωλήνα νερού που σπάει ξαφνικά θα καλυφθεί από την ασφαλιστική σας εταιρεία, αλλά μία ζημιά για διαρροή νερού από την οροφή του σπιτιού σας επειδή δεν επιδιορθώσατε τη μόνωση που είχε πρόβλημα, το πιο πιθανών είναι να απορριφθεί επειδή δεν λάβατε όλα τα μέτρα που ήταν απαραίτητα για να αποτρέψετε τη ζημιά.

Νο5: Να καθαρίσουμε γρήγορα τις ζημιές

Μετά από κάποιο ατύχημα στο σπίτι μας, μπορεί να θέλουμε όσο πιο γρήγορα να καθαρίσουμε και να επαναφέρουμε το σπίτι μας στην προηγούμενη του κατάσταση. Αλλά το να καθαρίσουμε πολύ γρήγορα μετά την ζημιά μπορεί να καταστεί ένα οικονομικό λάθος.

Πολλές φορές οι ασφαλισμένοι πετούν τα αντικείμενα εκείνα που έχουν καταστραφεί από μια φωτιά ή μια πλημμύρα, πριν την καταγραφή της συνολικής ζημιάς ενώ μπορεί να πετάξουν και αποδείξεις που θα χρειαστούν για να κατοχυρώσουν την απαίτηση τους.

Θα πρέπει πάντα να κρατάτε τα κατεστραμμένα αντικείμενα μέχρι, την επαρκή καταγραφή των ζημιών και την λήψη φωτογραφιών από τον πραγματογνώμονα που πιθανών θα διορίσει η ασφαλιστική σας εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πολλά claims αναμένονται από εγκλωβισμένα πλοία στη γέφυρα της Βαλτιμόρης

Νο6: Καθυστέρηση στην υποβολή απαίτησης

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσετε να υποβάλετε την απαίτηση μετά από ένα απρόοπτο γεγονός που προκάλεσε ζημιά στην οικία σας.

Πέραν του ότι σε ορισμένα συμβόλαια υπάρχει και χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα πρέπει να υποβάλετε την απαίτηση, δεν εξυπηρετεί τίποτα η καθυστέρηση. Αντίθετα μπορεί να μεγαλώσει τη ζημιά και να κάνει την εξέταση της αξίωσης σας πιο δύσκολη για την ασφαλιστική σας εταιρεία.

Σε κάποιες ζημιές όπως η κλοπή, η δήλωση θα πρέπει να γίνεται άμεσα αφού υπάρχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν όρο δήλωσης της κλοπής στην αστυνομία και στην εταιρεία εντός συγκεκριμένου αριθμού ωρών.

Νο7: Αδυναμία να περιορίσουμε την ζημιά

Όταν συμβαίνει μία ζημιά το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα που μπορείτε έτσι ώστε να περιορίσετε την ζημιά. Για παράδειγμα εάν έχετε αντιληφθεί διαρροή νερού από μία σωλήνα, θα πρέπει να διακόψετε την κεντρική παροχή νερού ή την παροχή από το ντεπόζιτο για να αποτρέψετε την εξάπλωση της ζημιάς.

Η υποχρέωση από την πλευρά σας να λάβετε όλα τα μέτρα για περιορισμό της ζημιάς, περιλαμβάνετε πολλές φορές και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια των εταιρειών με αποτέλεσμα η παράληψη από την μεριά σας να το κάνετε, να οδηγήσει ίσως και στην απόρριψη της απαίτησης ή στην κάλυψη μέρους της ζημιάς.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.