1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Κατοικίας 2022
  6. »
  7. Γιατί να ασφαλίσω τα περιεχόμενα μου; Η απάντηση ενός επαγγελματία στο...

Γιατί να ασφαλίσω τα περιεχόμενα μου; Η απάντηση ενός επαγγελματία στο συχνό αυτό ερώτημα!

Γιατί να ασφαλίσω τα περιεχόμενα μου; Η απάντηση ενός επαγγελματία στο συχνό αυτό ερώτημα!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στόχος και σκοπός μας στην Ναφαΐδης Ασφαλιστική Εταιρεία Πρακτόρευσης & Συμβούλων ΛΤΔ, είναι να προστατεύουμε πάντα τα συμφέροντα των πελατών μας συμβουλεύοντας τους ποια ασφαλιστήρια συμβόλαια εξυπηρετούν καλύτερα τις δίκες τους ανάγκες, είτε πρόκειται για την Ασφάλιση της Ιδιωτικής τους κατοικίας, είτε πρόκειται για την ασφάλιση της εξοχικής τους κατοικίας.

Εξυπηρετούμε ως γραφείο πέραν των 1200 φυσικών προσώπων που μας εμπιστεύονται για τις ασφαλιστικές τους ανάγκες, και μια από αυτές είναι και η ασφάλιση της κατοικίας τους.   

Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που μας κάνουν οι πελάτες μας όσον αφορά την ασφάλιση της ιδιωτικής και εξοχικής τους κατοικίας είναι κατά πόσο πρέπει να ασφαλίσουν και τα περιεχόμενα της κατοικίας τους!

Είναι αλήθεια πως όταν ακούμε τη φράση «Ασφάλεια Κατοικίας» το μυαλό μας πάει αυτόματα στους τοίχους και τις κολώνες του σπιτιού ενώ την ίδια στιγμή οι περισσότεροι από εμάς υποτιμούμε την αξία των περιεχομένων του σπιτιού μας θεωρώντας την ότι είναι αμελητέα και δεν αξίζει ασφάλισης.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα απλά! Τι είναι «περιεχόμενα» ενός σπιτιού;

Με τον όρο «περιεχόμενα» εννοούμαι τον κινητό εξοπλισμό μίας κατοικίας και τα προσωπικά αντικείμενα των ενοίκων της. Σε μια απλοϊκή επεξήγηση, περιεχόμενα θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε όσα αντικείμενα θα έπεφταν εάν θεωρητικά γυρνούσαμε το σπίτι μας ανάποδα. Εντοιχισμένες συσκευές όπως για παράδειγμα τα κλιματιστικά μας, αποτελούν μέρος του κτηρίου και δεν πρέπει να υπολογίζονται στην αξία των περιεχομένων.

Ακόμη, ανάλογα με την κάθε εταιρεία, υπάρχουν αντικείμενα που εξαιρούνται του ορισμού των περιεχομένων, όπως μηχανοκίνητα οχήματα (εδώ εξαιρείται συνήθως ο εξοπλισμός κηπουρικής), μετοχές και άλλοι τίτλοι, χρήματα και πιστωτικές κάρτες, ζώα και περιεχόμενα που έχουν σχέση με επαγγελματική χρήση.

Κάτι ακόμη που πρέπει να είστε προσεκτικοί είναι το όριο που συνήθως οι εταιρείες έχουν για αντικείμενα σε ανοικτό χώρο αφού αυτό κατά κανόνα είτε εξαιρείται είτε είναι πολύ περιορισμένο.

Τέλος, σε αρκετές περιπτώσεις οι εταιρείες εξαιρούν από τον γενικό όρο των «περιεχομένων» τα πολύτιμα αντικείμενα αφού αυτά δηλώνονται ξεχωριστά.

Πως να υπολογίσω την αξία των περιεχομένων μου; Πως θα με αποζημιώσει η εταιρεία μου;

Και τώρα πάμε σε κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Τον τρόπο διευθέτησης απαιτήσεων και συγκεκριμένα την αξία αντικατάστασης των περιεχομένων μας. Η αξία αντικατάστασης είναι ένας παράγοντας που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο κατά τον υπολογισμό της αξίας των περιεχομένων μας, όσο και κατά την αποζημίωση μας μετά από κάποιο καταστροφικό γεγονός.

Υπάρχουν δύο τρόποι αντικατάστασης που μπορεί να συναντήσετε στην αγορά. Ο πρώτος είναι η αντικατάσταση με βάση την τρέχουσα αξία του αντικειμένου τη στιγμή της απαίτησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στον υπολογισμό θα ληφθεί υπόψη η ηλικία των κατεστραμμένων αντικειμένων και θα αφαιρεθεί η απόσβεση τους. Ο δεύτερος τρόπος είναι η «αντικατάσταση του παλιού, με καινούργιο» ή στα αγγλικά «new for old». Αυτό σημαίνει ότι η ασφαλιστική μας εταιρεία θα αντικαταστήσει ή θα αποζημιώσει για το κατεστραμμένο αντικείμενο στην αξία που το ίδιο ή παρόμοιο κοστίζει σήμερα.

Τέλος, είναι πάντα καλή ιδέα να κάνετε μια απογραφή των αντικειμένων του σπιτιού σας και να υπολογίσετε την αξία τους, έτσι ώστε να είστε βέβαιοι ότι το ποσό που επιλέξατε αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία των περιεχομένων σας. Να σημειώσουμε εδώ ότι είναι πάντα δική σας ευθύνη ο καθορισμός των ασφαλισμένων ποσών και όχι της ασφαλιστικής εταιρείας ή του ασφαλιστικού σας συμβούλου.

Και τέλος … γιατί να ασφαλίσω τα περιεχόμενα μου;

Είναι γεγονός ότι η αξία των περιεχομένων μιας κατοικίας, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μικρότερη από την αξία του ίδιου του σπιτιού (του κτηρίου). Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αμελούμε την ασφάλιση του ή ότι η συνολική αξία των περιεχομένων μας είναι ένα αμελητέο ποσό. Εάν κάποιος υπολογίσει την αξία των περιεχομένων του σπιτιού του, είναι βέβαιο ότι αποκλείεται να βγει μικρότερο από 20 με 30 χιλιάδες. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα καθόλα ευκαταφρόνητο ποσό.

Επίσης υπάρχουν κίνδυνοι που κυρίως απειλούν τα περιεχόμενα παρά την κατοικία όπως για παράδειγμα η κλοπή.

Τέλος, το κόστος να ασφαλίσουμε τα περιεχόμενα μας είναι τόσο μικρό σε σχέση με το κόστος του κτηρίου που δεν αξίζει να πάρουμε αυτό το ρίσκο. Εκτός από την απόφαση να ασφαλίσουμε το σπίτι μας, είναι σημαντικό να το ασφαλίζουμε ολοκληρωμένα και σωστά έτσι ώστε να αποφύγουμε την ταλαιπωρία και τα προβλήματα όταν κάποιο ανεπιθύμητο περιστατικό συμβεί!

Φυσικά, επειδή τα συμβόλαια και οι όροι τους διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, για να βεβαιωθείτε ότι θα ενημερωθείτε αναλυτικά επικοινωνήστε μαζί μας με τους πιο κάτω τρόπους.

Ναφαΐδης Ασφαλιστική Εταιρεία Πρακτόρευσης & Συμβούλων ΛΤΔ

Αρχιμήδους 24 Στρόβολος Λευκωσία διαμ 001 Τ.Κ 2018

Τηλεφώνα Επικοινωνίας : 22441903/ 22441908

Φαξ : 22318890

Email: Nafaides.ins@hotmail.com

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.