1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Insurtech
  6. »
  7. 3 τεχνολογικές τάσεις που (συνεχίζουν να) αλλάζουν την ασφάλιση!

3 τεχνολογικές τάσεις που (συνεχίζουν να) αλλάζουν την ασφάλιση!

3 τεχνολογικές τάσεις που (συνεχίζουν να) αλλάζουν την ασφάλιση!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το πόσο ξαφνικά μπορεί η τεχνολογία να αλλάξει τα δεδομένα σε όλους τους τομείς της ζωής μας, είναι σήμερα πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Μόνο να αναλογιστούμε ότι το Chat GPT που τόσο πολύ συζητείται σήμερα και που έγινε καραμέλα στο στόμα όλων μας, ήρθε στη ζωή μας μόλις πριν λίγους μήνες.

Μέσα σε λίγους μήνες η έλευση του Chat GPT και άλλων αντίστοιχων εφαρμογών έκανε τις συζητήσεις για το μέλλον πολλών επαγγελμάτων να φουντώσουν και μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας να βλέπουν σκεπτικά τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Έτσι και στον ασφαλιστικό κλάδο, τα τελευταία χρόνια όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από την ψηφιακή μετεξέλιξη των ασφαλιστικών εταιρειών, με τις εταιρείες να καθορίζουν και να αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Πιο κάτω συνοψίζουμε τις 3, κατά την άποψη μας, κυριότερες τεχνολογικές τάσεις που αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλιση τα επόμενα χρόνια. Για μερικές από αυτές τις τάσεις θα βρείτε πιο αναλυτικά άρθρα στο μεγάλο Insurtech Αφιέρωμα της σελίδας μας.

Τεχνολογία κινητών τηλεφώνων και εφαρμογές

Με τα «έξυπνα» τηλέφωνα να κυριαρχούν σαν το κύριο μέσω που οι άνθρωποι επικοινωνούν, συναλλάσσονται και σε μεγάλο βαθμό εργάζονται αλλά και με την γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο με τεχνολογίες όπως το 5G, οδήγησαν στην μαζική ανάπτυξη εφαρμογών (APPs) και επέτρεψαν στις εταιρείες να διευρύνουν το κοινό στο οποίο απευθύνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αποκαλύπτοντας το αύριο: Οδηγός για τις επαναστατικές τεχνολογίες που θα σχηματίσουν την επόμενη δεκαετία

Οι εφαρμογές που έχουν την ικανότητα να στέλνουν ειδοποιήσεις (push notifications), δίνουν στις εταιρείες την δυνατότητα να ενημερώνουν πολύ πιο εύκολα τους πελάτες τους για ότι αφορά το ασφαλιστικό τους συμβόλαιο. Από την ειδοποίηση ανανέωσης, στην ενημέρωση για την εξέλιξη της απαίτησης τους μέχρι την προώθηση άλλων προϊόντων.

Ακόμη με τον «πόλεμο» επικράτησης των εταιρειών στην ταξινόμηση της Google (πληρωμένη και οργανική) το να έχει μία εταιρεία την δική της εφαρμογή μειώνει τους «πειρασμούς» για τους πελάτες της.

Τέλος ο συνδυασμός μιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου με την τηλεματική τεχνολογία δίνει την ευκαιρία στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ασφάλιση οχημάτων, να αναπτύξουν νέα προϊόντα που να βασίζονται στην χρήση του οχήματος ή στην συμπεριφορά οδήγησης.

Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), αλγόριθμοι και αυτοματοποιημένη συμβουλευτική

Έκθεση της  Mckinsey πριν σχεδόν δύο χρόνια κατάτασσε την Τεχνητή Νοημοσύνη στην πρώτη θέση ανάμεσα στις 5 πέντε τάσεις που θα έχουν τεράστια επίπτωση στην ασφαλιστική βιομηχανία, γεγονός που επαληθεύτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας τους τελευταίους μήνες μετά το λανσάρισμα του Chat GPT από την open.ai και των υπόλοιπων εφαρμογών που ακολούθησαν.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δώσει σε λογισμικά και εφαρμογές, λογικές (logical) δυνατότητες όπως η μάθηση και η λύση προβλημάτων. Αν και ακόμη και σήμερα πολλοί ασφαλιστικοί πάροχοι πειραματίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, λίγοι έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τις δυνατότητες της ευρύτερα στον οργανισμό. Παρόλα αυτά είναι βέβαιο ότι τα επόμενα λίγα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί ευρύτατα από τον ασφαλιστικό κλάδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για νομικές υποθέσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων

Έτσι, όσο η ΤΝ διαδίδετε και εξελίσσετε, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα έχουν την ευκαιρία να ανασχεδιάσουν εκ βάθρων βασικές λειτουργίες των οργανισμών τους ώστε να έχουν πιο προγνωστική φύση. Ξεκινώντας από την αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο underwriting και τιμολόγησης, μέχρι τη διαχείριση απαιτήσεων, την αντιμετώπιση της απάτης και την εξυπηρέτηση των πελατών.

Έξυπνα Συμβόλαια και Κρυπτονομίσματα

Τα έξυπνα συμβόλαια (Smart contracts) είναι ουσιαστικά μικρά προγράμματα κώδικα τα οποία ενεργοποιούνται και εκτελούν συγκεκριμένες ενέργειες όταν ικανοποιηθούν οι συνθήκες που έχουν τεθεί. Τα έξυπνα συμβόλαια χρησιμοποιούν την τεχνολογία  blockchain για να καταστήσουν την πληροφορία αδιαμφισβήτητη.

Αυτό δίνει την δυνατότητα σε οργανισμούς να συναλλάσσονται με τον οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου ενώ απλουστεύει την διαδικασία επικύρωσης και εκτέλεσης μίας συμφωνίας

Επίσης η εξάπλωση των κρυπτονομισμάτων έκανε ήδη ασφαλιστικές εταιρείες να σχεδιάζουν ή να έχουν εφαρμόσει ήδη την αποδοχή ή την εκτέλεση πληρωμών με κρυπτονομίσματα.

Αδιαμφησβήτητα η τεχνολογία άλλαξε την ασφαλιστική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια και θα την επηρεάσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Η ευχέρεια και η ταχύτητα των ασφαλιστικών οργανισμών αλλά και των διαμεσολαβητών τους, τόσο σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, να εξελιχθούν τεχνολογικά θα είναι καθοριστικός παράγοντας τα επόμενα χρόνια όχι μόνο για την ανάπτυξη τους αλλά ίσως και για την επιβίωση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αποκαλύπτοντας το αύριο: Οδηγός για τις επαναστατικές τεχνολογίες που θα σχηματίσουν την επόμενη δεκαετία

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.