1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Insurtech
  6. »
  7. Μπορεί η τεχνολογία Blockchain να μεταμορφώσει την ασφάλιση;

Μπορεί η τεχνολογία Blockchain να μεταμορφώσει την ασφάλιση;

Μπορεί η τεχνολογία Blockchain να μεταμορφώσει την ασφάλιση;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η τεχνολογία Blockchain έχει φέρει μέχρι σήμερα επανάσταση σε πολλούς τομείς, ξεκινώντας από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έως τον τομέα των εφοδιαστικών αλυσίδων. Αν και είναι μία τεχνολογία που βρίσκεται θα λέγαμε ακόμα στα αρχικά στάδια ανάπτυξης της, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και ο ασφαλιστικός κλάδος.

Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι εταιρείες που εφάρμοσαν λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία Blockchain δεν είναι τόσες πολλές ενώ δεν γνωρίζουμε εμείς τουλάχιστο καμία εφαρμογή στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά.

Είναι πολύ πιθανό όμως, με την πάροδο του χρόνου να δούμε όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες να υιοθετούν το Blockchain, καθώς αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να τους προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μία απόπειρα να εξετάσουμε τον τρόπο που η τεχνολογία Blockchain μπορεί να μεταμορφώσει τον τομέα της ασφάλισης και να προσφέρει οφέλη για τους ασφαλισμένους, τις ασφαλιστικές εταιρείες και γενικότερα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της βιομηχανίας.

Τι είναι το Blockchain;

Πριν προχωρήσουμε στην εξέταση των εφαρμογών της τεχνολογίας του Blockchain στην ασφάλιση και τα πιθανά πλεονεκτήματα ή κινδύνους που αυτή μπορεί να έχει, ας δούμε τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί. 

Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να έχει συνδυάσει την τεχνολογία του Blockchain με τα κρυπτονομίσματα αλλά αυτή δεν σταματά εκεί!

Η τεχνολογία Blockchain είναι μια αποκεντρωμένη τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger), που καταγράφει και επαληθεύει τις συναλλαγές μεταξύ διαφόρων μερών χωρίς την ανάγκη για μία κεντρική αρχή ελέγχου. Το Blockchain λειτουργεί ως μια αλυσίδα από μπλοκ, όπου κάθε μπλοκ περιλαμβάνει μια συλλογή από συναλλαγές. Ουσιαστικά, το Blockchain λειτουργεί ως ένα δημόσιο, αναλλοίωτο και ασφαλές μητρώο που καταγράφει όλες τις συναλλαγές με τρόπο που δεν μπορεί να τροποποιηθεί εύκολα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αποκαλύπτοντας το αύριο: Οδηγός για τις επαναστατικές τεχνολογίες που θα σχηματίσουν την επόμενη δεκαετία

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Blockchain είναι η αποκεντρωμένη φύση του. Αντί να υπάρχει ένας κεντρικός διαχειριστής ή αρχή ελέγχου, το δίκτυο του Blockchain λειτουργεί από κοινού από όλους τους συνεργάτες (κόμβους) που συμμετέχουν σε αυτό. Αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ασφάλεια και αποκεντρωμένο έλεγχο.

Μία σημαντική δυνατότητα του Blockchain που μπορεί να αξιοποιηθεί και από την ασφαλιστική βιομηχανία είναι τα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts). Τα έξυπνα συμβόλαια είναι προγράμματα που εκτελούν αυτόματα συμφωνίες με βάση προκαθορισμένους κανόνες. Ενεργοποιούνται όταν εκπληρώνονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εξασφαλίζουν τη δικαιότερη και αξιόπιστη εκτέλεση των συμφωνιών χωρίς την ανάγκη για εμπλοκή μεσολαβητών.

Τα οφέλη του Blockchain

Το Blockchain είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη από τη χρήση της τεχνολογίας του Blockchain:

Ασφάλεια: Το Blockchain είναι ένα πολύ ασφαλές σύστημα, καθώς τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα και αποθηκευμένα σε πολλούς υπολογιστές. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο για τους κακόβουλους να παραβιάσουν το σύστημα ή να αλλάξουν τα δεδομένα.

Διαφάνεια: Το Blockchain είναι ένα διαφανές σύστημα, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να δουν τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο δίκτυο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Αποτελεσματικότητα: Το Blockchain μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των συναλλαγών και των διαδικασιών, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για ενδιάμεσους.

Αποδοτικότητα: Το Blockchain μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κόστους, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για ακριβά hardware ή software.

Ποιες οι εφαρμογές του Blockchain στον ασφαλιστικό τομέα;

Το blockchain είναι μια τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ασφαλιστική βιομηχανία. Μπορεί οι μέχρι σήμερα εφαρμογές της στον κλάδο να μην είναι πολλές αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αποκαλύπτοντας το αύριο: Οδηγός για τις επαναστατικές τεχνολογίες που θα σχηματίσουν την επόμενη δεκαετία

Ποιο κάτω παρουσιάζουμε μερικές εφαρμογές του Blockchain στον ασφαλιστικό τομέα:

Αποζημίωση: Το Blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση της διαδικασίας αποζημίωσης, καθώς οι ασφαλιστές θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Για παράδειγμα, μια ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει το Blockchain για να αποθηκεύσει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τις αιτήσεις αποζημίωσης και τα έγγραφα από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό θα διευκολύνει την εταιρεία να εντοπίσει γρήγορα και εύκολα τα απαραίτητα έγγραφα, γεγονός που θα επιταχύνει τη διαδικασία αποζημίωσης.

Πρόληψη απάτης: Το Blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της απάτης, καθώς τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα και αποθηκευμένα σε πολλούς υπολογιστές. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο για τους κακόβουλους να παραβιάσουν το σύστημα ή να αλλάξουν τα δεδομένα.

Για παράδειγμα, μια ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει το Blockchain για να αποθηκεύσει τα αρχεία ασφαλιστήρια συμβόλαια των πελατών της. Αυτό θα δυσκολέψει τους κακόβουλους να παραποιήσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ή να υποβάλουν ψευδείς αιτήσεις αποζημίωσης.

Προαγωγή της υγείας: Το Blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προαγωγή της υγείας, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της υγείας των ασφαλισμένων και στην παροχή εξατομικευμένων συμβουλών για τη βελτίωση της υγείας τους.

Για παράδειγμα, μια ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να συνεργαστεί με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ασφάλισης που βασίζεται στα δεδομένα υγείας του πελάτη. Αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να προσφέρει στους πελάτες καλύψεις για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις ή υπηρεσίες, καθώς και συμβουλές για τον τρόπο βελτίωσης της υγείας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αποκαλύπτοντας το αύριο: Οδηγός για τις επαναστατικές τεχνολογίες που θα σχηματίσουν την επόμενη δεκαετία

Ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών: Το Blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών ασφάλισης, όπως η αποκεντρωμένη ασφάλιση, η ασφάλιση P2P και η ασφάλιση IoT.

Η αποκεντρωμένη ασφάλιση είναι ένα νέο μοντέλο ασφάλισης που δεν βασίζεται σε μια κεντρική ασφαλιστική εταιρεία. Αντίθετα, βασίζεται σε ένα δίκτυο ασφαλισμένων που μοιράζονται το ρίσκο μεταξύ τους. Αυτό το μοντέλο ασφάλισης μπορεί να είναι πιο προσιτό για τους ασφαλισμένους, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για την απόκτηση κέρδους από μια ασφαλιστική εταιρεία.

Οι αμφιβολίες για το blockchain στην ασφάλιση

Όπως κάθε νέα και πρωτοποριακή τεχνολογία, και το blockchain συγκεντρώνει γύρω του κάποιες αμφιβολίες. Θέλοντας να σας δώσουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για την τεχνολογία αυτή θα κλείσουμε αυτό το άρθρο με τις 3 πιο βασικές αμφιβολίες που συζητούνται γύρω από το blockchain και την εφαρμογή του στην ασφάλιση.

Κόστος: Η υιοθέτηση του blockchain στην ασφάλιση μπορεί να είναι δαπανηρή, καθώς απαιτούνται νέες υποδομές και εκπαίδευση.

Ευελιξία: Το blockchain είναι μια νέα τεχνολογία που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ανάπτυξη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι τόσο ευέλικτη όσο άλλες τεχνολογίες.

Κυβερνητική ρύθμιση: Δεν υπάρχει ακόμα σαφής νομοθετικός ορισμός για το blockchain, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει την υιοθέτησή του από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Συνολικά, το blockchain είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ασφαλιστική βιομηχανία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την υιοθέτησή του. Με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανό να ξεπεραστούν αυτές οι αμφιβολίες και το blockchain να γίνει μια ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία στην ασφάλιση.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.