1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Τώνια Τσαγγάρη: «θα πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες για συγχωνεύσεις εταιρειών»

Τώνια Τσαγγάρη: «θα πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες για συγχωνεύσεις εταιρειών»

Τώνια Τσαγγάρη: «θα πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες για συγχωνεύσεις εταιρειών»
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε με τον χαιρετισμό της η Αναπληρώτρια Έφορος Ασφαλίσεων κα. Τώνια Τσαγγάρη, κατά την έναρξη των εργασιών του 18ου Ασφαλιστικού Συνεδρίου που διοργάνωσε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου το Ασφαλιστικό Ινστιτούτου Κύπρου.

Όσον αφορά το πολυσυζητημένο θέμα της συγχώνευσης ασφαλιστικών εταιρειών, η κα. Τσαγγαρη ανάφερε ότι αν και οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες του τόπου παρουσιάζονται δυνατές και έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, υπάρχουν όπως είπε και μικρές ασφαλιστικές επιχειρήσεις που μπορεί να λεχθεί ότι είναι ευάλωτες και ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης παραμένει ορατός τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα των σκληρών αποφάσεων.

Πρόσθεσε ότι είναι γεγονός ότι η πανδημία είχε θετική επίδραση στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα του Γενικού Κλάδου όμως κανένας δεν μπορεί να πει το ίδιο και για την τωρινή περίοδο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Αναπληρώτρια Έφορος «το περιβάλλον πλέον γίνεται όλο και πιο ασύμφορο για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, και θα πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες για συγχωνεύσεις εταιρειών για να μπορέσουν να επιβιώσουν».

Ξεκινώντας την ομιλία της η κα. Τσαγγάρη έκανε εκτενή αναφορά στις όλο και αυξανόμενες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στο εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον τονίζοντας ότι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν και να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους ώστε αυτή να λαμβάνει υπόψη τις τωρινές προκλήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Θα καταγράφεται στο κοτσιάνη ατύχημα ή ζημιά στο αυτοκίνητο

Ο ψηλός πληθωρισμός φέρνει αναπόφευκτα αυξήσεις τόσο στα λειτουργικά έξοδα όσο και στις απαιτήσεις του Γενικού κλάδου είπε η κα. Τσαγγάρη ενώ από την άλλη η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή μειώνεται και ενδεχομένως να σημειωθούν προβλήματα τόσο στις εισπράξεις αλλά και στις νέες εργασίες.

Η αύξηση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα την αύξηση των δόσεων στα δάνεια, αυξάνει ακόμα περισσότερο το χάσμα και αναπόφευκτα θα επηρεαστεί η ρευστότητα, η κερδοφορία και ενδεχομένως η φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων από το ευρύτερο οικονομικό κλίμα, συμπλήρωσε.

Όλα τα δεδομένα ενώπιων μας δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, οι ενδείξεις είναι καλές και ο ασφαλιστικός κλάδος δεν έχει ουσιαστικά επηρεαστεί ακόμα από την κρίση, εν τούτης οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες και ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός εγκυμονεί κινδύνους, με σοβαρές συνέπειες είπε η επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι εταιρείες οφείλουν να επεξεργάζονται σενάρια για αυξημένα ρίσκα που θα τις επηρεάσουν.

Η κα. Τσαγγάρη αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι πλέον μελλοντικός κίνδυνος αλλά πραγματικότητα» ενώ αναφορικά με την  εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS17 είπε ότι θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική των ασφαλιστικών επιχειρήσεων όσον αφορά την ανάληψη κινδύνων και τις στρατηγικές κεφαλαιοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Θα καταγράφεται στο κοτσιάνη ατύχημα ή ζημιά στο αυτοκίνητο

Στα θετικά των όσων ανάφερε η κα. Τσαγγάρη είναι ότι για το 1ο εξάμηνο του χρόνου, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις παρουσιάζονται δυνατές με τον μέσο όρο φερεγγυότητας τους στις 30 Ιουνίου να ήταν στο 301% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρώπης του 268%. Με τα αποτελέσματα αυτά η Κύπρος παρουσιάζεται ως η 3η χώρα με υψηλότερο μέσο όρο Φερεγγυότητας μετά τη Σουηδία και τη Γερμανία σημειώνοντας όμως ότι το ποσοστό αυτό επηρεάζεται από συγκεκριμένη εταιρεία, που αν αφαιρεθεί το ποσοστό μειώνεται στο  260%, που είναι κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης.

Επιπρόσθετα η κα. Τσαγγάρη επισήμανε την ανάγκη η ασφαλιστική αγορά, ιδιαίτερα του γενικού κλάδου, να εμπλουτιστεί με σύγχρονα προϊόντα για τα οποία υπάρχει ήδη ζήτηση από καταναλωτές και επιχειρήσεις, γεγονός που όπως είπε επιβεβαιώνεται με την κάθοδο όλο και περισσότερων ασφαλιστικών επιχειρήσεων από την Ευρώπη.

Ακόμη όσον αφορά τις προτεραιότητες της υπηρεσίας ελέγχου για το 2022-2023, είπε ότι είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι στα τμήματα απαιτήσεων των εταιρειών καθώς στη διακυβέρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών.

Τέλος αναφέρθηκε και σε δύο νομοσχέδια που βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης με τον σύνδεσμο ασφαλιστικών εταιρειών και τα οποία αφορούν την ίδρυση εγγυητικών ταμείων. Το πρώτο, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αφορά τις ασφαλίσεις ζωής και όπως είπε θα συμβάλει θετικά στην εμπιστοσύνη του κόσμου στον θεσμό της ασφάλισης ζωής ενώ το δεύτερο αφορά τις ασφαλίσεις ευθύνης εργοδότη που είναι και απαίτηση της νομοθεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Θα καταγράφεται στο κοτσιάνη ατύχημα ή ζημιά στο αυτοκίνητο

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.