1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Πώς οι ασφαλιστικές συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ

Πώς οι ασφαλιστικές συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ

Πώς οι ασφαλιστικές συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο πρόεδρος της Insurance Europe, Andreas Brandstetter, μίλησε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα μας σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Παναγιώτη Σοφοκλέους, δημιουργό του Cyprus Insurance News!

Μεταξύ άλλων σκιαγραφεί το πώς συμβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και ο ευρύτερος ασφαλιστικός τομέας στην οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Ο Προέδρος της Insurance Europe περιέγραψε το πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες συμβάλλουν και συνδημιουργούν τη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας και χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας στην ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Cyprus Insurance News:

«Οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις πρέπει να κατέχουν ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων για να καλύπτουν τις υποχρεώσεις των ασφαλισμένων τους. Τα περιουσιακά στοιχεία συσσωρεύονται μέσω της είσπραξης ασφαλίστρων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέχουν επίσης σημαντικά μετοχικά κεφάλαια, ιδίως λόγω της ανάγκης για κεφάλαια φερεγγυότητας, τα οποία επίσης πρέπει να επενδύονται. Η επένδυση αποτελεί επομένως θεμελιώδη πτυχή του ασφαλιστικού επιχειρηματικού μοντέλου. Ως αποτέλεσμα, ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στην Ευρώπη με πάνω από 10 τρισεκατομμύρια ευρώ περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

Οι προβλέψιμες συνολικές υποχρεώσεις – οι οποίες μερικές φορές είναι πολύ μακροπρόθεσμες, μερικές φορές 30 χρόνια ή και περισσότερο για τα προϊόντα ζωής – και η συνεχής ροή νέων ασφαλίστρων, ακόμη και σε περιόδους αστάθειας της αγοράς, επιτρέπουν στους ασφαλιστικούς οργανισμούς να επενδύουν σε ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων ή μη ρευστοποιήσιμων επενδύσεων, όπως ακίνητα, υποδομές και ιδιωτικά κεφάλαια και χρέος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οδηγία IRRD: Οι ασφαλιστικές ζητούν χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της

Τα επιχειρηματικά μοντέλα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και η βασική διαχείριση περιουσιακών στοιχείων-υποχρεώσεων τους παρέχουν μεγάλη ευελιξία, επιτρέποντάς τους να αποφασίζουν αν θα πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, πότε θα τα πουλήσουν και ποια περιουσιακά στοιχεία θα πουλήσουν. Ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν είναι γενικά οικονομικά εκτεθειμένοι στους κινδύνους ζημιών από τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι η επενδυτική συμπεριφορά των ασφαλιστών μπορεί να είναι αντικυκλική: να αποφεύγουν την πώληση κατά τη διάρκεια μιας κατάρρευσης της αγοράς και μπορούν ακόμη και να επιλέγουν να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία που είναι προσωρινά υποτιμημένα κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης και να πωλούν περιουσιακά στοιχεία που είναι προσωρινά υπερτιμημένα κατά τη διάρκεια μιας ανόδου.

Επομένως, οι ασφαλιστικές όχι μόνο συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των βιώσιμων και ψηφιακών μετασχηματισμών που απαιτούνται, αλλά και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.»

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Insurance Europe στο Cyprus Insurance News: Συνέντευξη Προέδρου Insurance Europe

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.