1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. EIOPA: Οι προσδοκίες της για την Εποπτεία Ανστασφάλισης

EIOPA: Οι προσδοκίες της για την Εποπτεία Ανστασφάλισης

EIOPA: Οι προσδοκίες της για την Εποπτεία Ανστασφάλισης
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε την εποπτική της δήλωση σχετικά με την εποπτεία των αντασφαλίσεων που συνάπτονται με αντασφαλιστές τρίτων χωρών.

Η EIOPA αναγνωρίζει ότι η αντασφάλιση είναι, και πρέπει να παραμείνει, μια διεθνής διασυνοριακή επιχείρηση που αξιοποιεί την παγκόσμια διαφοροποίηση των κινδύνων και προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί ο πραγματικός μετριασμός των κινδύνων που λαμβάνει χώρα.

Έχοντας αυτό κατά νου, στόχος της εποπτικής δήλωσης είναι να επισημάνει τους κινδύνους που απορρέουν από τη χρήση αντασφάλισης που παρέχεται από αντασφαλιστές που λειτουργούν υπό κανονιστικά καθεστώτα που δεν αναγνωρίζονται ως ισοδύναμα με τη Φερεγγυότητα ΙΙ.

Ορισμένα μέρη της δήλωσης, όπου αυτό είναι σχετικό και αναφέρεται ρητά, εφαρμόζονται επίσης σε αντασφαλιστικές συμφωνίες με αντασφαλιστές από ισοδύναμες τρίτες χώρες.

Για να προωθήσει μια υψηλής ποιότητας και συγκλίνουσα εποπτεία των εν λόγω ρυθμίσεων χωρίς να περιορίσει τη χρήση της αντασφάλισης, η EIOPA προτείνει μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των σχετικών κινδύνων.

Η δήλωση καθορίζει τις εποπτικές προσδοκίες σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του επιχειρηματικού πλαισίου κατά τη χρήση αντασφάλισης από τρίτες χώρες και της σημασίας του έγκαιρου εποπτικού διαλόγου. Επιπλέον, περιλαμβάνει εποπτικές εκτιμήσεις σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των αντασφαλιστικών συμφωνιών και των συστημάτων διαχείρισης κινδύνου των επιχειρήσεων σε σχέση με τη χρήση αντασφαλιστών από τρίτες χώρες. Τέλος, η εποπτική δήλωση περιγράφει τα εργαλεία που θα ήταν βασικά για τον μετριασμό τυχόν πρόσθετων κινδύνων που ενδέχεται να προκύψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  H πρόεδρος της EIOPA συζητά τον ζωτικό ρόλο των ασφαλιστικών στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής

Η δήλωση απευθύνεται στις εθνικές αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα πρέπει να την εφαρμόσουν λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αναλογικότητας και ακολουθώντας μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο.

Διαβάστε εδώ τη σχετική δήλωση: Εποπτεία αντασφάλισης

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Χρύσα Πράντζαλου

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.