1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. EIOPA: ανάλυση κόστους και επιδόσεων των επενδυτικών προϊόντων λιανικής ασφαλίσεων και...

EIOPA: ανάλυση κόστους και επιδόσεων των επενδυτικών προϊόντων λιανικής ασφαλίσεων και συντάξεων

EIOPA: ανάλυση κόστους και επιδόσεων των επενδυτικών προϊόντων λιανικής ασφαλίσεων και συντάξεων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε την έκθεσή της για το Δεκέμβριο του 2023 σχετικά με το κόστος και τις προηγούμενες επιδόσεις των επενδυτικών προϊόντων λιανικής που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Με βάση ένα δείγμα περισσότερων από 1000 επενδυτικών προϊόντων από 173 ασφαλιστικές εταιρείες, περισσότερα από 200 ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα και 1400 επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία, η έκθεση αναλύει το κόστος των ασφαλιστηρίων και συνταξιοδοτικών συμβολαίων το 2022, καθώς και τις αποδόσεις που προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια.

Ασφαλιστικά προϊόντα βασιζόμενα σε επενδύσεις

Το μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό περιβάλλον το 2022 εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενων επιτοκίων επηρέασε τις συνολικές αποδόσεις της αγοράς και τις προοπτικές για τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία στηρίζονται τα επενδυτικά προϊόντα εν γένει.

Το 2022, τα unit-linked και τα υβριδικά προϊόντα απέδωσαν αρνητικές αποδόσεις, με απόδοση -11,5% (-18,9% σε πραγματικούς όρους) και -4,7% (-12,7% σε πραγματικούς όρους), αντίστοιχα. Ενώ τα προϊόντα συμμετοχής στα κέρδη παρουσίασαν θετικές ονομαστικές αποδόσεις 1,35%, το πραγματικό τους ισοζύγιο, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και το κόστος, παρέμεινε αρνητικό στο -7,2%.

Μια πιο προσεκτική ματιά στην απόδοση των βασιζόμενων σε ασφάλιση επενδυτικών προϊόντων (IBIP) αποκαλύπτει διαφορές απόδοσης που επηρεάζονται από την κατηγορία κινδύνου, τη συνιστώμενη περίοδο διακράτησης και τη συχνότητα καταβολής των ασφαλίστρων. Οι κατηγορίες υψηλότερου κινδύνου, όντας περισσότερο εκτεθειμένες στη μεταβλητότητα της αγοράς, ανέφεραν χειρότερες καθαρές αποδόσεις το 2022 από τα προϊόντα σε κατηγορίες χαμηλότερου κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οδηγία IRRD: Οι ασφαλιστικές ζητούν χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της

Το κόστος των IBIP παρέμεινε σταθερό, αλλά συγκριτικά υψηλό κατά μέσο όρο. Τα προϊόντα συμμετοχής στα κέρδη διατήρησαν το πλεονέκτημα κόστους (1,5% μείωση της απόδοσης) έναντι των unit linked ή υβριδικών προϊόντων (2,1% μείωση της απόδοσης), ακόμη και όταν στις δύο τελευταίες κατηγορίες σημειώθηκαν μικρές μειώσεις κόστους.

Τα βιώσιμα προϊόντα γνώρισαν ταχεία ανάπτυξη τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση. Τα προϊόντα αυτά εξακολούθησαν να είναι φθηνότερα από τα μη βιώσιμα ομόλογά τους και δεν παρουσίασαν ουσιαστική διαφορά όσον αφορά τις επιδόσεις της αγοράς.

Συνταξιοδοτικά προϊόντα

Τα ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις που παρατηρήθηκαν στα βασιζόμενα σε ασφάλιση επενδυτικά προϊόντα. Η πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές οδήγησε τα ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα χωρίς εγγυήσεις να καταγράψουν αρνητικές αποδόσεις κατά μέσο όρο το 2022. Τα ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα παρόμοια με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια unit linked παρουσίασαν απώλειες 14,1%, ενώ τα ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα παρόμοια με τα προϊόντα συμμετοχής στα κέρδη σημείωσαν ελαφρά θετική απόδοση 0,7%.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.