1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τεχνολογία
  6. »
  7. Προσοχή στο Phishing! 7 τρόποι να προστατευτείς

Προσοχή στο Phishing! 7 τρόποι να προστατευτείς

Προσοχή στο Phishing! 7 τρόποι να προστατευτείς
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Καλώς ήλθατε στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου! Ένας κοινός διαδικτυακός τόπος όπου μπορείτε να επικοινωνείτε με φίλους, να παραγγέλνετε φαγητό και να ανακαλύπτετε ατελείωτα κομμάτια πληροφορίας.

Ωστόσο, πίσω από αυτήν τη λαμπερή οθόνη κρύβεται ένας σκοτεινός κόσμος – το κόσμος των κυβερνοαπειλών και του λεγόμενου Phishing!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά…

Τι είναι το Phishing;

Με λίγα λόγια το Phishing είναι μια μορφή ψηφιακής απάτης, όπου κακόβουλοι e-απατεώνες προσποιούνται ότι είναι αξιόπιστες πηγές όπως τράπεζες, καταστήματα, ή ακόμα και φίλοι, προκειμένου να κλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα ή να αποσπάσουν χρήματα. Και πώς το κάνουν; Μέσω παραπλανητικών email, μηνυμάτων στα social media, ή ακόμα και παραποιημένων ιστότοπων.

Διαβάστε Ακόμη: Bιομετρική Τεχνολογία: πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα της ταυτότητάς μας;

Τρόποι προστασίας από το Phishing

  1. Κρατήστε τα μάτια ανοικτά: Προσέξτε τυχόν γραμματικά λάθη ή περίεργες διευθύνσεις email, ιστότοπους με περίεργα domain names, ή αναζητήστε αποδείξεις πριν πιστέψετε κάτι.
  2. Μην πατάτε σε links: Συνήθως στα scam emails οι απατεώνες σας προτρέπουν να κάνετε κάτι γρήγορα και βιαστικά. Για παράδειγμα: «Ταυτοποιήστε άμεσα τον λογαριασμό σας» ή «Ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί/θα διαγραφθεί». Σκοπός είναι να πατήσετε χωρίς δεύτερη σκέψη στους συνδέσμους που σας στέλνουν ώστε να υποκλέψουν τα δεδομένα σας με ένα μόνο κλικ.
  3. Μην δίνεται προσωπικά στοιχεία: Κανένας σοβαρός ιστότοπος ή υπηρεσία δεν θα σας ζητήσει ποτέ να αποκαλύψετε τον κωδικό σας μέσω email ή μηνυμάτων.
  4. Χρησιμοποιήστε διπλό έλεγχο: Πριν πατήσετε σε ένα σύνδεσμο ή απαντήσετε σε ένα email, σιγουρευτείτε ότι η πηγή είναι πραγματική. Καλό είναι να επικοινωνείτε με την εταιρεία ή το άτομο απευθείας.
  5. Κατευθυνθείτε στην ιστοσελίδα χειροκίνητα: Αν λαμβάνετε ένα email που φαίνεται ύποπτο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας χειροκίνητα μέσω του προγράμματος περιήγησής σας, αντί να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο που σας έχουν δώσει.
  6. Χρησιμοποιήστε αξιόπιστα λογισμικά ασφαλείας: Ένα καλό λογισμικό ασφαλείας μπορεί να εντοπίσει απειλές και να σας προστατεύσει από αυτές.
  7. Ενημερωθείτε συχνά: Τα κακόβουλα email και ιστοσελίδες εξελίσσονται συνεχώς. Κρατήστε τον εαυτό σας ενημερωμένο για τις νέες απειλές.

Θυμηθείτε, ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα phishing με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αλλά με την κατάλληλη προσοχή και γνώση, μπορούμε να προφυλαχθούμε από αυτό. Έτσι, μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον ψηφιακό μας κόσμο χωρίς ανησυχίες.

Πηγή: cybernews.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.