1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τεχνολογία
  6. »
  7. 4+1 συμβουλές για προστασία από χάκερς

4+1 συμβουλές για προστασία από χάκερς

4+1 συμβουλές για προστασία από χάκερς
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι επιθέσεις που οφείλονται σε χάκερς είναι μια συνηθισμένη απειλή για τους υπολογιστές και την ασφάλεια των δεδομένων μας. Οι χάκερς μπορούν να εισβάλουν στον υπολογιστή μας και να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες, να προκαλέσουν ζημιές στο σύστημα μας ή ακόμη και να προκαλέσουν απώλεια δεδομένων.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Εγκατάσταση λογισμικού ασφαλείας

Η εγκατάσταση λογισμικού ασφαλείας στον υπολογιστή μας είναι ζωτικής σημασίας. Το λογισμικό αυτό μπορεί να προλάβει και να αποκλείσει επιθέσεις, να εντοπίζει και να αφαιρεί κακόβουλο λογισμικό και να προστατεύει την ιδιωτικότητά μας.

Υπάρχουν διάφορα είδη λογισμικού ασφαλείας που μπορούμε να εγκαταστήσουμε, όπως antivirus, προγράμματα πολλαπλής ταυτοποίησης, τείχη προστασίας και προγράμματα ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού. Κάθε ένα από αυτά τα προγράμματα έχει διάφορες λειτουργίες και χαρακτηριστικά που μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τον υπολογιστή μας.

Αναβάθμιση λογισμικού και λειτουργικού συστήματος για αποφυγή ευπαθειών

Μη ενημερωμένο λογισμικό και λειτουργικό σύστημα μπορεί να κάνουν τον υπολογιστή μας ευάλωτο σε επιθέσεις. Οι χάκερς μπορεί να εκμεταλλευτούν τις ευπάθειες αυτές για να εισβάλουν στο σύστημα και να προκαλέσουν ζημιές.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναβαθμίζουμε το λογισμικό και το λειτουργικό σύστημα μας τακτικά. Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν συχνά διορθώσεις ασφαλείας που μπορούν να κλείσουν ευπάθειες και να προστατέψουν το σύστημά μας από επιθέσεις. Επίσης, η χρήση των πιο πρόσφατων εκδόσεων του λογισμικού και του λειτουργικού συστήματος μπορεί να προσφέρει βελτιωμένη ασφάλεια και προστασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς να συμμετάσχετε στο 7ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας

Επιλέξτε ισχυρούς κωδικούς

Οι αδύναμοι κωδικοί μπορούν να διευκολύνουν τους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος άλλος.

Οι ισχυροί κωδικοί πρέπει να περιλαμβάνουν μία μίξη κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων. Αποφύγετε την χρήση κωδικών που περιλαμβάνουν στοιχεία όπως το όνομά σας, την ημερομηνία γέννησής σας, διευθύνσεις ή και τους προτεινόμενους κωδικούς που σας διαθέτει το σύστημα.

Θυμηθείτε! Κάθε τρίμηνο είναι σημαντικό να αλλάζουμε τους κωδικούς πρόσβασής μας και να μην χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό σε πολλαπλές εφαρμογές και υπηρεσίες.

Προσοχή στα email και τα συνημμένα που λαμβάνουμε

Τα email που λαμβάνουμε μπορούν να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό και ιούς. Εκτός από αυτό, τα email είναι συνήθως η πιο κοινή πρακτική phishing, σκοπός των οποίων είναι η υποκλοπή των προσωπικών μας δεδομένων.

Απλώς σκεφτείτε πόσες φορές λάβατε κάποιο μήνυμα από τράπεζα ή από πάροχο courier που να σας ενημερώνει σχετικά με «αναβάθμιση των υπηρεσιών» ή σχετικά με «ένα δέμα». Συνήθως τέτοια email – μηνύματα περιλαμβάνουν επιτακτικές προσταγές για να τρομάξουν το επικείμενο θύμα όπως: «Προσοχή», «Βιαστείτε», «Σημαντικό».

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και να μην ανοίγουμε email από άγνωστους αποστολείς ή με ύποπτου περιεχομένου. Επίσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα συνημμένα αρχεία που λαμβάνουμε και να μην τα ανοίγουμε ή αποθηκεύουμε αν δεν είμαστε σίγουροι για την πηγή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κυβερνοασφάλεια: Βασικές έννοιες και πρακτικές

Εξίσου σημαντικό είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε κλικ σε συνδέσμους που περιέχονται στα μηνύματα, εκτός αν είμαστε σίγουροι για την αξιοπιστία τους.

Χρήση αξιόπιστων πηγών για τη λήψη λογισμικού και αποφυγή πειρατικών sites

Οι πειρατικοί ιστότοποι μπορούν να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό και ιούς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε αξιόπιστες πηγές για τη λήψη λογισμικού, από επίσημες ιστοσελίδες και αξιόπιστους προμηθευτές. Πρώτο βήμα είναι ο έλεγχος της αξιοπιστίας των πηγών και έπειτα οι κριτικές και οι αξιολογήσεις που έχουν αναρτηθεί από άλλους χρήστες.

Αξιοποιούμε την τεχνολογίας προσέχοντας παράλληλα

Συμπερασματικά, είναι προφανές ότι η τεχνολογία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας με διάφορους τρόπους. Από τον τρόπο που επικοινωνούμε και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες μέχρι τον τρόπο που εργαζόμαστε και ψυχαγωγούμαστε, η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.

Αν και υπάρχουν σίγουρα μειονεκτήματα και ανησυχίες που σχετίζονται με τη χρήση του, όπως ζητήματα απορρήτου και η πιθανότητα εθισμού, τα οφέλη της τεχνολογίας δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Έχει φέρει επανάσταση στις βιομηχανίες, έχει βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και έχει συνδέσει ανθρώπους από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει με γρήγορους ρυθμούς, είναι ζωτικής σημασίας να προσαρμοστούμε και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές της, ενώ παράλληλα έχουμε υπόψη μας τον αντίκτυπό της στην ευημερία μας και στην κοινωνία συνολικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η σκοτεινή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.