1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Θετικές τοποθετήσεις αλλά και προβληματισμοί για την ασφάλιση ιατρών – Ο...

Θετικές τοποθετήσεις αλλά και προβληματισμοί για την ασφάλιση ιατρών – Ο ΠΣΕΑΔ έδωσε το παρόν

Θετικές τοποθετήσεις αλλά και προβληματισμοί για την ασφάλιση ιατρών – Ο ΠΣΕΑΔ έδωσε το παρόν
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΠΣΕΑΔ κ. Π. Τσιολής και το Μέλος κ. Φ. Βακανάς εκπροσώπησαν χθες τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας αναφορικά με τον περί Εγγραφής Ιατρών (Τροποποιητικό) Νόμο του 2024.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, ως θέμα αρχής η εισαγωγή ρυθμίσεων ώστε Ιατρός, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο Ιατρικό Μητρώο και ασκεί την ιατρική στη Δημοκρατία, καθώς και Eταιρεία Ιατρών να υποχρεούνται να διατηρούν σε ισχύ ασφαλιστική σύμβαση έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια (πλήν των περιπτώσεων Ιατρών του ΟΑΥ που διέπονται από άλλη νομοθεσία).

Ο Τροποποιητικός αυτός Νόμος θα τεθεί προς ψήφιση σε επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή εξέτασε χθες την πρόταση νόμου: Ο περί Εγγραφής Ιατρών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου, ώστε ιατρός ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο Ιατρικό Μητρώο και ασκεί την ιατρική στη Δημοκρατία, καθώς και εταιρεία ιατρών να υποχρεούνται να διατηρούν σε ισχύ ασφαλιστική σύμβαση έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια.

Θετικές τοποθετήσεις αλλά και προβληματισμοί για ασφάλιση γιατρών

Θετική στάση από κόμματα και εμπλεκόμενους φορείς φαίνεται να καταγράφεται απέναντι στην πρόταση νόμου που παρουσίασε ο ΔΗΣΥ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ώστε να απαιτείται η ασφαλιστική κάλυψη όλων των γιατρών, προκειμένου να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα στην Κύπρο. Παράλληλα, κατά τη συζήτηση, εκφράστηκαν προβληματισμοί για τον τρόπο εφαρμογής της πρόνοιας, καθώς και τον έλεγχό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης αδειοδοτουσών αρχών

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ και αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι στη σημερινή συνεδρίαση διαπιστώθηκε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θέλουν να προχωρήσει η ρύθμιση αυτή. Σημείωσε, εξάλλου, ότι αυτή θα είναι προς όφελος και των γιατρών, αλλά και των ασθενών, αφού οι γιατροί θα καλύπτονται έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια.

Η ίδια εξήγησε ότι σήμερα, με βάση το Σύνταγμα και τη νομοθεσία του ΓεΣΥ, καλύπτονται οι γιατροί που είναι εντός ΓεΣΥ, ενώ καλύπτονται και γιατροί στον ιδιωτικό τομέα, με βάση τις συμβάσεις γιατρών που ασκούν το επάγγελμα σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, είτε εντός είτε εκτός ΓεΣΥ. Επεσήμανε, όμως, ότι υπάρχει μία μερίδα ιδιωτών γιατρών που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Αναφερόμενη στα ζητήματα που προβλημάτισαν τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία θα εξεταστούν στην κατ’ άρθρο συζήτηση, είπε ότι αυτά αφορούν το πως προσεγγίζεται το θέμα του ελέγχου για την ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και ποιοι καλύπτονται και με ποιον τρόπο.

Είπε, τέλος, ότι τέθηκαν και ζητήματα του ύψους και διαδικασιών της ασφαλιστικής κάλυψης, σημείωσε όμως ότι σύμφωνα με την πρόταση νόμου, αυτά θα τα δει εσωτερικά ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος με τις ασφαλιστικές εταιρείες, μέσα από τη διαδικασία έκδοσης συγκεκριμένων κανονισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Έρχεται στις 21 Μαΐου το 9ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΠΣΕΑΔ

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε ότι ως θέση αρχής, το ΑΚΕΛ συμφωνεί με το να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών. Σημείωσε, όμως, ότι το ΑΚΕΛ θα αναμένει απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη συνεδρίαση, σχετικά με γιατρούς που είναι στο ΓεΣΥ, αλλά εργοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας και όχι από τον ΟΚΥπΥ, ή για τις περιπτώσεις ειδικευόμενων γιατρών και για τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να καταθέτει εγγυητικές προς τον ΟΑΥ.

«Στη δική μας αντίληψη, η ασφαλιστική κάλυψη ενός γιατρού, δε σημαίνει και οικονομική εκμετάλλευση από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις», επεσήμανε η κ. Νικολάου, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.