1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Σε ανοδική πορεία τα κέρδη αντασφάλισης παγκοσμίως!

Σε ανοδική πορεία τα κέρδη αντασφάλισης παγκοσμίως!

Σε ανοδική πορεία τα κέρδη αντασφάλισης παγκοσμίως!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, με συνεχή και αυξημένη δραστηριότητα αξιώσεων, το παγκόσμιο τμήμα αντασφάλισης απέδωσε κέρδη αναδοχής το 2022, σύμφωνα με αναφορά της AM Best.

Οι θετικές αυτές οικονομικές τάσεις συνεχίζονται και το 2023, με τους τέσσερις κύριους ευρωπαίους αντασφαλιστές, Hannover Re, Munich Re, SCOR και Swiss Re, να ανακοινώνουν πολύ ισχυρά αποτελέσματα με αποδόσεις κεφαλαίου που υπερβαίνουν σημαντικά το κόστος, σύμφωνα με ξεχωριστή αναφορά της Fitch Ratings.

Οι αυξήσεις τιμών πάνω από τον πληθωρισμό των απαιτήσεων και καλύτεροι όροι και συνθήκες για αστικές και περιουσιακές ασφάλειες έχουν οδηγήσει σε καλύτερα underwritting περιθώρια κατά μέσο όρο“, σημειώνεται στην έκθεση.

Τα τελευταία έξι χρόνια παρατηρήθηκε μία αργή, επίμονη διαδικασία του επαναπροσδιορισμού των προφίλ κινδύνου των αντασφαλιστών, της ανακατανομής κεφαλαίου, του επαναπροσδιορισμού της αναδοχής του κινδύνου και της επανεκτίμησης των τιμών,” ανέφερε η AM Best. Επίσης πρόσθεσε ότι η ανάγκη για σταθερές αυξήσεις τιμών είχε ευρεία αποδοχή πριν από την ανανέωση του Ιανουαρίου 2023, αλλά δεν υπήρχε συναίνεση για την καταλληλόλητά τους.

Τα πρότυπα απαιτήσεων, η πληθωριστική πορεία και οι αυξανόμενες επιτοκιακές αποδόσεις που ξεκίνησαν στις αρχές του 2022 (και επηρέασαν τα αποτελέσματα επενδύσεων), έχουν εκπλήξει όλους, αναφέρει η έκθεση. “Η αισιοδοξία που προέρχεται από τις απότομες αυξήσεις τιμών και τις πιο αυστηρές συνθήκες είναι αντισταθμισμένη από ένα αβέβαιο περιβάλλον λόγω του underwritting, οικονομικών και γεωπολιτικών παραγόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η AM Best αναθεωρεί τις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς του Λονδίνου σε θετικές

“Οι αντασφαλιστές έχουν, γενικά, ανακατευθύνει τα προφίλ των κινδύνων τους και βρίσκονται σε ισχυρή θέση για να δημιουργήσουν τα κέρδη αναδοχής που ήταν άπιαστα για πολλά χρόνια“, αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο “Οι παγκόσμιοι αντασφαλιστές αντιμετωπίζουν προκλήσεις ακόμα και καθώς οι συνθήκες βελτιώνονται.

Λόγω αυτών των τάσεων της αγοράς και μερικών ετών απογοητευτικών αποτελεσμάτων, οι αντασφαλιστές υπέστησαν πίεση να δημιουργήσουν αποδόσεις που καλύπτουν το κόστος του κεφαλαίου τους, οδηγώντας τις εταιρείες να μεταφέρουν το κεφάλαιό τους από κινδύνους περιουσιακών καταστροφών.

Η AM Best δηλώνει ότι αυτή η μετατόπιση επιτεύχθηκε είτε μεταβαίνοντας υψηλότερα στον πύργο προστασίας από τους κινδύνους καταστροφής των κατώτερων και μεσαίων επιπέδων ιδιοκτησίας, με αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις ή με διαφοροποίηση σε γραμμές που θεωρούνται πιο σταθερές ή κερδοφόρες, όπως οι γραμμές ατυχημάτων και ειδικών γραμμών και πλεονάζοντα πρωτογενή τμήματα. Ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε ότι το έργο των αντασφαλιστών για την ευθυγράμμιση των προφίλ κινδύνου τους “έχει μεταφέρει σε μεγάλο βαθμό το βάρος μιας μεγάλης απώλειας καταστροφών στους κύριους ασφαλιστές“.

Η κερδοφορία των αντασφαλιστών άρχισε να βελτιώνεται και να σταθεροποιείται το 2021, το έτος που σηματοδότησε την έναρξη της ανάκαμψης, δήλωσε η AM Best. Το 2022, ωστόσο, οι υψηλότερες απαιτήσεις για φυσικές καταστροφές και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό προκάλεσαν σημαντική ενίσχυση των αποθεματικών από ορισμένους βασικούς αντασφαλιστές. Ωστόσο, η AM Best δημοσίευσε συνδυασμένο δείκτη 95,6 το 2022, μια βελτίωση κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021. (Οι συνδυασμένοι δείκτες κάτω του 100 υποδηλώνουν κέρδος αναδοχής).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ξεπερνούν τα €2 δις τα κέρδη της Munich Re για το πρώτο τρίμηνο

Τα κέρδη συνεχίζουν να σημειώνουν άνοδο το 2023

Τα κέρδη βελτιώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, “χάρη σε καλύτερες τιμές, μειωμένες αξιώσεις, ευνοϊκότερους όρους και συνθήκες και χάρη στην αύξηση των αποδόσεων των επενδύσεων“, σύμφωνα με την αναφορά της Fitch Ratings με τίτλο “Ευρωπαίοι Αντασφαλιστές: Αποτελέσματα 1H23.

Τα καλύτερα αποτελέσματα αναδοχής σε P/C και ζωής καθώς και σημαντικά υψηλότερα επενδυτικά αποτελέσματα έχουν οδηγήσει σε “απότομη αύξηση των κερδών”, σύμφωνα με τη Fitch, αναφερόμενη στο α’ εξάμηνο του 2023, αποτελέσματα των τεσσάρων κύριων ευρωπαϊκών αντασφαλιστών.

Η Fitch σημειώνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ασφαλίστρων και το αυξανόμενο εισόδημα από επενδύσεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αύξηση των κερδών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, «καθώς οι αποδόσεις των επενδύσεων επωφελούνται όλο και περισσότερο από τις υψηλότερες αποδόσεις επανεπένδυσης».

Μετά από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς που παρατηρήθηκαν από την αρχή του 2023, η AM Best επιβεβαιώνει ότι το επιφυλακτικό ενδιαφέρον για τους κινδύνους καταστροφής ακινήτων έχει ανανεωθεί, αν και με πολύ αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.