1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Οι ανησυχίες της Insurance Europe για τη στρατηγική λιανικών επενδύσεων!

Οι ανησυχίες της Insurance Europe για τη στρατηγική λιανικών επενδύσεων!

Οι ανησυχίες της Insurance Europe για τη στρατηγική λιανικών επενδύσεων!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Insurance Europe ενημέρωσε με ανακοίνωση της ότι υπέβαλε την απάντησή της στη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη στρατηγική για τις επενδύσεις λιανικής (RIS) επισημαίνοντας τις συστάσεις του ασφαλιστικού κλάδου έτσι ώστε να καταστεί  κατάλληλη για τον σκοπό της.

Η Insurance Europe υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της Στρατηγικής Λιανικών Επενδύσεων (RIS) που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους που είναι να αντιμετωπίστει το χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των λιανικών επενδύσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προστατεύοντας παράλληλα τους επενδυτές από πρακτικές καταχρηστικής πώλησης.

Ωστόσο, η βιομηχανία ανησυχεί ότι ορισμένες από τις προτάσεις RIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καταστήσουν πολύ πιο περίπλοκη την επένδυση για τους καταναλωτές και με αποτέλεσμα να τους αποθαρρύνουν από το να το πράξουν ή θα κατευθύνουν τους καταναλωτές προς την αγορά του φθηνότερου και όχι του καλύτερου προϊόντος.

Η Insurance Europe συνοψίζει στην απάντηση της τα πιο κάτω 6 σημεία.

1. Η δέσμη μέτρων προτείνει πολλαπλές απαγορεύσεις παροχής κινήτρων, οι οποίες αντιβαίνουν στον στόχο του RIS να καταστούν οι επενδύσεις πιο περιεκτικές, καθώς θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για τους καταναλωτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν αγορές και να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουν προκαταβολικά τέλη. Η Insurance Europe συνιστά τη διατήρηση της επιλογής και της ευελιξίας των καταναλωτών για τα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόζουν και να αποφασίζουν αυστηρότερες απαιτήσεις σχετικά με την καταβολή κινήτρων, εάν το κρίνουν απαραίτητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς οι ασφαλιστικές συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ

2. H αρχή της σχέσης ποιότητας-τιμής είναι ευπρόσδεκτη από τον κλάδο ενώ η προσέγγιση όσον αφορά τους δείκτες αναφοράς κόστους και επιδόσεων πρέπει να επανεξεταστεί. Αυτό αντίκειται στην ελευθερία της αγοράς να σχεδιάζει προϊόντα και θα οδηγούσε σε ελέγχους τιμών και άλλες ακούσιες αρνητικές συνέπειες τόσο για τους ασφαλιστές όσο και για τους καταναλωτές.

3. Πολλές διατάξεις θα καταστήσουν το επενδυτικό ταξίδι των καταναλωτών μακρύτερο και πιο επαχθές. Αντ’ αυτού, είναι σημαντικό να διασφαλιστούν πιο λιτές, εξορθολογισμένες και οικονομικά αποδοτικές διαδικασίες πωλήσεων, με παράλληλη διαφύλαξη των συμφερόντων των ιδιωτών επενδυτών και σαφέστερη και ουσιαστικότερη παροχή πληροφοριών.

4. Οι προτάσεις RIS θα ωθήσουν τους καταναλωτές προς το φθηνότερο προϊόν, ακόμη και αν αυτό σημαίνει λιγότερες ή καθόλου εγγυήσεις ή χαμηλότερη ασφαλιστική κάλυψη και λιγότερη ευελιξία, κάτι που μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον τους. Οι παρούσες προτάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν καλύτερα υπόψη την ποικιλομορφία των συστημάτων διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και τα χαρακτηριστικά των των συστημάτων διανομής ασφαλίσεων.

5. Μπορούν να γίνουν περισσότερα για τον εξορθολογισμό των γνωστοποιήσεων και την ενίσχυση της φιλικότητας προς τον χρήστη. Το έγγραφο βασικών πληροφοριών (KID) πρέπει να παραμείνει τυποποιημένο έγγραφο και να εμφανίζει καλύτερα τα χαρακτηριστικά ασφάλισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η ΕΕ να παραμείνει στην πορεία για την υλοποίηση του Solvency II, ζητά η ασφαλιστική βιομηχανία

6. Πάρα πολλές απαιτήσεις θα αναπτυχθούν σε τεχνικό επίπεδο της ΕΕ – συγκεκριμένα στο επίπεδο 2 και στο επίπεδο 3 – και θα αφαιρεθούν από την πολιτική συζήτηση. Για να διευκολυνθεί η εφαρμογή, το επίπεδο 1 πρέπει να είναι επαρκώς σαφές και να αφήνει κάποια ευελιξία στις εθνικές προσαρμογές.

Τι ακολουθεί: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αρχίσουν τώρα να συζητούν και να διαπραγματεύονται τις προτάσεις RIS στο πλαίσιο της διαδικασίας συννομοθέτη. Στις 5 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την τραπεζική ένωση.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.