1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Πάνω από $‎1 δις οι ζημιές από τους φονικούς σεισμούς στην...

Πάνω από $‎1 δις οι ζημιές από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία

Πάνω από $‎1 δις οι ζημιές από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Χιλιάδες κτίρια έχουν καταστραφεί και σχεδόν 5.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Τουρκία και τη Συρία έπειτα από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν τη Δευτέρα το πρωί, με το κόστος των ζημιών να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Ο πρώτος σεισμός που καταγράφηκε ήταν μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες κοντά στην πόλη Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία, με φονικές δονήσεις να εκτείνονται επίσης στα σύνορα με τη Συρία στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα. και Tartus.

Λίγες ώρες αργότερα, τη Δευτέρα λίγο μετά τις 12:00 σημειώθηκε ένας δεύτερος σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ λίγο πιο βορειοανατολικά από το επίκεντρο του πρώτου σεισμού, κοντά στην πόλη Kahramanmaraş.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν χαρακτήρισε τους σεισμούς ως τη μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα από το 1939, όταν ο σεισμός στο Ερζιντζάν άφησε πίσω του σχεδόν 33.000 νεκρούς και περίπου 100.000 τραυματίες.

Το USGS σημειώνει ότι ο πληθυσμός στις περιοχές που επλήγησαν από τους σημερινούς σεισμούς «κατοικεί σε κατασκευές που είναι εξαιρετικά ευάλωτες στους σεισμούς, αν και υπάρχουν ορισμένες ανθεκτικές κατασκευές».

Έχοντας αυτό υπόψη, αναλυτές στο USGS τονίζουν ότι οι οικονομικές ζημιές αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η εκτίμηση αυτή δημοσιεύθηκε πριν από την εμφάνιση του δεύτερου σεισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ταμείο ασφαλιστών εργατικών αποζημιώσεων και εποπτικό φορέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τεχνητή νοημοσύνη εξέτασε η Επιτροπή

Ο Steve Bowen, Chief Science Officer του Gallagher Re, επισήμανε ότι ένας συγκρίσιμος σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών που σημειώθηκε στην ίδια περιοχή τον Ιανουάριο του 2020 επέφερε απώλειες ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, επικρατεί η άποψη ότι τυχόν απώλειες για τον κλάδο ασφάλισης/αντασφάλισης θα είναι πολύ χαμηλότερες, δεδομένου στις πληγείσες περιοχές τα ποσοστά ασφάλισης είναι ιδιαιτέρως χαμηλά.

Στην Τουρκία, η υποχρεωτική ασφάλιση σεισμού προσφέρεται στο κοινό μέσω μιας ομάδας ασφάλισης καταστροφών, η οποία έχει ικανότητα πληρωμής αποζημιώσεων σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τα δεδομένα αντασφάλισης του 2021.

Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2022 δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, αλλά οι ειδικοί υποθέτουν ότι εάν παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, τότε η Munich Re και η Swiss Re θα επωμισθούν το βάρος των αποζημιώσεων.

Εάν οι απώλειες υπερβούν το επίπεδο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σενάριο το οποίο φαίνεται όλο και πιο πιθανό μετά τον δεύτερο μεγάλο σεισμό, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους το ζημιών να μετακυληθεί στην αγορά των αντασφαλιστών.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

LEAVE YOUR COMMENT

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.