1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Άρση της μεταβατικής περιόδου και των εξαιρέσεων που αφορούν την οδηγία...

Άρση της μεταβατικής περιόδου και των εξαιρέσεων που αφορούν την οδηγία για τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων ζητά η Insurance Europe

Άρση της μεταβατικής περιόδου και των εξαιρέσεων που αφορούν την οδηγία για τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων ζητά η Insurance Europe
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μία σειρά από βασικά μηνύματα δημοσίευσε πριν μερικές μέρες η Insurance Europe σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναδιατύπωση της Οδηγίας Σχεδιασμού.

Η εναρμόνιση των διατάξεων αναφορικά με την προστασία σχεδιασμού για ορατά και αντικαταστάσιμα ανταλλακτικά σε σύνθετα προϊόντα, όπως τα οχήματα, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη όσον αφορά τον θεμιτό ανταγωνισμό, τις επιλογές των καταναλωτών και τις χαμηλότερες τιμές. Θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας.

Ωστόσο, το κείμενο της πρότασης όπως έχει διατυπωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή, κινδυνεύει σύμφωνα με την Insurance Europe, να μειώσει την αποτελεσματικότητα της ρήτρας επισκευής, καθώς επιβάλλει 10ετή μεταβατική περίοδο και εξαιρεί ορισμένα βασικά στοιχεία από το πεδίο εφαρμογής.

Σύμφωνα με την ένωση των Ασφαλιστικών Εταιρειών, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε:

  • Νομική αβεβαιότητα − Θα είναι δύσκολο για τους καταναλωτές, τους ανεξάρτητους κατασκευαστές ανταλλακτικών και τους επισκευαστές να γνωρίζουν εάν ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο, μοντέλο ή ανταλλακτικό προστατεύεται.
  • De facto διακρίσεις τιμών − Οι ιδιοκτήτες παλαιότερων οχημάτων θα τιμωρούνται από τις υψηλές τιμές σε ορατά ανταλλακτικά, ενώ οι αγοραστές νέων οχημάτων θα επωφεληθούν από χαμηλότερες τιμές χάρη στη νέα ανταγωνιστική αγορά ορατών ανταλλακτικών.
  • Περιορισμένα οφέλη για τους καταναλωτές − Το αποπληθωριστικό αποτέλεσμα  της απελευθέρωσης της αγοράς ανταλλακτικών θα μπορούσε να αποτραπεί, καθώς οι περισσότερες επισκευές θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται στο παλαιό καθεστώς σχεδιασμού ή να εξαιρούνται άμεσα από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η ΕΕ να παραμείνει στην πορεία για την υλοποίηση του Solvency II, ζητά η ασφαλιστική βιομηχανία

Η Insurance Europe πιστεύει ότι η ρήτρα επισκευής θα πρέπει να ισχύει για όλα τα σχέδια που έχουν ήδη καταχωρηθεί, καθώς και για όλα τα μελλοντικά σχέδια χωρίς εξαιρέσεις ανταλλακτικών. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί ο κατακερματισμός της αγοράς, θα διασφαλιστεί ο θεμιτός και αποτελεσματικός ανταγωνισμός, και θα ενισχυθούν οι επιλογές των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.