1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αυτοκινηση
  6. »
  7. Παγκόσμια μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων – τα μερίδια στην παγκόσμια αγορά!

Παγκόσμια μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων – τα μερίδια στην παγκόσμια αγορά!

Παγκόσμια μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων – τα μερίδια στην παγκόσμια αγορά!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων παγκοσμίως μειώθηκαν μεταξύ 2019 και 2020, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19. Προβλέπεται ότι οι πωλήσεις του 2021 θα ανακάμψουν, παρά το γεγονός ότι θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Μέχρι το τέλος του 2020, η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων με βάση τις ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων, καταγράφοντας σχεδόν 20 εκατομμύρια πωλήσεις. Ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη. Η Κίνα ήταν επίσης η πρώτη χώρα παραγωγής επιβατικών αυτοκινήτων την ίδια χρονιά.

Παγκοσμίως, οι πωλήσεις αυτοκινήτων προβλέπεται να μειωθούν σε κάτι λιγότερο από 70 εκατομμύρια μονάδες το 2021, από το ανώτατο όριο σχεδόν 80 εκατομμυρίων μονάδων το 2017.

Πωλήσεις σε επίπεδο Ομίλων

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Όμιλος Volkswagen και η Toyota Motor είναι οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες όσον αφορά τα έσοδα. Ο ιαπωνικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας είχε έσοδα σχεδόν 250 δισ. δολάρια το 2020, ενώ η Volkswagen κέρδισε λίγο περισσότερα από 245 δισ. δολάρια. Η Tesla με έδρα τις ΗΠΑ έχει επίσης καταγράψει απότομη ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, ως η επωνυμία με την υψηλότερη αύξηση αξίας παγκοσμίως σε όλους τους τομείς. Τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση τους να τριπλασιάζεται μεταξύ 2016 και 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ξεπέρασαν τα €1,2 δις τα ασφάλιστρα της Κυπριακής αγοράς το 2023

Μερίδιο ανά επωνυμία το 2020 στην παγκόσμια αγορά αυτοκινητοβιομηχανίας:

Παρακινούμενοι από παγκόσμιες πρωτοβουλίες όπως η Συμφωνία του Παρισιού, αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να θεσπίζουν αυστηρότερους ελέγχους εκπομπών σε νέα μοντέλα οχημάτων. Ως εκ τούτου, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αρχίζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον τομέα της ηλεκτρικής κινητικότητας. Ένα στα τρία νέα οχήματα που πωλείται έως το 2025 αναμένεται να κινείται αποκλειστικά ή να υποβοηθείται από ηλεκτρική μπαταρία . Την επόμενη δεκαετία, οι υπηρεσίες που αφορούν την κίνηση των οχημάτων αλλά και τα αυτόνομα οχήματα, πρόκειται να προκαλέσουν μια ακόμη επανάσταση στον τομέα των αυτοκινήτων. Η Κίνα, από τις μεγαλύτερες αγορές αυτοκινήτων παγκοσμίως, τόσο σε πωλήσεις όσο και σε παραγωγή, αναμένεται να ηγηθεί της συγκεκριμένης μονάδας έως το 2040, με προβλεπόμενες πωλήσεις αυτόνομων οχημάτων 14,5 εκατομμυρίων μονάδων.

Προβλέπεται ότι η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία θα αυξηθεί σε περίπου 9 τρισ. δολάρια έως το 2030 και οι πωλήσεις νέων οχημάτων θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% αυτής της αξίας.

Νέες τάσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία

Υπό το πρίσμα της αυξανόμενης περιβαλλοντικής συνείδησης, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν ποικιλία νέων προκλήσεων. Οι τάσεις της αγοράς όπως η στροφή σε ελαφρύτερα υλικά, καθώς και η τάση προς τα ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα πρόκειται να φέρουν επανάσταση στη βιομηχανία. Η Tesla Motors που εδρεύει στο Πάλο Άλτο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρωτοπορία της τάσης προς την ηλεκτροκίνηση, ενώ εταιρείες όπως η Google και η Apple ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Η Tesla παρέδωσε περίπου 499.000 οχήματα το 2020 – για να γίνει αντιληπτή μια τάξης μεγέθους, οι πωλήσεις του Ομίλου Volkswagen είναι πάνω από 18 φορές περισσότερες. Η Tesla πιστεύεται ότι έχει μερίδιο αγοράς αυτοκινήτων στις ΗΠΑ κάτω του ενός τοις εκατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ελληνική Τράπεζα: Μείωση καθαρών εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες λόγο αντασφάλισης το 2023

Πηγή: underwriter.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.