1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Τράπεζα Κύπρου: 510% αύξηση στις ψηφιακές πωλήσεις ασφαλιστικών σχεδίων το 2023

Τράπεζα Κύπρου: 510% αύξηση στις ψηφιακές πωλήσεις ασφαλιστικών σχεδίων το 2023

Τράπεζα Κύπρου: 510% αύξηση στις ψηφιακές πωλήσεις ασφαλιστικών σχεδίων το 2023
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στα 487 εκατομμύρια έφτασαν τα κέρδη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου μετά τη φορολογία για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με τα Οικονομικά Αποτελέσματα του Συγκροτήματος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα του συγκροτήματος όσον αφορά τις ασφαλιστικές του εργασίες με αξιοσημείωτο γεγονός την αύξηση που παρουσίασαν οι ψηφιακές πωλήσεις ασφαλιστικών σχεδίων μετά τη δυνατότητα αγοράς ασφαλιστήριου πλάνου που ενσωματώθηκε στην εφαρμογή BoC Mobile App.

Πιο συγκεκριμένα, το καθαρό αποτέλεσμα από ασφαλιστικές εργασίες ανήλθε σε €54 εκατ. για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023, σε σύγκριση με €44 εκατ. για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, αυξημένο κατά 20% σε ετήσια βάση.

Η ετήσια αύξηση αποδίδεται στη βελτιωμένη προσαρμογή της εμπειρίας που αφορά απαιτήσεις ασφάλισης κλάδου ζωής καθώς και στη μείωση του στοιχείου ζημιάς από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια κλάδου ζωής (που αναγνωρίζεται εκ των προτέρων σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 17).

Το καθαρό αποτέλεσμα από ασφαλιστικές εργασίες ανήλθε σε €16 εκατ. για το δ’ τρίμηνο 2023, σε σύγκριση με €13 εκατ. για γ’ τρίμηνο 2023, αυξημένο κατά 19% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της βελτιωμένης προσαρμογής της εμπειρίας ασφάλισης κλάδου ζωής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου, οι ασφαλιστικές εταιρίες του Συγκροτήματος, EuroLife Ltd και Γενικές Ασφάλειες Κύπρου Λτδ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής και γενικό κλάδο αντίστοιχα, κατέχουν ηγετική θέση στον ασφαλιστικό κλάδο στην Κύπρο, και παρέχουν σταθερά επαναλαμβανόμενα έσοδα διαφοροποιώντας περαιτέρω τις ροές εισοδημάτων του Συγκροτήματος. Οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν σημαντική και βιώσιμη συνεισφορά στην κερδοφορία του Συγκροτήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι κορυφαίες εταιρείες του Κλάδου Ζωής για το 2023

Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων του Συγκροτήματος όπως έχουν αναπροσαρμοστεί για την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 17 σε σχέση με το ΔΠΧΑ 4 για το έτος που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2022, έχει μειωθεί κατά €52 εκατ. (αναφορικά κυρίως με τις ασφαλιστικές δραστηριότητες κλάδου ζωής του Συγκροτήματος) από τις πιο κάτω αλλαγές:

  • Την αποαναγνώριση της παρούσας αξίας ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής σε ισχύ (‘PVIF’) και της σχετικής αναβαλλόμενης φορολογικής υποχρέωσης, που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση κατά περίπου €101 εκατ. στα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος.
  • Την αναπροσαρμογή της επιμέτρησης των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων των ασφαλιστήριων συμβολαίων (συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης της αναγνώρισης του συμβατικού περιθωρίου κέρδους υπηρεσιών (‘CSM’) που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση στα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος κατά €49 εκατ.

Η εκτιμημένη μη δεδουλευμένη κερδοφορία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων περιλαμβάνεται στην επιμέτρηση των υποχρεώσεων από ασφαλιστήρια συμβόλαια ως το συμβατικό περιθώριο κέρδους υπηρεσιών (‘CSM’), η οποία θα αναγνωρίζεται σταδιακά στα έσοδα, καθώς παρέχονται οι υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της σύμβασης. Αναγνωρίστηκε υποχρέωση για συμβατικό περιθώριο κέρδους υπηρεσιών (‘CSM’) ύψους περίπου €42 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2022 (αντικατοπτρίζεται στην επίδραση από τη αναπροσαρμογή της επιμέτρησης των περιουσιακών υποχρεώσεων των ασφαλιστήριων συμβολαίων που αναφέρεται πιο πάνω).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ξεπερνούν τα €2 δις τα κέρδη της Munich Re για το πρώτο τρίμηνο

Όσον αφορά την ψηφιακή μεταμόρφωση του συγκροτήματος η έκθεση συνοψίζει τα ακόλουθα:

Σε συνεργασία με τις Γενικές Ασφάλειες, η δυνατότητα αγοράς ασφαλιστήριου πλάνου ενσωματώθηκε στην εφαρμογής BoC Mobile App, επιτρέποντας στους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε πλάνα ασφάλισης αυτοκινήτου ή κατοικίας μέσω της εφαρμογής σε χαμηλότερες τιμές από αυτές των καταστημάτων. Οι ψηφιακές πωλήσεις ασφαλιστικών σχεδίων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ανήλθαν σε €415 χιλιάδες σε σύγκριση με €68 χιλιάδες για το έτος που έληξε
στις 31 Δεκεμβρίου 2022, αντικατοπτρίζοντας περίπου 1,400 νέα συμβόλαια κατά το 2023 σε σύγκριση με περίπου 230 νέα συμβόλαια για το 2022.

Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας και της Τράπεζας είναι πολυσυλλεκτική, με το 45% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να είναι γυναίκες στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Το Διοικητικό Συμβούλιο επιδεικνύει ισχυρές δεξιότητες που απορρέουν από ευρεία διεθνή εμπειρία.

Επιπλέον, ο στόχος του Συγκροτήματος να επιτύχει τουλάχιστον 30% εκπροσώπηση των γυναικών στα Ανώτερα Διευθυντικά επίπεδα (Εκτελεστική Επιτροπή (EXCO) και Διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή (Extended EXCO)) μέχρι το 2030 έχει επιτευχθεί νωρίτερα, με 33% εκπροσώπηση στις 31 Δεκεμβρίου 2023, σε συνέχεια του διορισμού δύο γυναικών στις θέσεις της Γενικής Διευθύντριας της Eurolife και Γενικής Διευθύντριας των Γενικών Ασφαλειών Κύπρου. Στις 31 Δεκεμβρίου 2023, η εκπροσώπηση γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις κάτω από τη Διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή (δηλαδή με αξία θέσης εργασίας από Βοηθό Διευθυντή μέχρι Διευθυντή) ήταν 40%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του 2023 για τη Μινέρβα Ασφαλιστική

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.