1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Υγείας
  6. »
  7. Οι μεγάλες τάσεις υγείας και ευεξίας για το 2023

Οι μεγάλες τάσεις υγείας και ευεξίας για το 2023

Οι μεγάλες τάσεις υγείας και ευεξίας για το 2023
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Από την καλλιέργεια της ψυχικής μας υγείας μέχρι την κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα και τον κρίσιμο ρόλο των αισθήσεων στην καθημερινότητά μας, οι μεγαλύτερες τάσεις υγείας και ευεξίας για το 2023 θέλουν να βάλουν ξανά τα πράγματα σε μια ισορροπία, αυτή που είχε χαθεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω πανδημίας, και να φέρουν ξανά στο προσκήνιο αξίες όπως η καλή φροντίδα του εαυτού μας, η σωστή διατροφή, η άσκηση και η ευεξία.

Εάν δεν έχεις, λοιπόν, καταγράψει ακόμη επακριβώς τους στόχους σου για το 2023, δώσε μια καλή θέση στη λίστα της χρονιάς σε αυτές τις τάσεις ευεξίας.

1. «Χάκαρε» τις αισθήσεις σου (Sensehacking)

Το Sensehacking -μια μεγάλη τάση ευημερίας για το 2023- υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι αισθήσεις στην καθημερινή μας ζωή. Οι αισθήσεις μας (όραση, ήχος, αφή, όσφρηση και γεύση) μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που νιώθουμε σχεδόν αμέσως, επομένως αυτή η τάση έχει να κάνει με τη δυνατότητά μας να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί «χακάροντας» τις αισθήσεις μας. Τι σημαίνει όμως αυτό; «Το Sensehacking πρέπει να είναι μια από τις πιο συναρπαστικές νέες τάσεις ευημερίας για το 2023», λέει στο Country Living η Jasmine Eskenzi, ιδρύτρια της εφαρμογής ευεξίας και παραγωγικότητας The Zensory.

«Με απλά λόγια, το sensehacking σημαίνει ότι μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τη δύναμη των αισθήσεών μας για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Καθώς βαδίζουμε σε μια εποχή οικονομικής αναταραχής, οποιοσδήποτε τρόπος να τονώσετε τη διάθεσή σας εύκολα και με οικονομικούς τρόπους θα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτος από όλους. Συν τοις άλλοις, μπορείς να το κάνεις οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή και να γλιτώσεις από το στρες, που όλοι γωρίζουμε τις συνέπειές του στην υγεία μας».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το sensehacking βοηθά στη βελτίωση της γνωστικής και συναισθηματικής ευεξίας μας. Οι εύκολοι τρόποι για να ενισχύσετε τις αισθήσεις σας ήδη από μέσα στο σπίτι περιλαμβάνουν τη χρήση κεριών και ανθοϊαμάτων Bach και της ψυχολογίας των χρωμάτων που θα πυροδοτήσουν τη δημιουργικότητα, τη θετικότητα και θα τονώσουν την ψυχική σας υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  5+1 αόρατοι εχθροί που βλάπτουν την καρδιά σας

2. Συγχρονισμός ύπνου

Καθώς ο τομέας της καλής υγείας και ευεξίας θα συνεχίζει να αναπτύσσεται στον μετά-COVID κόσμο, η Holland & Barrett προβλέπει ότι ο «συγχρονισμός ύπνου» θα είναι μεγάλο ζητούμενο για το επόμενο έτος. Το 2023, οι Βρετανοί αναμένεται να λάβουν σοβαρά υπόψη τον ύπνο τους χρησιμοποιώντας έξυπνη τεχνολογία για να ρυθμίσουν τις κιρκαδικές ρουτίνες, συγχρονίζοντας προσεκτικά τα βιολογικά ρολόγια για κανονική έκθεση στο φως της ημέρας και στο σκοτάδι.

Νέα έρευνα του βρετανικού Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι δύο στους τρεις ανθρώπους είχαν κακή ποιότητα ύπνου τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ σημειώθηκε επίσης αύξηση 9,5% στις πωλήσεις σκευασμάτων για δυνατότητα ύπνου μεταξύ 2021 και 2022.

Οι ειδικοί τονίζουν: «Καθώς η αναζήτηση για καλύτερο ύπνο συνεχίζεται, θα δούμε το κιρκάδιο φαγητό -δηλαδή ημετάβαση από τα βαριά βραδινά γεύματα σε απογευματινά “ελαφριά” γεύματα – να χαίρει μεγάλης δημοτικότητας. Καθώς στοχεύουμε να αποφύγουμε τα “φωτάκια”, η απενεργοποίηση της τεχνολογίας πριν τον ύπνο θα γίνει κυρίαρχη».

3. Κολύμβηση αντοχής

Η κολύμβηση αντοχής είναι μια δυνατή τάση για την επόμενη χρονιά. Με την ελεύθερη κολύμβηση να παρουσιάζει αύξηση πάνω από 300% τα τελευταία χρόνια, η ομάδα του AboveBelow προβλέπει ότι η κολύμβηση cross country θα είναι μεγάλη τάση στον κόσμο της ευεξίας. Γιατί να μην κάνετε το βήμα;

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια τεράστια άνοδο στην ελεύθερη κολύμβηση, αφού συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, με τεράστια οφέλη την υγεία, αλλά και τη δυνατότητα της ανακάλυψης και της ζωής στην υπαίθρο».

4. Ταξίδι ευεξίας

Τα ταξίδια ευεξίας έχουν να κάνουν με την επαναφόρτιση του σώματος και τη χαλάρωση του μυαλού. Είναι γνωστά ως τουρισμός ευεξίας και οι ταξιδιωτικές εμπειρίες επικεντρώνονται στην ψυχική, σωματική και πνευματική ευεξία. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Accenture, το 39% των ανθρώπων που έχουν κλείσει ένα ταξίδι για το 2023, αυτό αφορά ένα καταφύγιο ευεξίας, που περιλαμβάνει γιόγκα, θεραπεία ύπνου, αναπνοή και διάφορα εργαστήρια.

5. Skychology

Η ψυχολογία του να κοιτάς ψηλά στον ουρανό – επινοήθηκε από τον προπονητή θετικής ψυχολογίας Paul Conway. Η έρευνα έχει δείξει ότι η απλή πράξη του να κοιτάς ψηλά στον ουραανό μπορεί να είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική μορφή συναισθηματικής αυτορρύθμισης, να βοηθήσει στην ηρεμία του νευρικού σου συστήματος και να ενισχύσει την επίγνωση σου στο παρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν

Ο Paul εξηγεί στον ιστότοπό του ότι τα δυνατά σημεία ενός χαρακτήρα – χιούμορ, ταπεινότητα, κοινωνική ευφυΐα, ειλικρίνεια και ευγένεια – είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της θετικής ψυχολογίας. Στόχος του είναι να “αναπτύξει μια πιο αισιόδοξη στάση που θα ενισχύσει, αντί να διαταράξει την κοινωνική, επαγγελματική και πνευματική ζωή κάποιου”, σύμφωνα με το Psychology Today.

Ο Paul άρχισε να εξετάζει περαιτέρω την πρακτική του Skychology κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού του, αφού διαπίστωσε ότι ήταν μια μορφή απόδρασης. Τον βοήθησε να “αισθανθεί καλύτερα” ως παιδί, καθώς μεγάλωσε περιτριγυρισμένος από το αλκοόλ, τον τζόγο και τον εθισμό στα ναρκωτικά.

«Ήθελα επίσης να δημιουργήσω μια εύχρηστη δραστηριότητα ευεξίας που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη χρήση 24/7 όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο».

6. Φυτά εσωτερικού χώρου για την καταπολέμηση της θλίψης

Τα φυτά έχουν επαινεθεί εδώ και πολύ καιρό για τις εξαιρετικές ανυψωτικές τους δυνάμεις. Μπορεί να υπάρχει μια σειρά μεθόδων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της θλίψης, συμπεριλαμβανομένης της φωτοθεραπείας και των λαμπτήρων SAD, αλλά τα φυτά μέσα στο σπίτι μπορούν επίσης να προσφέρουν μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση από το άγχος – και να βοηθήσουν την ευημερία μας.

«Η φροντίδα των φυτών είναι εγγενώς συνδεδεμένη με την αυτοφροντίδα, το να βλέπουμε ένα φυτό να ανθίζει και να μεγαλώνει από τη φροντίδα μας είναι μια επέκταση της φροντίδας για τον εαυτό μας», εξηγεί ο Dani Turner, από το διαδικτυακό ανθοπωλείο Bunches.

«Συνιστούμε να διατηρείτε μια σύνδεση με τη φύση γεμίζοντας το σπίτι σας με πράσινα φυτά, λουλούδια και αποξηραμένα λουλούδια και επίσης αφήνοντας το φως της ημέρας όσο το δυνατόν περισσότερο, κρατώντας τις κουρτίνες ανοιχτές κατά τη διάρκεια της ημέρας και αφήνοντας το φως να πλημμυρίσει το σπίτι σας – τα φυτά σας θα επωφεληθούν επίσης από τη λήψη όσο το δυνατόν περισσότερης ηλιοφάνειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται βασικών υπηρεσιών υγείας

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Bunches, τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσουμε την ψυχική μας υγεία και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους, ενισχύει τη μνήμη και ακόμη αυξάνει την παραγωγικότητα.

7. Βιοφιλικός σχεδιασμός

Ο βιοφιλικός σχεδιασμός έχει να κάνει με την ενσωμάτωση της φύσης στο design. Αν και η έννοια της βιοφιλίας έχει χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό, οι ειδικοί λένε ότι θα αναπτυχθεί πολύ κατά το 2023.

Δεν χρειάζεται να περιτριγυρίζεστε από ανοιχτά τοπία για να αγκαλιάσετε αυτή την τάση. Οι βασικοί τρόποι για να το προσθέσετε στο σπίτι σας περιλαμβάνουν την αξιοποίηση του διαθέσιμου φυσικού φωτός διατηρώντας τα παράθυρα καθαρά, προσθέτοντας πράσινο σε γλάστρες και χρησιμοποιώντας οργανικά υλικά βιώσιμης προέλευσης όπως ξύλο, φελλός, μαλλί, δέρμα και πέτρα.

«Δεν είναι μυστικό ότι η εισαγωγή βιοφιλικών χαρακτηριστικών στο σπίτι βελτιώνει την υγεία και ευεξία και όταν πρόκειται για το γραφείο μας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση της προσοχής μας γειώνοντάς μας», μας λέει η Joanne Evans από το Homescapes.

8. Ένα μπάνιο που τονώνει τη διάθεση

Σχεδιάζετε ένα redesign του μπάνιου σας το 2023; Ενώ υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα μπάνια μας να φαίνονται σαν εκείνα των ξενοδοχείων (λευκά είδη, χνουδωτές πετσέτες, φρέσκα λουλούδια), το επόμενο έτος θα πρέπει να γίνει όσο πιο αναζωογονητικό γίνεται.

Η Ann Marie Cousins, ιδρύτρια της AMC Design, εξηγεί: «Το μπάνιο δεν είναι μόνο μια ανάγκη σε ένα σπίτι, αλλά ένας χώρος ευεξίας για να ξυπνάς το πρωί ή να χαλαρώνεις και να αναζωογονείσαι τα βράδια. Το 2023, θα δούμε αύξηση στα μπάνια ως χώρους ευεξίας από μόνα τους, όπου οι ιδιοκτήτες του σπιτιού μπορούν να απολαύσουν μια αληθινή εμπειρία ευεξίας».

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.