1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Υγείας
  6. »
  7. Τι παρέχουν τα ομαδικά συμβόλαια υγείας και ποιες οι διαφορές τους...

Τι παρέχουν τα ομαδικά συμβόλαια υγείας και ποιες οι διαφορές τους με τα ατομικά;

Τι παρέχουν τα ομαδικά συμβόλαια υγείας και ποιες οι διαφορές τους με τα ατομικά;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τα ομαδικά συμβόλαια υγείας αποτελούν σήμερα από τα πιο αποδοτικά κίνητρα που μπορεί να παρέχει ένας εργοδότης στο προσωπικό του.

Με τις αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στα εργασιακά, η παρακίνηση του προσωπικού έχει εξελιχθεί σε μία περίπλοκη υπόθεση με τις προσδοκίες των εργαζομένων από τους εργοδότες να αυξάνονται. Με τις νεότερες γενιές να αλλάζουν εργοδότη πολύ πιο συχνά και με ευκολία, οι εργοδότες αναζητούν τον μαγικό συνδυασμό μισθού, ωφελημάτων και κουλτούρας που θα κάνουν το προσωπικό τους να είναι ικανοποιημένο και να μένει στην εταιρεία τους για πολλά χρόνια.

Από την άλλη, η πανδημία έχει φέρει εντονότερα στο προσκήνιο την υγεία ως το πολυτιμότερο αγαθό που έχει ο άνθρωπος ενώ ταυτόχρονα η εμπειρία που έχουν οι άνθρωποι ως πελάτες σε κάθε τους αλληλεπίδραση με εταιρείες και οργανισμούς έχει πλέον βαρύνουσα σημασία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η παροχή από τους εργοδότες ενός ομαδικού συμβολαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Υγείας για τους εργαζόμενους τους, το οποίο τους δίνει πρόσβαση σε ποιοτικές παροχές υγείας σε όλο τον κόσμο μπορεί να τους ξεχωρίσει στην αγορά εργασίας ενώ αν συνδυαστεί με καλύψεις ζωής και σύνταξης γίνεται ακόμη πιο πολύτιμο για τους εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι βασικές παροχές του ΓεΣΥ και οι εισφορές που πληρώνουν εργοδότες και πολίτες!

Πως λειτουργεί ένα ομαδικό ασφαλιστικό σχέδιο υγείας;

Με την επιλογή ενός ομαδικού ασφαλιστικού σχεδίου υγείας, ο εργοδότης συνεισφέρει ένα συγκεκριμένο ποσό που διαμορφώνεται από το είδος και το ύψος της κάλυψης αλλά και τον αριθμό των δικαιούχων – εργαζομένων που συμμετέχουν στο σχέδιο.

Τα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης υγείας παρέχουν αριθμό καλύψεων που αφορούν την ενδονοσοκομειακή κάλυψη η οποία θα αναλάβει την κάλυψη του κόστους των εξόδων μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική ενώ υπάρχουν εταιρείες που δίνουν την επιλογή και για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη με επιπρόσθετο φυσικά κόστος.

Η εταιρεία μπορεί να επιλέξει να προσφέρει το ομαδικό αυτό πρόγραμμα υγείας μόνο για τους εργαζομένους της ή να συμπεριλάβει σε αυτό και τα εξαρτώμενα τους.

Σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας που θα χρειαστεί νοσηλεία ή επίσκεψη σε γιατρό τότε η ασφαλιστική εταιρεία θα καλύψει τα έξοδα ανάλογα με τις καλύψεις και τα όρια που επέλεξε ο πελάτης – εργοδότης.

 Τι περιλαμβάνουν τα ομαδικά ασφαλιστικά σχέδια

Τα ομαδικά σχέδια υγεία περιλαμβάνουν καλύψεις ενδονοσοκομιακής περίθαλψης μέχρι ενός συγκεκριμένου ορίου το οποίο επιλέγει ο εργοδότης. Η κάλυψη αυτή περιλαμβάνει συνήθως νοσηλεία και στο εξωτερικό ενώ ανάλογα με την εταιρεία και το συμβόλαιο οι καλύψεις μπορεί να ποικίλουν.

Υπάρχουν στην αγορά εταιρείες που προσφέρουν ως επιπρόσθετο ωφέλημα καλύψεις ασφάλισης ζωής όπως θάνατο από ατύχημα, ανικανότητα λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, προσωπικά ατυχήματα ή ασφάλεια σοβαρών ασθενειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι βασικές παροχές του ΓεΣΥ και οι εισφορές που πληρώνουν εργοδότες και πολίτες!

Μπορεί μία εταιρεία να αρνηθεί να ασφαλίσει έναν εργαζόμενο;

Τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν συνήθως ευρύτερο όριο ηλικίας έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν κάλυψη στην συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μίας εταιρείας. Παρόλα αυτά, ανάλογα με τα δεδομένα του κάθε δικαιούχου μπορεί η ασφαλιστική εταιρεία να αρνηθεί κάλυψη ή να επιβάλει κάποιες εξαιρέσεις.

Σε τι διαφέρουν από τα ατομικά ασφαλιστικά σχέδια

Επί της ουσίας τα δύο σχέδια, ατομικά ή ομαδικά, καλύπτουν το ίδιο πράγμα. Την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας.

Η διαφορά των δύο ειδών ασφάλισης υγείας είναι η διαφοροποίηση τους όσον αφορά τα όρια κάλυψης και τις επιπρόσθετες καλύψεις.

Σε ένα ομαδικό σχέδιο, τα όρια και οι καλύψεις είναι συγκεκριμένες με βάση το τι θέλει ο εργοδότης να προσφέρει στους εργαζόμενους του, με τον ασφαλισμένο να μην έχει την επιλογή αλλαγών ή αναβάθμισης σε αυτές.

Στο ατομικό συμβόλαιο, ο ασφαλισμένος έχει την απόλυτη ευχέρεια να επιλέξει εκείνο το σχέδιο που ανταποκρίνεται στις δικές του προσωπικές ανάγκες αλλά και τις ανάγκες της οικογένειας του. Έχει επίσης την επιλογή της έρευνας αγοράς έτσι ώστε να βρει εκείνη την εταιρεία και εκείνο το σχέδιο που τον ικανοποιεί στο μέγιστο ενώ με τα ομαδικά σχέδια ο εργοδότης είναι αυτός που θα επιλέξει την ασφαλιστική εταιρεία που θα συνεργαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Nimela Insurance Blog: Γιατί να κάνω Ασφάλεια Υγείας και τι να προσέξω;

Συμβουλευτείτε ένα ασφαλιστικό σύμβουλο

Εάν προβληματίζεστε εάν το ασφαλιστικό συμβόλαιο που σας προσφέρει ο εργοδότης σας είναι αρκετό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο, ο οποίος είναι καταρτισμένος να σας συμβουλεύσει με βάση τις δικές σας προσωπικές ανάγκες.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.