1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Υγείας
  6. »
  7. Αυξημένα τα τεχνικά κέρδη του Κλάδου «Ατυχημάτων & Υγείας» μετά την...

Αυξημένα τα τεχνικά κέρδη του Κλάδου «Ατυχημάτων & Υγείας» μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ!

Αυξημένα τα τεχνικά κέρδη του Κλάδου «Ατυχημάτων & Υγείας» μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Συχνά όταν έχουμε μπροστά μας τα οικονομικά αποτελέσματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας, εκείνο που παρατηρούμε αρχικά είναι την παραγωγή του κάθε επιμέρους κλάδου και της κάθε εταιρείας.

Παρόλα αυτά, εξίσου σημαντικά είναι και τα αποτελέσματα σε επίπεδο ζημιών αφού είναι αυτά που θα καθορίσουν στο τέλος της ημέρας και τα περιθώρια κέρδους της κάθε εταιρείας.

Όσον αφορά τον κλάδο «Ατυχημάτων & Υγείας» είδαμε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ είχε αποτέλεσμα ο κλάδος να παρουσιάσει μία υποχώρηση σε επίπεδο παραγωγής ασφαλίστρων λίγο πάνω από το 18%. Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε και πως κινήθηκε ο κλάδος σε επίπεδο απαιτήσεων.

Οι μικτές απαιτήσεις του κλάδου «Ατυχημάτων & Υγείας» το 2019 έφταναν τα €123,8 εκατομμύρια ενώ ο δείκτης μικτών απαιτήσεων διαμορφωνόταν στο 73,9%.

Στο τέλος του 2021 και μετά την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2020, οι μικτές απαιτήσεις του κλάδου υποχωρούσαν στα €63,5 εκατομμύρια σημειώνοντας μείωση 48,7%. Από την άλλη, ο δείκτης μικτών απαιτήσεων ήταν σαφέστατα βελτιωμένος αφού διαμορφώθηκε το 2021 στο 56,3%.

Στο ενδιάμεσο έτος 2020, οι μικτές απαιτήσεις του κλάδου ήταν στα €82,8 εκατομμύρια ενώ ο δείκτης μικτών απαιτήσεων διαμορφώθηκε στο 52,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  CNP Assurances και CNP Cyprus: Αποτελέσματα 2023 με στέρεες επιχειρηματικές επιδόσεις και επιτυχημένη ανάπτυξη

Τα πιο πάνω αποτελέσματα είναι σαφώς θετικά για τον ασφαλιστικό κλάδο και αυτό αποτυπώθηκε και στα τεχνικά κέρδη (underwriting profit) των εταιρειών τα οποία παρουσίασαν σαφέστατη βελτίωση από το 2018-2019 στο 2021.

Συγκεκριμένα το 2019 τα τεχνικά κέρδη του κλάδου «Ατυχημάτων & Υγείας» ήταν μόλις €673,5 χιλιάδες ενώ η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη το 2018 που ο κλάδος παρουσίαζε ζημιές. Δύο χρόνια μετά, το 2021, ο κλάδος παρουσίαζε κέρδη ύψους 28,5 εκατομμυρίων ενώ η εικόνα ήταν αντίστοιχα θετική και το 2020 όπου τα τεχνικά κέρδη του κλάδου έφταναν τα €23,6 εκατομμύρια.  

Αναλύοντας κάποιος τα πιο πάνω αποτελέσματα μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ, αν και προκάλεσε μείωση κύκλου εργασιών για τις εταιρείες, είχε θετική επίδραση σε επίπεδο απαιτήσεων με αποτέλεσμα ο κλάδος να παρουσιάσει αυξημένα τεχνικά κέρδη.

Μέσα από τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας αλλά και συζητήσεων μας με στελέχη της αγοράς μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να οφείλονται στους εξής λόγους:

  • Μείωση των εξωνοσοκομειακών καλύψεων: Τα εξωνοσοκομειακά ήταν πάντα μία κάλυψη που από τη μία είχε αυξημένο κόστος για τους ίδιους τους ασφαλισμένος αλλά και μεγάλη συχνότητα απαιτήσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Όπως αναφέρει και ο ΓΔ του ΣΑΕΚ στη συνέντευξη του στο Cyprus Insurance News, μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ οι καταναλωτές επικεντρώνονται κυρίως στην ενδονοσοκομιακή κάλυψη της Ιδιωτικής Ασφάλισης.
  • Χρήση Υπηρεσιών ΓεΣΥ: Παρότι μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων έχουν διατηρήσει την Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας, δεν παύουν από το να χρησιμοποιούν και τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ σε ορισμένες περιπτώσεις. Μάλιστα υπάρχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια στην αγορά που δίνουν εφάπαξ μπόνους σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος χρησιμοποιήσει υπηρεσίες του Γενικού Συστήματος Υγείας.
  • Μείωση Συμβολαίων: Όπως είναι φυσιολογικό, στατιστικά από τη στιγμή που είχαμε μείωση συμβολαίων και ασφαλισμένων αυτό θα αποτυπωνόταν και στις απαιτήσεις. Με τη μείωση βεβαία των απαιτήσεων να είναι πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με τη μείωση της παραγωγής, αυτός δεν δείχνει να είναι ο σημαντικότερος λόγος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

Κλείνοντας  και συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο κλάδος αποπνέει περισσότερο «υγεία» μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ αφού τόσο ο δείκτης μικτών απαιτήσεων όσο και το ύψος των αποζημιώσεων παρουσιάζουν βελτίωση. Βεβαίως τα αποτελέσματα αυτά δεν έγιναν μαγικά αλλά μέσα από τη σωστή δουλειά που έκανε ολόκληρη η Ασφαλιστική Βιομηχανία μετά την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας!

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.