1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφαλίσεις Επιχειρήσεων
  6. »
  7. Κωνσταντίνος Παλμύρης: «Ο ασφαλιστικός σύμβουλος αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες...

Κωνσταντίνος Παλμύρης: «Ο ασφαλιστικός σύμβουλος αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες ενός επιχειρηματία»!

Κωνσταντίνος Παλμύρης: «Ο ασφαλιστικός σύμβουλος αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες ενός επιχειρηματία»!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

«Ένας επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες ενός επιχειρηματία που θέλει να δει την επιχείρηση του να μεγαλώνει» μας λέει εμφαντικά στη συνέντευξη του στο Cyprus Insurance News o Κωνσταντίνος Παλμύρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Palmyri Insurance Agents & Consultants Ltd

Στα πλαίσια του μεγάλου μας αφιερώματος στις Ασφαλίσεις Επιχειρήσεων μιλήσαμε με τον κ. Κωνσταντίνο Παλμύρη, θέλοντας να μεταφέρουμε στους επιχειρηματίες που θα τη διαβάσουν σημαντικές συμβουλές από έναν διακεκριμένο ασφαλιστικό σύμβουλο με σχεδόν 30 χρόνια εμπειρία.

Στη συνέντευξη μιλάμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα, τον ρόλο της ασφάλισης ενώ μας εξιστορεί και μία πραγματική ιστορία στο πως η ασφάλιση έσωσε στην ουσία μία επιχείρηση.

Κύριε Παλμύρη, ποιες θα λέγατε είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μία επιχείρηση σήμερα;

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα μια επιχείρηση είναι να μπορεί να προσαρμόζεται άμεσα στις συνεχόμενες αλλαγές που γίνονται τόσο στην Κύπρο, στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο γενικότερα.  Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε έντονα τις επιδράσεις που είχαν γεγονότα που έγιναν τόσο στην Κύπρο μας αλλά και πιο μακριά από μας.  Ο κόσμος έγινε μια γειτονιά.  Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανής στα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και ένας επιχειρηματίας, για να λέγετε επιχειρηματίας πρέπει να αφουγκράζεται τις αλλαγές που συμβαίνουν και να βρίσκει τους τρόπους να προσαρμόζεται αλλά και τους σωστούς συνεργάτες που θα τον στηρίζουν προς την επίτευξη των στόχων της επιχείρησης του.

Πως μπορεί η ασφάλιση να αποτελέσει τη λύση και το στήριγμα για τις επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές;

Ένας επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες ενός επιχειρηματία που θέλει να δει την επιχείρηση του να μεγαλώνει.  Όπως οι γονείς φροντίζουν για ένα ασφαλές περιβάλλον για το μεγάλωμα των παιδιών τους, το ίδιο και ένας επιχειρηματίας πρέπει να φροντίζει ώστε η επιχείρησή του να έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει.  Και οι απαραίτητες προϋποθέσεις δημιουργούνται με τη σωστή αξιολόγηση των κινδύνων που έχει να αντιμετωπίσει μια  επιχείρηση και στη συνέχεια με την εξεύρεση τρόπων να αντιμετωπίσει τους κινδύνους αυτούς ώστε να την αφήνουν απρόσκοπτα να προσηλώνεται στους στόχους της.

Πέραν των υποχρεωτικών ασφαλίσεων, ποια είδη ασφάλισης είναι πιστεύετε πιο αναγκαία σήμερα για μία επιχείρηση;

Αφού αναφέρατε τις υποχρεωτικές ασφαλίσεις να τις αναφέρω εν συντομία εδώ. Αυτές είναι: α) ασφάλεια μηχανοκίνητων οχημάτων της επιχείρησης για τη ευθύνη της έναντι ζημιάς τρίτων, β) ασφάλεια ευθύνης εργοδότη για τραυματισμό ή ασθένεια ή  θάνατο των εργοδοτουμένων που προκαλείται κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους, γ) ασφάλιση κοινόκτητων οικοδομών εάν μια επιχείρηση στεγάζεται σε κοινόκτητη οικοδομή, δ) ασφάλεια επαγγελματικής ευθύνης σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών όπως λογιστές, δικηγόροι, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, ιατροί και πάροχοι φροντίδας υγείας, και ε) ασφάλεια νοσοκομειακής περίθαλψης αλλοδαπών σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας έχει αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Εκτός από τα πιο πάνω και πάντοτε ανάλογα με τον κλάδο που δραστηριοποιείται μια επιχείρηση και κατ’ επέκταση τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει, πιστεύω ότι οι πιο κάτω ασφάλειες είναι “MUST”:

  • Ασφάλεια “Key man or woman” – ασφάλεια ζωής για τους ανθρώπους «κλειδιά» σε μια επιχείρηση
  • Ασφάλεια κατά παντός κινδύνου συμπεριλαμβανομένου και κλοπής για τους χώρους στους οποίους δραστηριοποιείται μια εταιρεία π.χ. γραφεία, αποθήκες μαζί με το περιεχόμενο τους
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Ασφάλεια κινδύνων κυβερνοχώρου και δεδομένων
  • Ασφάλεια διακοπής εργασιών

Ποια η συμβουλή σας σε έναν επιχειρηματία που είναι στη διαδικασία να ασφαλίσει την επιχείρηση του; Ποια τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι επιχειρηματίες στο θέμα της ασφάλισης;

Ένας επιχειρηματίας για να προχωρήσει και να πετύχει επαγγελματικά όπως ανάφερα και στην αρχή πρέπει να έχει σωστούς συνεργάτες δίπλα του.  Συνεργάτης εξυπακούεται ευθύνες αλλά και μια σχέση εμπιστοσύνης.  Ο επιχειρηματίας οφείλει αρχικά να αφιερώσει χρόνο, να δώσει ειλικρινή και σωστή πληροφόρηση και τέλος να ακούσει στις συμβουλές του ασφαλιστή συνεργάτη του. 

Να αφήσει τον ασφαλιστή του να κάνει μια σωστή αξιολόγηση των κινδύνων που έχει να αντιμετωπίσει η επιχείρηση και να ακούσει τις εισηγήσεις του προς αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών.  Η ίδια αυτή διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.  Ο επιχειρηματίας οφείλει στον εαυτό του, στις ατέλειωτες ώρες που δουλεύει για την επιχείρηση του, στους υπαλλήλους του, στους συνεργάτες του αλλά και στη κοινωνία γενικότερα να προστατεύσει την επιχείρηση του από κινδύνους που τυχών να προκύψουν ανά πάσα στιγμή.

Συνήθη λάθη που γίνονται από επιχειρηματίες είναι:

  • Να μην αφιερώνουν χρόνο για το σωστό σχεδιασμό αντιμετώπισης των κινδύνων που η επιχείρηση τους αντιμετωπίζει ή μπορεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον.
  • Αμέλεια στη συστηματική παρακολούθηση του σχεδιασμού αυτού με αποτέλεσμα να μην γίνονται αναθεωρήσεις όταν και όπου κρίνεται αναγκαίο.
  • Δίνεται σημασία στην προστασία των γραφειακών χώρων, των εμπορευμάτων και όχι στη προστασία του ίδιου του επιχειρηματία
  • Αδιαφορία στο τι συμβαίνει έξω από την επιχείρηση

Πείτε μας μία περίπτωση που θυμάστε όπου η ασφάλιση λειτούργησε ως το στήριγμα για κάποια επιχείρηση – πελάτη σας μετά από ένα απρόοπτο γεγονός.

Να σας πω βεβαίως! Επιχειρηματίας καταξιωμένος στο χώρο του επιχειρείν στην Κύπρο με μεγάλη βιομηχανία είχε πεθάνει ξαφνικά.  Το άτομο αυτό ήταν ο ιδρυτής της επιχείρησης του, μεγαλομέτοχος στην εταιρία του και ο Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος.  Με άλλα λόγια κλασσική περίπτωση “key man”.  Ευτυχώς που ο ίδιος είχε πολύ αναπτυγμένη την ασφαλιστική συνείδηση γιατί κάποια στιγμή η βιομηχανία του είχε καεί ολοσχερώς και λόγω της ασφάλειας που υπήρχε σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε καταφέρει να ορθοποδήσει χτίζοντας νέο εργοστάσιο με την αποζημίωση που πήρε η εταιρεία.  Ο ίδιος διατηρούσε ασφάλειες ζωής εξασφαλίζοντας έτσι τόσο τις υποχρεώσεις της εταιρείας του έναντι τρίτων σε περίπτωση που εκείνος δεν θα ήταν εκεί να τις εκπληρώσει, τις υποχρεώσεις του στην οικογένεια του αλλά και διασφάλιση της συνέχισης των εργασιών  της εταιρείας του αντικαθιστώντας τη θέση του με άλλο ικανό επαγγελματία.

Γιατί αυτό κάνει μια ασφάλεια ζωής για τους «ανθρώπους κλειδιά» σε μια επιχείρηση αντικαταστεί τον επαγγελματία με άλλο ικανό επαγγελματία προς συνέχιση των εργασιών μιας εταιρείας.

Πείτε μας λίγα λόγια για το δικό σας ασφαλιστικό γραφείο και την πορεία σας γενικότερα στον Ασφαλιστικό Κλάδο.

Εδώ και 28 χρόνια υπηρετώ τον τομέα της ασφάλισης δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια ως το βασικό της λειτούργημα το οποίο είναι η αντικατάσταση της απώλειας από μια οικογένεια, από μια μικρή επιχείρηση ή από μια μεγάλη εταιρεία.  Για την οικογένεια και μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση η απώλεια είναι 100% ενώ στις μεγαλύτερες εταιρείες μια απώλεια μπορεί να είναι μικρότερη σε μέγεθος επειδή μπορεί να υπάρχουν και άλλοι μέτοχοι/συνεταίροι αλλά δεν παύει που να είναι απώλεια.  Και μέσω της ασφάλειας, οποιαδήποτε απώλεια, μεγάλη ή μικρή,  μεταφέρεται στην ασφαλιστική εταιρεία που αναλαμβάνει τον κίνδυνο και την αναπλήρωση της.

Οι σχέσεις που έχω κτίσει με τους πελάτες μου με συντροφεύουν εδώ και 3 σχεδόν δεκαετίες και μέσω της αμφίδρομης εμπιστοσύνης που υπάρχει πορευόμαστε μαζί.  Τα τελευταία 3 χρόνια έχω μαζί μου τη σύζυγο μου Ελλάδα που ήρθε να με στηρίξει και επαγγελματικά και νοιώθω τυχερός που την έχω δίπλα μου.

Πως οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι/πράκτορες μπορούν να συμβάλουν στην ενδυνάμωση της ασφαλιστικής κουλτούρας γενικότερα στην κοινωνία αλλά και στο θέμα του αφιερώματος μας, στις επιχειρήσεις;

Ασφαλιστικός σύμβουλος ή πράκτορας όπως θέλεις να αποκαλείσαι το μυστικό της συνεχόμενης επιτυχίας είναι ένα: ΕΠΙΜΟΝΗ, ENΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και ΗΘΟΣ.

Το επάγγελμα μας έχει να κάνει με τη διαχείριση ευαίσθητων θεμάτων και απαιτεί πλήρη εχεμύθεια και χωρίς ΚΑΝΕΝΑ συμβιβασμό στο χειρισμό από μέρους μας.  Ο καθένας από εμάς τους επαγγελματίες οφείλει να χειρίζεται τη κάθε περίπτωση ως απόλυτα σημαντική και ξεχωριστή γιατί αυτό είναι για τον πελάτη μας.  Είναι οι δικές του μοναδικές ανησυχίες, ανάγκες και προτεραιότητες.  Οπόταν έτσι και εμείς πρέπει να επιδεικνύουμε τη δέουσα σοβαρότητα. Μόνο έτσι θα αρχίσει η ασφαλιστική κουλτούρα να ενδυναμώνεται στους πελάτες μας αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.  Εμείς πρώτοι πρέπει να προάγουμε το επάγγελμα μας και μετά να απαιτούμε από τον κόσμο.  Ο κόσμος είναι πλέον ενημερωμένος και πολύ μορφωμένος οπόταν και εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε ως επαγγελματίες και επιχειρηματίες στις νέες απαίτησης του τομέα μας.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.