1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφαλίσεις Επιχειρήσεων
  6. »
  7. Πως η ασφάλιση μπορεί να προστατέψει τις επιχειρήσεις από την κλιματική...

Πως η ασφάλιση μπορεί να προστατέψει τις επιχειρήσεις από την κλιματική αλλαγή;

Πως η ασφάλιση μπορεί να προστατέψει τις επιχειρήσεις από την κλιματική αλλαγή;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των συζητήσεων στον κόσμο των επιχειρήσεων αφού οι συνέπειες της είναι ικανές να επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς. Από την αλυσίδα εφοδιασμού, την παραγωγή, τις πωλήσεις ή τη διανομή των προϊόντων.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Κινδύνων της Allianz για το 2023, οι φυσικές καταστροφές βρίσκονται στην 6η θέση των κορυφαίων κινδύνων που ανησυχούν τις επιχειρήσεις ενώ η ίδια η Κλιματική Αλλαγή βρίσκεται στην 7η θέση.

Με τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας που επηρεάζονται από την Κλιματική Αλλαγή να είναι πολλοί και διάφοροι, οι επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να λαμβάνουν εκείνα τα μέτρα που θα τους επιτρέψουν να προστατευθούν από τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στις δραστηριότητες τους.

Μερικά παραδείγματα των κινδύνων που είναι αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις είναι οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσει στα κτήρια ή τον εξοπλισμό μίας επιχείρησης μία καταστροφή από πλημμύρα, πυρκαγιά ή καταιγίδα. Οι συνέπειες ενός τέτοιου περιστατικού μπορεί να είναι αλυσιδωτές και η ύπαρξη ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου, μπορεί να είναι σωτήρια για την επιχείρηση.

Πιο κάτω θα δείτε πως η ασφάλιση θα σταθεί σύμμαχος της επιχείρησης σας τη στιγμή μιας τέτοιας καταστροφής και γιατί η ασφάλιση είναι αναγκαία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η συνεργασία ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης αναγκαία στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής

Επιδιόρθωση Εγκαταστάσεων

Είναι βέβαιο ότι μετά από ένα καταστροφικό γεγονός όπως αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, οι κτηριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης είναι πιθανών να έχουν υποστεί ζημιές που θα χρειάζονται άμεση επιδιόρθωση. Η ασφάλιση θα καλύψει το κόστος αυτό με την επιχείρηση να πρέπει να πληρώσει μόνο το πρώτο αφαιρετέο ποσό εάν υπάρχει. Με τον τρόπο αυτό δεν θα διαταραχθεί ο προϋπολογισμός της επιχείρησης και θα μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητες της.

Επιδιόρθωση ή αντικατάσταση εξοπλισμού

Μία εκτεταμένη καταστροφή λόγο φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή είναι ικανή να καταστρέψει τον εξοπλισμό μιας επιχείρησης. Από τα μηχανήματα εάν πρόκειται για βιομηχανική επιχείρηση μέχρι τον απλό εξοπλισμό γραφείου όπως τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχει κάθε επιχείρηση σήμερα. Οι ζημιές αυτές πιθανότατα θα έχουν κόστος αρκετές χιλιάδες ευρώ. Η ασφάλιση θα αναλάβει την αποζημίωση της επιχείρησης για τις ζημιές αυτές, επιδιορθώνοντας ή αντικαθιστώντας τον εξοπλισμό που καταστράφηκε.

Εναλλακτική Στέγαση

Λόγο της σφοδρότητας που μπορεί να έχουν τα φαινόμενα που προκαλεί η Κλιματική Αλλαγή, οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης μπορεί να μην είναι σε λειτουργική κατάσταση με αποτέλεσμα να πρέπει το προσωπικό και οι δραστηριότητες της επιχείρησης να μεταστεγαστούν για ένα διάστημα σε άλλο χώρο. Τα περισσότερα πολυασφαλιστήρια επιχειρήσεων καλύπτουν το κόστος προσωρινής μετεγκατάστασης μέχρι να επιδιορθωθούν οι ζημιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Swiss Re: Αυτές είναι οι πιο εκτεθειμένες χώρες σε οικονομικές απώλειες λόγω κλιματικής αλλαγής

Διακοπή Εργασιών

Μπορεί τα πιο πάνω να είναι ικανά να προκαλέσουν ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ αλλά ο μεγαλύτερος εφιάλτης για κάθε επιχείρηση είναι η διακοπή των εργασιών της που θα έχει σαν συνέπεια την απώλεια εσόδων, την ίδια στιγμή που τα έξοδα της επιχείρησης θα τρέχουν. Επιλέγοντας την κάλυψη της διακοπής εργασιών, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μας θα μας αποζημιώσει καλύπτοντας έτσι ένα μέρος του κόστους αυτού.

Αναγκαία και η Πρόληψη

Παρόλη τη σημαντικότητα ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου για τις επιχειρήσεις, η ασφάλιση αποτελεί μόνο ένα μέρος της λύσης. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να παίρνουν μέτρα πρόληψης και προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες για τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες και να λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, του εξοπλισμού και γενικότερα των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Τέτοιες ενέργειες μπορεί να είναι η εγκατάσταση συστημάτων για αποτροπή πλημμυρών και προφύλαξης του εξοπλισμού τους από την υγρασία αλλά και συστήματα πυρανίχνευσής.

Τέλος οι επιχειρήσεις οφείλουν και οι ίδιες να εξετάσουν τη χρήση βιώσιμων τεχνολογιών που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να συμβάλουν έτσι στη μείωση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

LEAVE YOUR COMMENT

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.