1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Κέρδη 366 εκατομμυρίων στο 3ο τρίμηνο για την Munich Re

Κέρδη 366 εκατομμυρίων στο 3ο τρίμηνο για την Munich Re

Κέρδη 366 εκατομμυρίων στο 3ο τρίμηνο για την Munich Re
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο παγκόσμιος αντασφαλιστής Munich Re ανακοίνωσε βελτιωμένα ετήσια κέρδη τόσο για το τρίτο τρίμηνο όσο και για το πρώτο εννεάμηνο του έτους, ύψους 366 εκατομμυρίων ευρώ και 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα, αν και ο συνολικός δείκτης (combined ratio) Περιουσίας και Ατυχημάτων (P&C) αυξήθηκε πάνω από 100% λόγω υψηλών ζημιών από καταστροφές.

Για το τρίμηνο, τα κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά €167 εκατομμύρια.

Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν από 353 εκατομμύρια ευρώ σε 204 εκατομμύρια ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, ενώ η μικτή παραγωγή ασφαλίστρων (GWP) αυξήθηκε κατά 9,4% στα 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το πρώτο εννεάμηνο του 2021, η Munich Re παρουσίασε αύξηση ασφαλίστρων κατά 8,3% στα 44,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία πέτυχε θετικά αποτελέσματα παρά τις αυξημένες απώλειες λόγω καταστροφών του τρίτου τριμήνου, με την εταιρεία να αναφέρει ζημίες ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω του τυφώνα Ida και ζημίες ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της καταιγίδας Bernd , εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια ευρώ αποδίδονται στο τμήμα ERGO.

Εκτός από τα γεγονότα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, οι επιδόσεις του Munich Re για το 2021 έχουν επίσης πληγεί από την πανδημία. Το τρίτο τρίμηνο, η εταιρεία έχει αναφέρει κόστος υψηλότερο από το αναμενόμενο, ύψους περίπου 170 εκατομμυρίων ευρώ από ζημίες που σχετίζονται με τον COVID-19 στον κλάδο Ζωής και Υγείας (L&H).

Η Munich Re αναφέρει ότι για άλλη μια φορά, σημειώθηκαν υψηλές απώλειες κυρίως στις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Νότια Αφρική. Στον τομέα της αντασφάλισης Περιουσίας και Ατυχημάτων, οι ζημίες covid-19 ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τις προσδοκίες, χωρίς ουσιαστικά να υπάρξουν απώλειες από την πανδημία το τρίτο τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

Συνολικά, οι ζημίες που σχετίζονται με την πανδημία ανήλθαν σε €680 εκατομμύρια στον αντασφαλιστικό τομέα για το πρώτο εννεάμηνο του 2021, με περίπου €470 εκατομμύρια από αυτά να αποδίδονται στον κλάδο Ζωής και Υγείας και περίπου €120 εκατομμύρια στην αντασφάλιση Περιουσίας και Ατυχημάτων.

Για ολόκληρο το 2021, στο πλαίσιο της αντασφάλισης, η Munich Re αναμένει τώρα να υποστεί ζημίες ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ λόγω του COVID-19 σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση των 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Εξετάζοντας συγκεκριμένα τις αντασφαλιστικές δραστηριότητες της Munich Re, ο τομέας αυτός συνέβαλε 232 εκατομμύρια ευρώ στο συνολικό αποτέλεσμα για το τρίμηνο και 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2021, σε σύγκριση με 63 εκατομμύρια ευρώ και 619 εκατομμύρια ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι.

Για το τρίμηνο, τα λειτουργικά κέρδη από την αντασφάλιση μειώθηκαν από 55 εκατομμύρια ευρώ το 2020 σε 13 εκατομμύρια ευρώ φέτος, ενώ η μικτή παραγωγή ασφαλίστρων βελτιώθηκε σημαντικά σε 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο της αντασφάλισης, ο κλάδος Ζωής και Υγείας παρουσίασε κέρδη ύψους €94 εκατομμυριών. Τα έσοδα από ασφάλιστρα ανήλθαν σε 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το τεχνικό αποτέλεσμα ανήλθε σε 9 εκατομμύρια ευρώ.

Το τμήμα αντασφάλισης Περιουσίας και Ατυχημάτων της εταιρείας συνεισέφερε €138 εκατομμύρια στα αποτελέσματα του 3ου τρίμηνου, σε σύγκριση με την αρνητική συνεισφορά €23 εκατομμυρίων την περσινή ίδια περίοδο. Ο όγκος ασφαλίστρων αυξήθηκε από €6,8 δις το 3ο τρίμηνο του 2020 σε σχεδόν €8 δις αυτό το τρίμηνο.

Ωστόσο, ο συνολικός δείκτης (combined ratio) αντασφάλισης Περιουσίας και Ατυχημάτων επιδεινώθηκε ελαφρώς για το τρίμηνο, από 112,2% το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε 112,8% το τρίτο τρίμηνο του 2021. Για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ο συνολικός δείκτης αντασφάλισης Περιουσίας και Ατυχημάτων ενισχύθηκε από 106,1% σε 100,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του 2023 για τη Μινέρβα Ασφαλιστική

Οι καταστροφές είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις αντασφαλιστικές δραστηριότητες Περιουσίας και Ατυχημάτων της Munich Re κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021.  Ως αποτέλεσμα, οι δαπάνες για σημαντικές ζημίες αντιστοιχούν στο 29,6% των καθαρών ασφαλίστρων, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο από την μακροπρόθεσμη εκτίμηση του 12% τόσο για το τρίτο τρίμηνο όσο και για τους πρώτους 9 μήνες του έτους.

Οι ανθρωπογενείς μεγάλες ζημιές μειώθηκαν από πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε 245 εκατομμύρια ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021, κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης των ζημιών λόγω Ψovid-19. Σε αντίθεση με αυτό, το κόστος των μεγάλων ζημιών από φυσικές καταστροφές αυξήθηκε σε 1,73 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω του τυφώνα Ida.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η Munich Re απελευθέρωσε επίσης αποθεματικά ύψους €265 εκατ.

Ο Christoph Jurecka, Οικονομικός Διευθυντής (CFO) της Munich Re, σχολίασε: «Οι φρικιαστικές εικόνες της καταστροφής που προκάλεσε ο τυφώνας Ida και η καταιγίδα Bernd παραμένουν ζωντανές στο μυαλό μας. Οι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση και ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του Παρισιού, προκειμένου να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής και να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση της πιθανότητας φυσικών καταστροφών. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί συνέχεια στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκόβη με άμεση δράση.»

«Η Munich Re θα εφαρμόσει αυστηρά τους φιλόδοξους στόχους της για μείωση των εκπομπών Διοξείδιου του άνθρακα στις επενδύσεις, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τις δικές τις δραστηριότητές. Μαζί, τα δύο καιρικά φαινόμενα αναμένεται να κοστίσουν στην εταιρεία 1,8 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, ο ετήσιος στόχος μας των €2,8 δις παραμένει προσιτός, χάρη στις ικανοποιητικές λειτουργικές επιδόσεις και τα υψηλά επενδυτικά αποτελέσματα.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ξεπερνούν τα €2 δις τα κέρδη της Munich Re για το πρώτο τρίμηνο

Στην ERGO, η Munich Re παρουσίασε κέρδη ύψους 134 εκατομμυρίων ευρώ το τρίτο τρίμηνο και 467 εκατομμυρίων ευρώ το 2021. Τα λειτουργικά κέρδη για αυτό το τμήμα του ομίλου ανήλθε σε 191 εκατομμύρια.

Τα συνολικά έσοδα από ασφάλιστρα στην ERGO αυξήθηκαν σε €4,5 δις το 3ο τρίμηνο, ενώ τα εγγεγραμμένα μικτά ασφάλιστρα αυξήθηκαν σε €4,3 δις.

Από την πλευρά του ενεργητικού του ισολογισμού, η Munich Re ανακοίνωσε βελτιωμένο επενδυτικό αποτέλεσμα του ομίλου ύψους €2,1 δισ. Συνολικά, το επενδυτικό αποτέλεσμα του 3ου τρίμηνο αντιπροσωπεύει απόδοση 3,3% επί της μέσης αγοραίας αξίας του χαρτοφυλακίου.

Όσον αφορά το μέλλον, και η Munich Re αναμένει ότι για τον αντασφαλιστικό κλάδο Ζωής και Υγείας θα επιτύχει τεχνικό αποτέλεσμα ύψους €200 εκατομμυρίων σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση των €400 εκατομμυριών, για το σύνολο του έτους 2021.

Στο πλαίσιο της αντασφάλισης Περιουσίας και Ατυχημάτων, ο κλάδος αναμένει να επιτύχει συνολικό δείκτη (combined ratio)  για το έτος 2021 περίπου 100%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση του 96%, ως αποτέλεσμα των υψηλών ζημιών από φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο.

Συνολικά, η Munich Re εξακολουθεί να στοχεύει σε ενοποιημένα κέρδη ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το οικονομικό έτος 2021.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.