1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Η επίσημη δήλωση της Insurance Europe για την πρωτοβουλία COP26

Η επίσημη δήλωση της Insurance Europe για την πρωτοβουλία COP26

Η επίσημη δήλωση της Insurance Europe για την πρωτοβουλία COP26
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Insurance Europe, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τη συλλογική παγκόσμια δυναμική που διαμορφώνετε για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας COP26. Ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος υποστηρίζει επίσης τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και τους φιλόδοξους στόχους της Ευρώπης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και επίτευξη μιας οικονομίας με μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Πράγματι, η ανάγκη για επείγουσα δράση δεν ήταν ποτέ πιο σαφής και, όπως καταδεικνύεται από την πιο πρόσφατη έκθεση της IPCC, το κόστος της μείωσης των εκπομπών και των μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων και προσαρμογής είναι κατά πολύ μικρότερο σε σύγκριση με το μακροπρόθεσμο κόστος της ανεξέλεγκτης  κλιματικής αλλαγής.

Οι ασφαλιστές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τόσο στον μετριασμό των χειρότερων σεναρίων κλιματικής αλλαγής όσο και στην παροχή βοήθειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις αυτών των αλλαγών που δεν μπορούν να αποφευχθούν και οι οποίες θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια.

Οι ασφαλιστές μπορούν να το κάνουν αυτό μέσω:

  • Την ικανότητά τους να αναλαμβάνουν και να διαφοροποιούν τους κινδύνους για λογαριασμό των πελατών τους και να τους παρέχουν τη χρηματοδοτική στήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των γεγονότων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
  • Οι γνώσεις και η τεχνογνωσία τους στη διαχείριση κινδύνων μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες και τον δημόσιο τομέα να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους και να μειώσουν την έκθεση αλλά και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ των οποίων μέσω της προσέγγισης της οικοδόμησης καλύτερων λύσεων μετά την εμφάνιση ζημιών.
  • Η ικανότητά τους να επενδύσουν στη μετάβαση στη βιωσιμότητα, καθώς είναι η μεγαλύτερη ομάδα θεσμικών επενδυτών στην Ευρώπη με πάνω από 10 τρισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Με συγκρατημένη αισιοδοξία οι επικεφαλής κορυφαίων ασφαλιστικών για τα κέρδη του 2024

Οι ασφαλιστές αναλαμβάνουν ήδη δράση και είναι πρόθυμοι να κάνουν περισσότερα, όπως αποδεικνύεται και από τις πρωτοβουλίες και τους συνασπισμούς στους οποίους συμμετέχουν πολλοί. Αλλά για να διαδραματίσουν πλήρως τον ρόλο τους και να απελευθερώσουν πραγματικά το σημαντικό δυναμικό του τομέα, χρειάζονται οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράσεις. Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως:

  • Δεσμεύσεις για επενδύσεις σε μέτρα προσαρμογής και πρόληψης. Πράγματι, τα μέτρα προσαρμογής και πρόληψης που λαμβάνονται σήμερα θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο τι θα είναι ασφαλίσιμο  σε στο μέλλον.
  • Παροχή κινήτρων και υποστήριξη πιο βιώσιμων κρατικών και εταιρικών έργων υποδομής στα οποία οι ασφαλιστές μπορούν να επενδύσουν, για παράδειγμα ακολουθώντας και εφαρμόζοντας με συνέπεια την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε διεθνές επίπεδο, μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με την καλύτερη εξισορρόπηση του πιστωτικού κινδύνου που συνδέεται με έργα υποδομής.
  • Κανονισμός, συμπεριλαμβανομένης της προληπτικής ρύθμισης, ο οποίος στηρίζει — και ασφαλώς δεν παρεμποδίζει — τον ρόλο του ασφαλιστικού κλάδου.
  • Πολιτικές για να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση θα γίνει με δίκαιο τρόπο.
  • Περισσότερες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς οι υφιστάμενες απέδειξαν ότι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας μεταξύ των βασικών ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει τη διαφορά.
  • Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων ESG, έτσι ώστε οι επενδυτές να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στα συγκρίσιμα και αξιόπιστα δεδομένα που χρειάζονται για βιώσιμες επενδύσεις και υποβολή εκθέσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η συνεργασία ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης αναγκαία στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.