1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Η θέση της Insurance Europe για τους νέους κανόνες σχετικά με...

Η θέση της Insurance Europe για τους νέους κανόνες σχετικά με τη δίκαιη πρόσβαση και χρήση δεδομένων

Η θέση της Insurance Europe για τους νέους κανόνες σχετικά με τη δίκαιη πρόσβαση και χρήση δεδομένων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Την απάντηση της στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά νέους κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί και να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που παράγονται στην ΕΕ σε όλους τους τομείς της οικονομίας, έδωσε η Insurance Europe.

Αρχικά, η Insurance Europe χαιρετίζει την πρόταση καθώς αυτή ορίζει κοινούς κανόνες σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που παράγονται από συνδεδεμένες συσκευές, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου πρόσβασης και κοινοποίησης τους. Ο κλάδος χαιρετίζει επίσης το ενισχυμένο δικαίωμα της φορητότητας δεδομένων, το οποίο, μεταξύ άλλων, επιδιώκει να βελτιώσει τα τεχνικά πρότυπα για την πρόσβαση και τη φορητότητα των δεδομένων που παράγονται από τα άτομα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους Ασφαλιστές, απαιτείται ισχυρή τομεακή νομοθεσία σχετικά με την πρόσβαση στα δεδομένα των οχημάτων για να παρέχει εμπιστοσύνη και κίνητρα που χρειάζονται οι ανεξάρτητοι πάροχοι υπηρεσιών για να επενδύσουν σε νέες υπηρεσίες που βασίζονται στα δεδομένα.

Καταρχήν, τα εμπορικά απόρρητα και οι ευαίσθητες στις επιχειρήσεις πληροφορίες θα πρέπει να εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις ανταλλαγής δεδομένων. Ο απλός κίνδυνος να χρειαστεί να αποκαλυφθούν αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε να παρεμποδίσει την καινοτομία, με αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας δεδομένων. Τουλάχιστον, ο νόμος περί δεδομένων θα πρέπει να είναι σαφέστερος όσον αφορά τη φύση των ειδικών μέτρων που είναι αναγκαία για τη διατήρηση της εμπιστευτικότητας των εμπορικών απορρήτων.

Επιπλέον, στόχος του νόμου περί δεδομένων θα πρέπει να είναι η δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ όλων των παραγόντων στην οικονομία δεδομένων. Ωστόσο, δεν είναι σαφές γιατί οι μονομερώς επιβαλλόμενες συμβατικές ρήτρες που θεωρούνται καταχρηστικές είναι άκυρες μόνο εάν ο αποδέκτης είναι μικρομεσαία επιχείρηση. 

Η πρόταση ορίζει επίσης την υποχρέωση διάθεσης δεδομένων σε δημόσιους φορείς σε περίπτωση δημόσιας έκτακτης ανάγκης ή σε περιπτώσεις όπου οι φορείς του δημόσιου τομέα έχουν εξαιρετική ανάγκη να χρησιμοποιούν ορισμένα δεδομένα. Ωστόσο, οι λόγοι της κυβερνητικής πρόσβασης θα πρέπει να καθοριστούν αυστηρότερα στο κείμενο.

Η σχέση των νέων αυτών κανόνων με άλλες νομοθετικές διατάξεις, ιδίως τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί περαιτέρω.

Τέλος, ο κλάδος χαιρετίζει τις διατάξεις που αφορούν τη δυνατότητα αλλαγής παρόχου cloud, οι οποίες θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικότερης αγοράς για τις υπηρεσίες αυτές. Οι ασφαλιστές ανέφεραν δυσκολίες όσον αφορά τη συγκέντρωση των παρόχων υπηρεσιών cloud, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά και την ανισορροπία στη διαπραγματευτική ισχύ μεταξύ των μερών.

Διαβάστε πιο κάτω την απάντηση της Insurance Europe.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.