1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Με συγκρατημένη αισιοδοξία οι επικεφαλής κορυφαίων ασφαλιστικών για τα κέρδη του...

Με συγκρατημένη αισιοδοξία οι επικεφαλής κορυφαίων ασφαλιστικών για τα κέρδη του 2024

Με συγκρατημένη αισιοδοξία οι επικεφαλής κορυφαίων ασφαλιστικών για τα κέρδη του 2024
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι αναλυτές της Moody’s Investors Service τονίζουν ότι οι επικεφαλής οικονομικών διευθυντών (CFOs) κορυφαίων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών διατηρούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά την κερδοφορία, παρά την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η υποτονική οικονομική ανάπτυξη και ο αυξημένος ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s, οι τρεις κύριες ανησυχίες για τους CFOs το 2024 είναι: η υποτονική οικονομική ανάπτυξη, η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών και η πίεση του ανταγωνισμού.

Παρ’ όλα αυτά, η Moody’s σημειώνει ότι “περίπου τα δύο τρίτα προβλέπουν μέτρια αύξηση των κερδών μεταξύ 5% και 10%, αντανακλώντας υψηλότερα έσοδα, αυξήσεις τιμών και καλύτερα επενδυτικά αποτελέσματα”.

Ωστόσο, η αισιοδοξία αυτή μετριάζεται σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, καθώς κανένας δεν αναμένει ότι τα κέρδη θα ξεπεράσουν την αύξηση του 10% το 2024, σε αντίθεση με το 23% του προηγούμενου έτους.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι πάνω από το 40% των οικονομικών διευθυντών εντοπίζουν την ανταγωνιστική πίεση ως κορυφαία ανησυχία. Ιδιαίτερα στον τομέα της περιουσίας και των ατυχημάτων, ο έντονος ανταγωνισμός θα καταστήσει δύσκολο για τις ασφαλιστικές να αυξήσουν επαρκώς τις τιμές για να καλύψουν τις αυξανόμενες αποζημιώσεις και το κόστος αντασφάλισης.

Οι ασφαλιστικές ζωής προσαρμόζουν τις αποταμιευτικές πολιτικές τους για να ανταγωνιστούν τα υψηλότερης απόδοσης προϊόντα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικά προϊόντα. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή και ο αυξημένος ρυθμιστικός έλεγχος προσθέτουν περαιτέρω πολυπλοκότητα στις στρατηγικές τιμολόγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι καταιγίδες αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι παράγοντες ζημιών

Ενώ το ποσοστό των ασφαλιστικών που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν πλεονάζον κεφάλαιο έχει μειωθεί από το 2023, παραμένει σχετικά υψηλό στο 41%.

Η έκθεση περιγράφει ότι οι επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις και δυνατότητες διανομής αποτελούν προτεραιότητα για το 50% των ερωτηθέντων, ακολουθούμενες από τις επαναγορές μετοχών, την αύξηση των μερισμάτων και τις δραστηριότητες συγχωνεύσεων και εξαγορών. Επιπλέον, το 44% σχεδιάζει να διατηρήσει το οικονομικό κεφάλαιο, ενώ το 15% στοχεύει στην ενίσχυσή του.

Οι ασφαλιστικές υιοθετούν μια προσεκτική προσέγγιση στην κατανομή των επενδύσεών τους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη μείωση της έκθεσης σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια και ομόλογα υψηλής απόδοσης, ενώ αυξάνουν τις επενδύσεις σε ιδιωτικές πιστώσεις, δημόσιες μετοχές και Baa-rated debt.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις σε υποδομές, ιδίως εκείνες που είναι ευθυγραμμισμένες με τις αρχές του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ESG), αναμένεται να αυξηθούν, παραμένοντας μια προτιμώμενη επιλογή για μη ρευστοποιήσιμες επενδύσεις.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.