1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Οι τάσεις και οι προβληματισμοί των Ευρωπαίων καταναλωτών για τα ασφαλιστικά...

Οι τάσεις και οι προβληματισμοί των Ευρωπαίων καταναλωτών για τα ασφαλιστικά προϊόντα!

Οι τάσεις και οι προβληματισμοί των Ευρωπαίων καταναλωτών για τα ασφαλιστικά προϊόντα!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η ΕΙΟΡΑ δημοσίευσε χθες την έκθεση Consumer Trends Report, στην οποία επισημαίνεται ότι η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και η ενίσχυση των ψηφιοποιημένων συστημάτων αποτελεί μια ξεκάθαρη τάση που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

H νέα αυτή τάση φέρει νέες ευκαιρίες, προκαλώντας ωστόσο ορισμένες ανησυχίες στους καταναλωτές, αναφορικά με απάτες και πιθανές μορφές αποκλεισμού από την πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Εν μέσω των συνεχιζόμενων κραδασμών που προκαλεί η πρωτοφανής αυτή πανδημία, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, συνέχισαν να εξυπηρετούν τους καταναλωτές με αποτελεσματικό τρόπο, αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν μια ισχυρή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα. Ωστόσο, δεν έλλειψαν και οι νέες προκλήσεις που συνδέονται με την αύξηση της χρήσης των ψηφιακών εργαλείων.

Η EIOPA εντόπισε μια σειρά από βασικά ζητήματα στις τάσεις των καταναλωτών, τα οποία αποτυπώνονται στην παρακάτω λίστα:

1)Ανησυχίες σχετικά με προϊόντα που συνδέονται με επενδύσεις εξακολουθούν να υφίστανται λόγω της πολυπλοκότητας του προϊόντος με αποτέλεσμα τη μη ύπαρξη σαφήνειας αναφορικά με το κόστος και τα οφέλη. Αξιολογώντας τα αποτελέσματα των καταναλωτών προκύπτει ότι ο σχεδιασμός προϊόντων, η διανομή και οι διαδικασίες παρακολούθησης είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση της σχέσης ποιότητας/τιμής και των προβλημάτων που σχετίζονται με λανθασμένες πωλήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η EIOPA τεστάρει τις ασφαλιστικές

2)Όλο και περισσότερα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά ως «βιώσιμα» έχουν παρατηρηθεί, αυξάνοντας ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο του λεγόμενου «greenwashing», έναν τομέα ο οποίος δείχνει να ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις ESG των καταναλωτών, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιο βιώσιμη ανάκαμψη.

3)Ενώ η ψηφιακή καινοτομία έχει βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τη φιλικότητα προς την διαχείριση των αξιώσεων, για αξιώσεις χαμηλής αξίας και υψηλού όγκου, τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται σε ορισμένες αγορές.

4)Οι αναδυόμενοι κίνδυνοι έχουν εγείρει νέες ανησυχίες σχετικά με αποκλεισμούς και την πιθανή ενίσχυση των κενών προστασίας. Η έλλειψη σαφήνειας στους όρους και τις προϋποθέσεις και η περιορισμένη κατανόηση μπορεί να είναι επιζήμια για τους καταναλωτές. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση σε μη ασφαλιστικοί κίνδυνοι οι οποίοι διευρύνουν τα κενά προστασίας.

5)Η αύξηση της χρήσης πρακτικών βελτιστοποίησης τιμών, με βάση τη τεχνητή νοημοσύνη και τη χρήση περισσότερων δεδομένων καταναλωτών, μπορεί να οδηγήσει σε άδικη μεταχείριση και ενδεχόμενο οικονομικό αποκλεισμό, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο έμμεσων διακρίσεων.

6)Στα συνταξιοδοτικά ταμεία, συνεχίζεται η μετάβαση από τα προγράμματα καθορισμένων παροχών στα προγράμματα καθορισμένων εισφορών. Γενικότερα, αναπτύσσεται ένας ισορροπημένος συνταξιοδοτικός τομέας, που εξασφαλίζει επαρκώς το μέλλον μέσω της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, ως αποτέλεσμα συνδυασμού κρατικών, επαγγελματικών και προσωπικών συνταξιοδοτικών προϊόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αμερική: Συσχετίζουν την συμπεριφορά οδήγησης με την οικονομική δυνατότητα των ασφαλισμένων

Ενώ παραδοσιακά, οι πάροχοι κρατικών συντάξεων διαδραματίζουν συχνά έναν σημαντικό ρόλο στην παροχή επαρκών συντάξεων, στο συνταξιοδοτικό εισόδημα των ευρωπαίων πολιτών, παρατηρήθηκε αύξηση σε ότι αφορά τις συντάξεις ιδιωτικών παρόχων το 2021. Οι λεπτομερείς τάσεις στις αγορές προσωπικών συντάξεων ποικίλλουν σημαντικά, καθώς τα προϊόντα είναι ετερογενή μεταξύ των κρατών μελών.

Οι μακροπρόθεσμες συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και να επιτρέψουν στους αποταμιευτές, να συμβάλλουν σε μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Καθώς οι καταναλωτές ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τα βιώσιμα προϊόντα, παράγοντες της αγοράς προσαρμόζουν τις εσωτερικές επενδυτικές τους πολιτικές και προϊόντα, γεγονός που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ενεργό συμμετοχή των αποταμιευτών συντάξεων στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη· αλλά αυτή η τάση εγείρει επίσης ανησυχίες σχετικά με το greenwashing και τις παραπλανητικές στρατηγικές μάρκετινγκ για τους καταναλωτές.

Η EIOPA θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να προωθεί τη χρήση συνεπών εποπτικών πρακτικών για να διασφαλίσει ότι οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι που επισημαίνονται στην παρούσα έκθεση αντιμετωπίζονται κατάλληλα.

Πηγή: insuranceforum.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.