1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Δεύτερο πιο ζημιογόνο έτος για τις ασφαλιστικές το 2021 σύμφωνα με...

Δεύτερο πιο ζημιογόνο έτος για τις ασφαλιστικές το 2021 σύμφωνα με την MunichRe

Δεύτερο πιο ζημιογόνο έτος για τις ασφαλιστικές το 2021 σύμφωνα με την MunichRe
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το 2021, οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν συνολικές απώλειες 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα

  • Μαζί με το 2005 και το 2011, το 2021 αποδείχθηκε το δεύτερο πιο δαπανηρό έτος για τον ασφαλιστικό τομέα (έτος ρεκόρ 2017: 146 δισ. $, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό) – οι συνολικές απώλειες από φυσικές καταστροφές ήταν οι τέταρτες υψηλότερες μέχρι σήμερα (έτος ρεκόρ 2011 : 355 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ)
  • Ο τυφώνας Ida ήταν η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή του έτους, με συνολικές απώλειες 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ασφαλισμένες ζημίες 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ)
  • Στην Ευρώπη, οι ξαφνικές πλημμύρες μετά από ακραίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν απώλειες 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (46 δισεκατομμύρια ευρώ) – η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή που έχει καταγραφεί στη Γερμανία
  • Πολλές από τις καιρικές καταστροφές ταιριάζουν με τις αναμενόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας επείγουσα ανάγκη τη μεγαλύτερη ετοιμότητα για απώλεια και την προστασία του κλίματος

“Οι εικόνες από φυσικές καταστροφές το 2021 είναι ανησυχητικές. Η έρευνα για το κλίμα επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει όλο και πιο πιθανά. Οι κοινωνίες πρέπει να προσαρμοστούν επειγόντως στους αυξανόμενους κινδύνους από καιρικά φαινόμενα και να θέσουν την προστασία του κλίματος ως προτεραιότητα. Οι ασφαλιστές ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους καλύπτοντας ένα μέρος των κινδύνων και των ζημιών. Εφαρμόζοντας ασφάλιστρα επαρκή για τον κίνδυνο, βάζουν μια τιμή στους φυσικούς κινδύνους, ενθαρρύνοντας έτσι προσεκτική και μελετημένη συμπεριφορά για τον περιορισμό των ζημιών. Ταυτόχρονα, οι έντονες ηφαιστειακές εκρήξεις και οι σεισμοί το 2021 έδειξαν ότι δεν πρέπει να παραβλέψουμε ούτε αυτές τις κατηγορίες φυσικών καταστροφών.” Δήλωσε ο Torsten Jeworrek , Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Munich Re.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Munich Re: Ξεπέρασε το στόχο κέρδους. Δείτε τα οικονομικά αποτελέσματα και το νέο στόχο

Ευρώπη: Ακραίες ξαφνικές πλημμύρες με απώλειες ρεκόρ

Στην Ευρώπη, οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις τον Ιούλιο του 2021 προκάλεσαν εξαιρετικά σοβαρές πλημμύρες που προκάλεσαν καταστροφικές απώλειες σε τοπικές περιοχές, ιδιαίτερα στη δυτική Γερμανία. Στις περιοχές που επλήγησαν, οι βροχοπτώσεις που προκλήθηκαν από το σύστημα χαμηλής πίεσης «Bernd» ήταν οι υψηλότερες εδώ και πάνω από εκατό χρόνια. Σε παραπόταμους, όπως ο ποταμός Ahr στη Ρηνανία-Παλατινάτο, ο κατακλυσμός προκάλεσε ξαφνικές πλημμύρες που παρέσυραν αμέτρητα κτίρια. Υπήρξαν επίσης σοβαρές ζημιές σε υποδομές, όπως σιδηροδρομικές γραμμές, δρόμοι και γέφυρες. Πάνω από 220 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Οι συνολικές ζημίες ανήλθαν σε 46 δισ. ευρώ (54 δισ. $), εκ των οποίων τα 33 δισ. ευρώ (40 δισ. $) ήταν στη Γερμανία. Το ασφαλισμένο τμήμα ήταν σχετικά χαμηλό λόγω των ανασφάλιστων απωλειών υποδομής και της περιορισμένης πυκνότητας ασφάλισης για πλημμύρες στη Γερμανία. 11 δισ. ευρώ (13 δισ. $) ήταν ασφαλισμένα, εκ των οποίων τα 8,2 δισ. ευρώ (9,7 δισ. $) ήταν στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από την Ένωση Γερμανών Ασφαλιστών. Είναι η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή στη Γερμανία και την Ευρώπη μέχρι σήμερα.

Τι επιπτώσεις έχει η κλιματική αλλαγή;

Ο Ernst Rauch, Chief Climate and Geo Scientist της Munich Re, και Επικεφαλής της μονάδας Climate Solutions, σχολίασε ως εξής τα στοιχεία:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ο CEO της Munich Re ζητά κυβερνητική στήριξη στην κυβερνοασφάλεια

«Τα στατιστικά στοιχεία για τις καταστροφές του 2021 είναι εντυπωσιακά επειδή ορισμένα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι του είδους που είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνά ή πιο σοβαρά ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ αυτών είναι ισχυρές καταιγίδες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του χειμερινού εξαμήνου, ή έντονες βροχοπτώσεις που ακολουθούνται από πλημμύρες στην Ευρώπη. Για τους τυφώνες, οι επιστήμονες αναμένουν ότι το ποσοστό των ισχυρών καταιγίδων και των καταιγίδων με ακραίες βροχοπτώσεις θα αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Παρόλο που τα γεγονότα δεν μπορούν να αποδοθούν αυτόματα στην κλιματική αλλαγή, η ανάλυση των αλλαγών κατά τη διάρκεια δεκαετιών παρέχει εύλογες ενδείξεις για σύνδεση με την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και των ωκεανών. Η προσαρμογή στους αυξανόμενους κινδύνους λόγω της κλιματικής αλλαγής θα είναι μια πρόκληση».

Ακόμη και στις βιομηχανικές χώρες, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο ασφαλιστικό χάσμα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 57% των απωλειών από φυσικές καταστροφές το 2021 δεν ήταν ασφαλισμένο. Οι θιγόμενοι πρέπει να επωμιστούν οι ίδιοι τις οικονομικές ζημίες ή να βασιστούν σε βοήθεια. Αυτό το ασφαλιστικό χάσμα έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις βιομηχανικές χώρες, ενώ στις φτωχότερες χώρες παραμένει αμετάβλητο πάνω από 90%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Munich Re: Πώς αντιμετωπίζει τους κινδύνους που ενέχει η AI

Στις βιομηχανικές χώρες, το ποσοστό των ασφαλισμένων ζημιών εξαρτάται από τον συγκεκριμένο φυσικό κίνδυνο. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η ασφαλιστική πυκνότητα είναι πολύ χαμηλότερη για τις πλημμύρες παρά για τις καταιγίδες. Κάποιες υποδομές στις ΗΠΑ είναι ασφαλισμένες, ενώ αυτό σπάνια συμβαίνει στην Ευρώπη.

«Η μεγαλύτερη ασφαλιστική πυκνότητα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους και τις χώρες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις οικονομικές συνέπειες μιας καταστροφής και να τους βοηθήσει να επιστρέψουν σε μια κανονική ζωή. Η ανάπτυξη ιδεών σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις (συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα) σίγουρα έχει νόημα», εξηγεί ο Ernst Rauch.

Πηγή: NEXTDEAL

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.