1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Ο θετικός αντίκτυπος της οδηγίας IDD και οι δυσκολίες στην εφαρμογή...

Ο θετικός αντίκτυπος της οδηγίας IDD και οι δυσκολίες στην εφαρμογή της σύμφωνα με την EIOPA

Ο θετικός αντίκτυπος της οδηγίας IDD και οι δυσκολίες στην εφαρμογή της σύμφωνα με την EIOPA
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε την περασμένη βδομάδα την πρώτη της έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD), η οποία ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και διανέμονται τα ασφαλιστικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη έκθεση εξετάζει:

  • τυχόν αλλαγές στη διάρθρωση της αγοράς των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών·
  • τυχόν αλλαγές στα πρότυπα της διασυνοριακής δραστηριότητας·
  • τη βελτίωση της ποιότητας των συμβουλών και των μεθόδων πώλησης και τον αντίκτυπο της οδηγίας IDD στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις· και
  • κατά πόσον οι αρμόδιες αρχές έχουν επαρκή εξουσιοδότηση και διαθέτουν επαρκείς πόρους για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Τα κύρια συμπεράσματα της EIOPA είναι τα εξής:

Παρά τους περιορισμούς όσον αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία και την εμπειρία όσον αφορά τον αντίκτυπο της IDD στην ποιότητα των συμβουλών και των μεθόδων πώλησης, η IDD είχε γενικά θετικό αντίκτυπο στον τρόπο κατανομής της ασφάλισης στους καταναλωτές. Ωστόσο, η EIOPA εντόπισε ορισμένες δυσκολίες στην εφαρμογή του τεστ απαιτήσεων και αναγκών και εξακολουθεί να εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πώληση προϊόντων ασφάλισης ζωής που συνδέονται με μονάδες και ασφαλιστηρίων συμβολαίων ενυπόθηκων δανείων και καταναλωτικών πιστώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ποια τα αποτελέσματα εφαρμογής του νέου λογιστικού προτύπου ασφάλισης;

Μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών σημειώθηκε κατά την περίοδο 2016-2020, αλλά ο αριθμός των διαμεσολαβητών με διαβατήριο για τη διεξαγωγή διασυνοριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αυξήθηκε στα περισσότερα κράτη μέλη κατά την ίδια περίοδο.

Οι διανομείς ασφαλιστικών υπηρεσιών αντιμετώπισαν ορισμένες προκλήσεις κατά την εφαρμογή, και οι εθνικές αρμόδιες αρχές (ΕΑΑ) κατά την εποπτεία των κανόνων για τις ψηφιακές γνωστοποιήσεις λόγω έλλειψης πρόσθετης καθοδήγησης. Για παράδειγμα, το IDD απαιτεί, εξ ορισμού, ορισμένες γνωστοποιήσεις να γίνονται στους καταναλωτές σε χαρτί και ο κανόνας αυτός δεν ήταν σε θέση να συμβαδίσει με τις ψηφιακές εξελίξεις.

Κατά την άποψη της EIOPA, δεν διαθέτουν όλες οι ΕΑΑ επαρκείς εξουσίες για την αποτελεσματική διεξαγωγή της εποπτείας των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ορισμένες ΕΑΑ δεν διαθέτουν ενδιάμεσες εξουσίες μεταξύ κατάλληλων διορθωτικών μέτρων και εξουσιών παρέμβασης προϊόντων. Επιπλέον, αρκετές ΕΑΑ θα ήθελαν να εκτελέσουν δραστηριότητες «mystery shopping», αλλά δεν έχουν την εξουσία να ασκούν τέτοιες δραστηριότητες.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.