1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Απληστία και φόβος στις επενδύσεις!

Απληστία και φόβος στις επενδύσεις!

Απληστία και φόβος στις επενδύσεις!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι γεωπολιτικές κρίσεις σίγουρα επηρεάζουν τις αποδόσεις των διεθνών αγορών, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα, καθώς δημιουργούν ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομία. Οι τρέχουσες γεωπολιτικές κρίσεις που διανύουμε δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση σε αυτό και από την αρχή του έτους παρατηρούμε αυξημένη αστάθεια στην απόδοση όλων των κύριων επενδυτικών κατηγοριών.

Για τους επενδυτές, αυτού του είδους οι κρίσεις σίγουρα δημιουργούν αβεβαιότητα και συνήθως προκαλούν μια σειρά συναισθημάτων οδηγώντας τους συχνά σε παράλογη επενδυτική συμπεριφορά.

Η απληστία και ο φόβος είναι βασικά ένστικτα που επηρεάζουν την επενδυτική συμπεριφορά, αλλά είναι πολύ επιζήμια για τα οικονομικά μας συμφέροντα. Δεν είναι εύκολο να παραμείνουμε ψύχραιμοι σε ιδιαίτερα ασταθείς αγορές. Αλλά αν δεν αφήσουμε τα συναισθήματά μας να επηρεάσουν την επενδυτική συμπεριφορά μας, τότε θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να πετύχουμε τους επενδυτικούς στόχους μας. Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει τον κύκλο των συναισθημάτων που νιώθουμε καθώς η αγορά παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Όταν οι τιμές στα χρηματιστήρια ανεβαίνουν, νιώθουμε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, μας κυριεύει η απληστία και θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερα χρήματα. Καθώς οι τιμές φτάνουν στο πιο ψηλό τους σημείο, επέρχεται η ευφορία, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι οι τιμές θα συνεχίσουν απλώς να αυξάνονται. Ωστόσο, κάθε άνοδος συνήθως ακολουθείται τελικά από μια πτώση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι κορυφαίες εταιρείες του Κλάδου Ζωής για το 2023

Καθώς οι τιμές πέφτουν, γινόμαστε νευρικοί και αρχίζει να υπερισχύει ο φόβος. Το χαμηλότερο σημείο ενός οικονομικού κύκλου αποτελεί συχνά την καλύτερη ευκαιρία για να αυξήσουμε τα χρήματά μας, αλλά μόνο εάν παραμείνουμε επενδυμένοι. Ωστόσο, τα συναισθήματα της απελπισίας και της ήττας μάς οδηγούν συχνά στο να ρευστοποιήσουμε στα χαμηλά σημεία της αγοράς, κλειδώνοντας έτσι τις απώλειες. Καθώς η αγορά ανακάμπτει, γινόμαστε πιο αισιόδοξοι και αρχίζουμε να επενδύουμε ξανά, αλλά σε υψηλότερες τιμές από αυτές που πουλήσαμε. Μερικοί από εμάς μπορεί να είναι πιο διστακτικοί και να προτιμήσουν να περιμένουν την επόμενη πτώση προτού επενδύσουν ξανά, καταλήγοντας όμως να παραμένουν εκτός αγοράς καθώς αυτή συνεχίζει να ανεβαίνει.

Το κλειδί για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά κρίσεις, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα, και να αποφύγετε τη συναισθηματική αστάθεια είναι να παραμείνετε πειθαρχημένοι και αφοσιωμένοι στο μακροπρόθεσμο επενδυτικό σας πλάνο. Αξίζει να θυμόμαστε ότι οι κρίσεις και οι επακόλουθες πτώσεις της αγοράς είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, σπάνια μπορούν να προβλεφθούν ανεξαρτήτως της αιτίας τους, και αποτελούν μέρος ενός κανονικού και υγιούς οικονομικού κύκλου.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς:

  • παραμείνετε ψύχραιμοι και να θυμάστε ότι οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι των επενδύσεων∙
  • επιλέξτε την καταλληλότερη επενδυτική στρατηγική για το προφίλ κινδύνου σας και παραμείνετε πιστοί σε αυτήν∙
  • μην προσπαθήσετε να βρείτε την ιδανική στιγμή για να επενδύσετε ή να ρευστοποιήσετε – αγνοήστε τη μεταβλητότητα και τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι κορυφαίες εταιρείες του Κλάδου Ζωής για το 2023

Πηγή: Ancoria Blog

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.