1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Γενικές Ασφάλειες: Η επόμενη μέρα στην ασφάλεια αυτοκινήτου

Γενικές Ασφάλειες: Η επόμενη μέρα στην ασφάλεια αυτοκινήτου

Γενικές Ασφάλειες: Η επόμενη μέρα στην ασφάλεια αυτοκινήτου
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Άρθρο του κ. Κώστα Κώστα, Γενικός Διευθυντής Γενικών Ασφαλειών

Η ψηφιοποίηση και η πράσινη ανάπτυξη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη μέρα της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Από τις απαρχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, πριν από 130 χρόνια, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σπάνια βρέθηκαν αντιμέτωποι με τόσες αλλαγές στην τεχνολογία και το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ιπτάμενα ταξί, συνδρομητικά και αυτόνομα αυτοκίνητα, σταθμοί ταχύτατης φόρτισης οχημάτων και νεοεισερχόμενες εταιρείες big-tec, είναι κάποιες από τις εξελίξεις που αναμένεται να βιώσει ο κόσμος τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις στην ασφάλιση, αφού, μεταξύ άλλων, είναι δύσκολο για τις ασφαλιστικές εταιρείες να αξιολογήσουν και να αποδεχθούν «κινδύνους» χωρίς την ύπαρξη ιστορικών δεδομένων. Η ασφάλιση αυτοκινήτου, όμως, έχει να αντιμετωπίσει και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα ακραίων φυσικών φαινομένων, απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, ο βραχνάς των κρουσμάτων ασφαλιστικής απάτης προβληματίζει διαχρονικά τη βιομηχανία που χάνει με δόλο, εξ υπαιτιότητας των σκηνοθετημένων τροχαίων ατυχημάτων, σημαντικά ποσά.

 Η τεχνολογία γεννά ευκαιρίες

Η τεχνολογία, όμως, δεν γεννά μόνο κινδύνους αλλά και νέες ευκαιρίες. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν εργαλεία υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζουν τους οδηγούς για ασφαλή και άνετη οδήγηση. Ταυτόχρονα, καινοτόμες εφαρμογές παρέχουν σημαντικές πληροφορίες στους οδηγούς. Τέτοια τεχνολογία είναι και η Τηλεματική η οποία, είτε μέσω εφαρμογής σε κινητό, είτε με αισθητήρα τοποθετημένο στο όχημα, είναι σε θέση να αναγνωρίσει την έναρξη και λήξη κάθε διαδρομής και να βαθμολογήσει την οδηγική συμπεριφορά του χρήστη. Με την Τηλεματική, ο οδηγός ενημερώνεται στο τέλος κάθε διαδρομής για τη συμπεριφορά του και λαμβάνει μια βαθμολογία (0 – 100). Με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση, άμεσα, να αντιληφθεί τα αδύνατα σημεία στην οδήγηση του και να τη βελτιώσει στην αμέσως επόμενη διαδρομή. Πρόσθετα, μπορεί να παρακολουθεί το ιστορικό της οδηγικής του συμπεριφοράς και να τη συγκρίνει με άλλους οδηγούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Metaverse: Ένας ψηφιακός κόσμος με απεριόριστες δυνατότητες

Πρωταγωνιστής η ηλεκτροκίνηση

Η ηλεκτροκίνηση, αν και σήμερα δεν είναι ανεπτυγμένη σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας, αναμένεται πως στο μέλλον θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΤΕπ για το Κλίμα 2021-2022, το 85% των Κυπρίων δηλώνει ότι θα επιλέξει είτε υβριδικό, είτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο την επόμενη φορά που θα αγοράσει όχημα, ενώ μόλις το 15% εξακολουθεί να προτιμά βενζινοκίνητο ή ντιζελοκίνητο αυτοκίνητο.

Η μετάβαση, όμως, στην ηλεκτροκίνηση θα έχει αρκετές επιπτώσεις στην ασφάλιση και τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούνται από λιγότερα μέρη και ο μικρότερος αριθμός εξαρτημάτων συνδέεται όλο και περισσότερο μέσω αισθητήρων και ενσωματωμένου λογισμικού. Τεχνολογίες που προσθέτουν πολυπλοκότητα και, κατ’ επέκταση, αυξάνουν το κόστος επισκευής σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα, αναδύονται νέες καλύψεις για οδηγούς και οχήματα, όπως, για παράδειγμα, οι κίνδυνοι πυρκαγιάς και έκρηξης που σχετίζονται με μπαταρίες υψηλής τάσης. Τέτοια περιστατικά θα μπορούσαν να φέρουν σωρεία απαιτήσεων από τους αυξημένους κινδύνους πυρκαγιάς, κατά το χειρισμό και την αποθήκευση μπαταριών. Όλα αυτά τα δεδομένα αναμφίβολα θα επηρεάσουν το κόστος ασφάλισης.

Στην ασφάλιση των ηλεκτρικών αυτοκίνητων επιβάλλονται καινοτόμες καλύψεις που αφορούν τόσο τα οχήματα, όσο και τους οδηγούς. Οι Γενικές Ασφάλειες βελτιώνουν συστηματικά τα παραδοσιακά ασφαλιστικά τους σχέδια και αναπτύσσουν νέες, πρωτοποριακές και ευέλικτες καλύψεις, που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες ιδιωτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Με την εμπειρία και την αξιοπιστία που τη διακρίνουν η Εταιρεία μελετά και αξιολογεί τα νέα δεδομένα, ώστε να σχεδιάζει προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα συμβαδίζουν με τις εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Metaverse: Ένας ψηφιακός κόσμος με απεριόριστες δυνατότητες

Η επόμενη μέρα στις Γενικές Ασφάλειες

Ολοένα και περισσότερο, επιχειρήσεις και οργανισμοί απασχολούνται πλέον με δύο σημαντικούς πυλώνες που θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους: η ψηφιακή μεταμόρφωση και οι ESG (Environmental, Social, and Governance) πρακτικές. Οι εταιρείες που θα προσαρμοστούν θα θέσουν σε γερές βάσεις την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητά τους. Στο άμεσο μέλλον, ολοένα και περισσότερες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσουν τις διαδικασίες των επιχειρήσεων. Αυτό απαιτεί επενδύσεις τόσο στις υποδομές, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό των εταιρειών που θα πρέπει να είναι πλήρως καταρτισμένο.

Οι Γενικές Ασφάλειες, ως ηγέτιδα εταιρεία στον ασφαλιστικό τομέα, είναι οδηγός των εξελίξεων αυτών. Η τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών μας αποτελεί προτεραιότητα και σε αυτό επενδύουμε αναπτύσσοντας περαιτέρω τα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης μας, ώστε οι πελάτες μας να συνεχίσουν απρόσκοπτα να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα. Παράλληλα, χάρη στη στρατηγική μας, που βασίζεται στο τρίπτυχο self-sufficiency, transparency και personalization, ο πελάτης μας θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να «χτίζει» τις ασφαλιστικές λύσεις που του ταιριάζουν, να επικοινωνεί και να ενημερώνεται.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια να είμαστε μια πρωτοπόρα εταιρεία στην υιοθέτηση και ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών, εργαλείων και διαδικασιών που θα προσφέρουν στους πελάτες μας, αλλά και στους υποψήφιους πελάτες μας, μια συνεχώς αναβαθμισμένη ψηφιακή εμπειρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Metaverse: Ένας ψηφιακός κόσμος με απεριόριστες δυνατότητες

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.