1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Οι αντασφαλιστές ακινήτων αντιστέκονται στις εκκλήσεις για μείωση των τιμών

Οι αντασφαλιστές ακινήτων αντιστέκονται στις εκκλήσεις για μείωση των τιμών

Οι αντασφαλιστές ακινήτων αντιστέκονται στις εκκλήσεις για μείωση των τιμών
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι αντασφαλιστές ακινήτων αντιστέκονται στις εκκλήσεις για μείωση των τιμών ή χαλάρωση των όρων κάλυψης έναντι ακραίων καιρικών συνθηκών, λένε οι μεσίτες, σηματοδοτώντας ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση στις πιέσεις οικονομικής προσιτότητας που είχαν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Η αντασφάλιση καταστροφών περιουσίας, την οποία αγοράζουν οι ασφαλιστές για να μοιραστούν τις απώλειες που σχετίζονται με ακραίες καιρικές συνθήκες που διεκδικούν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που ασφαλίζουν, έχει αυξηθεί σε τιμές τους τελευταίους 18 μήνες, υποστηρίζοντας την ανάκαμψη των κερδών αναδοχής των αντασφαλιστών και των τιμών των μετοχών. 

Ανώτερα στελέχη του κλάδου ζήτησαν από τους αντασφαλιστές να μειώσουν τις τιμές και να αυξήσουν το ποσό του κινδύνου που είναι πρόθυμοι να απορροφήσουν, για να ανακουφίσουν την πίεση στους ασφαλιστές και τους πελάτες τους. Καθώς οι ετήσιες διαπραγματεύσεις αντασφάλισης πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους, οι ανώτεροι μεσίτες λένε ότι αυτό δεν συμβαίνει.

Ένα κρίσιμο σημείο τριβής είναι η «διατήρηση»: το επίπεδο των ζημιών που οι ασφαλιστές συμφωνούν να χρηματοδοτήσουν πριν ξεκινήσει η αντασφάλιση.

Οι αντασφαλιστές δεν είναι διατεθειμένοι να μειώσουν το υπάρχον επίπεδο διατήρησης, σύμφωνα με τους μεσίτες. «Δεν έχουμε δει πραγματικά προθυμία από την πλευρά της αντασφαλιστικής κοινότητας», δήλωσε ο David Priebe, πρόεδρος του αντασφαλιστικού μεσίτη Guy Carpenter.  Αυτό έκανε την αγορά πιο δύσκολη για τους κύριους ασφαλιστές, είπε, προσθέτοντας ότι αρνούμενοι να κάνουν περισσότερα για να μοιραστούν το κόστος που σχετίζεται με απώλειες από ακραίες καιρικές συνθήκες, οι αντασφαλιστές διακινδυνεύουν τη «συνάφεια» τους μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Ο κλάδος αυτοκινήτων πιο ευάλωτος

Μεσίτες δήλωσαν στους Financial Times ότι οι διαπραγματεύσεις για τις ανανεώσεις του Ιανουαρίου ήταν πιο ομαλές από τις συνομιλίες του περασμένου έτους και ότι ορισμένοι αντασφαλιστές παρείχαν και πάλι μεγαλύτερη κάλυψη. 

Ο Michael Van Slooten, επικεφαλής της επιχειρηματικής ευφυΐας στο τμήμα αντασφάλισης της παγκόσμιας ασφαλιστικής μεσιτείας Aon, δήλωσε ότι υπήρχε «σαφώς περισσότερη όρεξη [από τους αντασφαλιστές] εκεί έξω», προσθέτοντας: «[Αλλά] εξακολουθεί να είναι δύσκολο, αυτή δεν είναι μια εύκολη αγορά για πλοήγηση».

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch δήλωσε ότι αναμένει ότι τα ποσοστά αντασφάλισης θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, λιγότερο από 10% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με σημείωμα τον περασμένο μήνα. Οι αυξήσεις των τιμών θα είναι πιο σημαντικές στις περιοχές που πλήττονται από απώλειες, ανέφερε. Το κόστος της αντασφάλισης στις περιοχές των ΗΠΑ που επλήγησαν από καταστροφές αυξήθηκε στο διπλάσιο στον τελευταίο ετήσιο γύρο ανανεώσεων.

Εξακολουθεί να υπάρχει απροθυμία μεταξύ των αντασφαλιστών, σύμφωνα με τους μεσίτες, να αναλάβουν έκθεση σε όλο και πιο συχνές «δευτερεύουσες» καταστροφές, όπως σοβαρές καταιγίδες, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες απειλές, όπως οι τυφώνες. Αυτά τα δευτερεύοντα γεγονότα είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από τις προβλέψεις ότι οι ετήσιες ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές αναμένεται να φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πολλά claims αναμένονται από εγκλωβισμένα πλοία στη γέφυρα της Βαλτιμόρης

Οι αντασφαλιστές λένε ότι παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, ο πληθωρισμός και η συσσώρευση ακινήτων και πλούτου σε περιοχές που επλήγησαν από καταιγίδες τους ανάγκασαν να αυξήσουν τις τιμές τους. Τα στελέχη τονίζουν την ανάγκη για ασφάλιστρα αρκετά υψηλά ώστε να αντικατοπτρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο και τον πληθωρισμό. 

«Κατά την άποψή μας, είναι μια εξαιρετικά ισορροπημένη ανανέωση», δήλωσε ο David Flandro, επικεφαλής ανάλυσης του κλάδου στον τομέα αντασφαλιστικής διαμεσολάβησης του ασφαλιστικού μεσίτη Howden. Ωστόσο, υπάρχει «ακόμα μια μικρή ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης» για την αντασφάλιση, πρόσθεσε, καθώς οι νεοεισερχόμενοι στον τομέα ήταν πιο αργοί από ό, τι μετά από προηγούμενες διορθώσεις τιμών.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.