1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Ο κλάδος αυτοκινήτων πιο ευάλωτος

Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Ο κλάδος αυτοκινήτων πιο ευάλωτος

Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Ο κλάδος αυτοκινήτων πιο ευάλωτος
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επλήγησαν από πλημμύρες μετά τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 75 και πλέον ετών, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση, να κλείσουν σχολεία και επιχειρήσεις και να υπάρξουν ακυρώσεις και καθυστερήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

Ανάλυση της AM Best αποκαλύπτει ότι η χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη αντασφαλιστική κάλυψη, θα πρέπει να διατηρήσει το κόστος που επωμίζονται οι ασφαλιστικές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σε διαχειρίσιμο επίπεδο μετά τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες.

Ο οίκος αξιολόγησης AM Best εκτιμά ότι οι ξαφνικές πλημμύρες προκάλεσαν ένα κύμα απαιτήσεων για τις ασφαλιστικές αυτοκινήτων, περιουσίας και διακοπής εργασιών στην περιοχή και θα προκαλέσουν καθυστερήσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση των ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Ο κλάδος των αυτοκινήτων είναι πιο ευάλωτος στα γεγονότα φυσικών καταστροφών για τις ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΑΕ, καθώς οι κίνδυνοι αυτοί διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά.

Η AM Best σημειώνει ότι αυτή η καταστροφή είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντική επιδείνωση στην απόδοση των χαρτοφυλακίων αυτοκινήτων λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων και των χώρων στάθμευσης μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε μεγάλο αριθμό ζημιών. Αν και προβλέπεται ότι οι κίνδυνοι αυτοί θα διασωθούν σε μεγάλο βαθμό από την ασφαλιστική αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πολλά claims αναμένονται από εγκλωβισμένα πλοία στη γέφυρα της Βαλτιμόρης

Ωστόσο, το πρότυπο συμβολαίου αυτοκινήτου που επιβάλλει το Υπουργείο Οικονομίας των ΗΑΕ δεν καλύπτει τις φυσικές καταστροφές, αφήνοντας στις ασφαλιστές την επιλογή να επιλέξουν αν θα προσφέρουν αυτή την κάλυψη. Συνήθως περιλαμβάνει κάλυψη από πλημμύρες- ωστόσο, αυτές αποτελούν μειοψηφία των ασφαλίστρων, με τους περισσότερους πελάτες να επιλέγουν φθηνότερα συμβόλαια αστικής ευθύνης έναντι τρίτων.

Οι μεταβαλλόμενες καιρικές τάσεις έχουν ήδη επηρεάσει τη συμπεριφορά των ασφαλιστικών στην ευρύτερη περιοχή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), σημειώνει η AM Best. Το 2023 και στις αρχές του 2024, η αγορά παρατήρησε αύξηση των χαλαζοπτώσεων και των ισχυρών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν κυρίως αιφνίδιες πλημμύρες, με ορισμένες ασφαλιστικές να αρχίζουν να αναλαμβάνουν δράση για τη μείωση των πιθανών ζημιών μέσω τακτικών μετριασμού των ζημιών.

Η έκθεση των ασφαλιστικών περιουσίας σε πλημμυρικά φαινόμενα περιορίζεται από το χαμηλό επίπεδο ασφαλιστικής συνείδησης για την ασφάλιση προσωπικής περιουσίας και περιεχομένου σπιτιού.

Μια άλλη βασική πτυχή είναι η διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να αντιπροσωπεύει σημαντική συμβολή στο συνολικό κόστος των αποζημιώσεων, καθώς οι ασφαλισμένοι δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα ακίνητα κατά τη διάρκεια της επισκευής τους. Τα συμβόλαια εμπορικής ιδιοκτησίας και μηχανικής που αναλαμβάνονται στην περιοχή συνήθως εκχωρούνται στη διεθνή αντασφαλιστική αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Από Λεμεσό για Πειραιά φέτος! Τι ισχύει με την ασφάλιση αυτοκινήτου;

“Η AM Best αναγνωρίζει ότι οι αυξανόμενες ζημίες από καταστροφές στην περιοχή, οι οποίες προηγουμένως θεωρούνταν σχετικά ήπιες, μπορεί να κάνουν τους αντασφαλιστές να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους σε αυτές τις αγορές. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της χωρητικότητας και αύξηση των τιμών, καθώς και σε πίεση για αλλαγή των δομών και των όρων αντασφάλισης”, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.