1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Ελλάδα
  6. »
  7. Ανακατεύεται η τράπουλα στην Ελληνική αγορά – Νέοι CEOs, μετακινήσεις, αποχωρήσεις...

Ανακατεύεται η τράπουλα στην Ελληνική αγορά – Νέοι CEOs, μετακινήσεις, αποχωρήσεις και τα deals του 2023

Ανακατεύεται η τράπουλα στην Ελληνική αγορά – Νέοι CEOs, μετακινήσεις, αποχωρήσεις και τα deals του 2023
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σε αναβρασμό βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική ασφαλιστική αγορά. Η άφιξη υψηλόβαθμων προσώπων από το εξωτερικό ανατρέπει τις υπάρχουσες ισορροπίες, φέροντας νέα δεδομένα στην εγχώρια βιομηχανία, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μετακινήσεις κορυφαίων στελεχών μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών, υπό την σκιά των μεγάλων deals που αναμένεται να συνεχιστούν και το 2023.

Γράφει η Σωτηρία Γιαννακοπούλου,

H αρχή έγινε με την NN Hellas, η οποία στις 11 Νοεμβρίου, την ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης, ανακοίνωσε την αποχώρηση της Μαριάννας Πολιτοπούλου από την ηγεσία της θυγατρικής του Ολλανδικού ομίλου στην Ελλάδα.

Έπειτα από την ομολογουμένως επιτυχημένη επταετή πορεία της στο τιμόνι του ομίλου, με αποκορύφωμά την εξαγορά της MetLife έναντι 584 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας η NN απέκτησε παρουσία και ένα ισχυρό δίκτυο στο χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, η κα Πολιτοπούλου αποχώρησε από τον όμιλο, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγω για βελούδινο διαζύγιο κοινή συναινέσει.

Μέχρι στιγμής η Κεντρική Διοίκηση του ομίλου έχει ορίσει ως προσωρινό αντικαταστάτη της τον κ. Louis Lathioor, Γενικό Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνου και Μέλος του Δ.Σ. της ΝΝ Hellas. Ωστόσο, τα σενάρια για τον διάδοχο της κ. Πολιτοπούλου δίνουν και παίρνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον οικονομικό τύπο, η νυν Διευθύνουσα Σύμβουλος της Allianz, κα Φιλίππα Μιχάλη αναμένεται να βρεθεί στο τιμόνι της NN Hellas, ενώ δεν αποκλείεται η εταιρεία να ενισχύσει το δυναμικό της και με νέα έμπειρα στελέχη από το εξωτερικό.

Η φημολογία για τη μετακίνηση της κ. Μιχάλη στην NN Hellas γίνεται όλο και πιο έντονη τις τελευταίες ώρες, έπειτα και από την επίσημη ανακοίνωση της Allianz Ελλάδος για την τοποθέτηση του κ. Χρήστου Γεωργακόπουλου στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας από την 1η Ιανουαρίου του 2023, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αποχώρηση της κας Μιχάλη από τον Γερμανικό όμιλο.

Ο CEO της Ευρωπαϊκής Πίστης φαίνεται ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της κεντρικής διοίκησης ενώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, “η εξέλιξη αυτή φέρνει τη νέα πορεία που ξεκίνησαν μαζί η Allianz Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Πίστη νωρίτερα το 2022, ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό της προορισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Allianz εξαγόρασε την Ευρωπαϊκή Πίστη τον Φεβρουάριο του 2022 έναντι 207 εκατ. ευρώ, με τις διαδικασίες ενοποίησης των δύο εταιρειών να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, αναμένοντας την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής. Η συγχώνευση των δύο εταιρειών θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, υλοποιώντας το όραμα για “Μία Allianz” (One Allianz) στην Ελλάδα.

Σημαντικές ωστόσο είναι και οι εξελίξεις και στο μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ο άρτι αφιχθέντας από τη Uniqa Insurance Group της Τσεχίας κ. Robert Gauci, θα βρεθεί στη θέση του CEO από τον Ιανουάριο του 2023, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την Εθνική Ασφαλιστική υπό την διοίκηση της CVC Capital.

Ο κ. Gauci διατηρεί στενούς δεσμούς με την χώρα μας, ενώ γνωρίζει καλά εκτός από την εγχώρια ασφαλιστική αγορά και την ελληνική γλώσσα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Εθνική Ασφαλιστική στο επίσημο καλωσόρισμα του νέου CEO αναφέρεται στον κ. Gauci ως “Έλληνα του εξωτερικού”τέχνασμα το οποίο προμηνύει τις διαθέσεις της για κλίμα ενότητας εντός της εταιρείας, θέλοντας παράλληλα να κατευνάσει τις φωνές που αντιδρούν στην τοποθέτηση ενός στελέχους από το εξωτερικό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Όσον αφορά τον νυν CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Σταύρο Κωνσταντά, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να είναι ο νέος Επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης (Δ.Ε.Ι.Α), αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα της πρώην Επικεφαλής Ιωάννας Σεληνιωτάκη.

Ανακατατάξεις βλέπουμε και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς της ιδιωτικής ασφάλισης, με την χώρα μας να εκπροσωπείται επάξια από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και CEO της Eurolife FFH κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου.

Η Γενική Συνέλευση της Insurance Europe, της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας των ενώσεων των ασφαλιστικών εταιριών, εξέλεξε τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, στη θέση του Αντιπροέδρου, με τη θητεία του να είναι σε άμεση ισχύ με διάρκεια έως τον Ιούνιο του 2025.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς εκλέγεται στο σημαντικό αυτό αξίωμα.

Το 2022 μας αποχαιρετά σε έναν μήνα, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους, θέτοντας νέους στόχους για το 2023.

Ήδη οι διεργασίες για νέα deals και εξαγορές από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους έχουν ξεκινήσει. Κάποιες συζητήσεις ήδη έχουν διαρρεύσει στους κύκλους της ασφαλιστικής αγοράς, με το πρώτο εξάμηνο του 2023 να προμηνύεται ανατρεπτικό.

Ασφαλώς, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές δεν αφορούν αποκλειστικά του μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους. Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, δεν είναι λίγες οι εταιρείες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης που προχωρούν σε συμπράξεις και εξαγορές, προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή και το χαρτοφυλάκιο τους, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσουν συνεργασίες με πιο ευνοϊκούς οικονομικά όρους με τις ασφαλιστικές εταιρείες, στα πλαίσια συρρίκνωσης της ασφαλιστικής αγοράς.

Δεδομένων των ολιγοπωλιακών ισορροπιών που διαμορφώνονται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, οι εταιρείες θα είναι πλέον πιο επιλεκτικές με τους συνεργάτες τους, κάτι το οποίο έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.