1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Τι είναι το Catastrophe Data Hub της EIOPA;

Τι είναι το Catastrophe Data Hub της EIOPA;

Τι είναι το Catastrophe Data Hub της EIOPA;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) παρουσίασε το Catastrophe Data Hub κατά τη διάρκεια του Sustainable Finance Conference 2023. Το Catastrophe Data Hub αποτελεί μια πηγή ανοικτού κώδικα για τη συλλογή δεδομένων κινδύνου καταστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται και η φύση των απειλών εξελίσσεται, αναμένεται να αυξηθούν οι απώλειες λόγω κλιματικών αλλαγών στα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, αυτό διευρύνει το ήδη υπάρχον θέμα της έλλειψης ασφαλιστικής προστασίας.

Το Catastrophe Data Hub παρέχει δεδομένα ευρωπαϊκής κλίμακας για ασφαλιστικές απώλειες για τρία διαφορετικά γεγονότα: την πυρκαγιά του 2017 στην Πορτογαλία, τις πλημμύρες του Ιουνίου 2013 και τον άνεμο Ciara του 2020, καθώς και δεδομένα έκθεσης για φυσικές καταστροφές από άνεμο και πλημμύρα. Τα δεδομένα αυτά θα λειτουργήσουν ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών για:

  • Τους εποπτικούς φορείς: Για τον καθορισμό του μεγέθους της ασφαλιστικής έκθεσης και των απωλειών από φυσικές καταστροφές, την εκτίμηση των χρηματοοικονομικών απαιτήσεων και τον ποσοτικό προσδιορισμό του χάσματος στην ασφαλιστική προστασία. Επιπλέον, τα δεδομένα θα είναι χρήσιμα για αναλύσεις οικονομικής σταθερότητας και εποπτικές αναλύσεις.
  • Τον ασφαλιστικό τομέα: Πρόσβαση σε δεδομένα απωλειών και την ολοκληρωμένη εικόνα της αγοράς. Αυτό θα ενισχύσει επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη μοντέλων καταστροφής.
  • Πολιτικοί φορείς – Decision-makers: Για τη λήψη επαρκών μέτρων πρόληψης
  • Ακαδημαϊκοί: Για την ανάπτυξη ανεξάρτητων μοντέλων και μελετών σχετικά με την αύξηση των απωλειών λόγω της κλιματικής αλλαγής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οδηγία IRRD: Οι ασφαλιστικές ζητούν χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της

Η συλλογή και η δυνατότητα ενεργοποίησης περισσότερων και καλύτερων δεδομένων σχετικά με τους κλιματικούς κινδύνους και τις απώλειες αποτελούν μέρος των δραστηριοτήτων της EIOPA ως κέντρο αριστείας για τη μοντελοποίηση και τη συλλογή δεδομένων καταστροφών.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Petra Hielkema, Πρόεδρος της EIOPA, δήλωσε: “Η ανοιχτή πρόσβαση σε δεδομένα και μοντέλα είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της αξιολόγησης των κινδύνων βιωσιμότητας. Ως κέντρο αριστείας σε συλλογή δεδομένων και μοντελοποίησης καταστροφών, η EIOPA θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς φορείς και τις ασφαλιστικές εταιρείες με εμπειρία, μελέτες, εργαλεία και δεδομένα. Αυτό θα επιτρέψει μια καλύτερη αξιολόγηση και εποπτεία των κινδύνων καταστροφής.”

Η EIOPA επιτρέπει στις εθνικές και ευρωπαϊκές δημόσιες αρχές να έχουν μια κοινή κατανόηση των κινδύνων καταστροφής, να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπίζουν το χάσμα στην ασφαλιστική προστασία. Ταυτόχρονα, βελτιώνει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τις κλιματικές καταστροφές.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

insuranceforum.gr

To Insuranceforum.gr είναι μια κλαδική ιστοσελίδα που απευθύνεται σε επαγγελματίες και στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου. Είναι online από το 2010 και είναι το μοναδικό κλαδικό site για τον Ασφαλιστικό Κλάδο με έδρα την Βόρεια Ελλάδα. Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αποκαλυπτικό περιεχόμενο ενημερώνει καθημερινά πάνω από 2.500 μοναδικούς επισκέπτες.

Από τον Νοέμβριο του 2021 το insuranceforum.gr και το Cyprus Insurance News συνεργάζονται στενά μέσω της δημιουργίας και ανταλλαγής πρωτογενούς περιεχομένου για την Ασφαλιστική αγορά σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.