1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. EIOPA: Διαβούλευση για unit-linked και υβριδικά προϊόντα

EIOPA: Διαβούλευση για unit-linked και υβριδικά προϊόντα

EIOPA: Διαβούλευση για unit-linked και υβριδικά προϊόντα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) ανακοίνωσε την Παρασκευή την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για τη μεθοδολογία που προτείνει για τον καθορισμό της σχέσης ποιότητας/τιμής σε ασφαλιστικά προϊόντα που συνδέονται με επενδύσεις (unit-linked) και υβριδικά. Αυτό το βήμα αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της EIOPA να προσφέρει επιπλέον εργαλεία βασισμένα στον κίνδυνο στις εποπτικές αρχές, ώστε να αξιολογούν την σχέση ποιότητας τιμής στα προσφερόμενα προϊόντα. 

Η δημόσια διαβούλευση δεν σχετίζεται με τα κριτήρια αναφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Στρατηγικής Λιανικών Επενδύσεων, αλλά αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία συστημάτων αξίας για ασφαλιστικά προϊόντα.

Η EIΟPA επισημαίνει τα προβλήματα που αναφέρουν οι εποπτικές αρχές σχετικά με σημεία των unit-linked προϊόντων και των υβριδικών αγορών ανά τα χρόνια.

Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, η EIΟPA έχει θέσει την αξία ποιότητας – τιμής κατά την προσφορά τέτοιων προϊόντων ως βασική προτεραιότητα ήδη από το 2020. Η νέα δημόσια διαβούλευση αποτελεί μέρος της προσπάθειας να αναπτυχθεί μια μεθοδολογία για σημεία αναφοράς που θα παρέχουν δίκαιη αξία στους καταναλωτές.

Η μεθοδολογία περιγράφει ένα σχέδιο τριών βημάτων για τη δημιουργία αυτών των σημείων αναφοράς:

Βήμα 1: Κατηγοριοποίηση των unit-linked και υβριδικών ασφαλιστικών προϊόντων σε ομάδες με βάση τις ανάγκες των αντισυμβαλλομένων για τη δημιουργία κατηγοριοποιημένων και συγκρίσιμων προϊόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οδηγία IRRD: Οι ασφαλιστικές ζητούν χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της

Βήμα 2: Πρόταση δεικτών που θα χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό των σχέσεων ποιότητας/τιμής, συμπληρώνοντας προηγούμενες προτάσεις από το 2022.

Βήμα 3: Συλλογή δεδομένων και βαθμονόμηση σημείων αναφοράς, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον φόρτο υποβολής εκθέσεων στην αγορά.

Η EIΟPA επιδιώκει τη συνεργασία των ενδιαφερόμενων φορέων για να διαμορφώσει αποτελεσματικά συστήματα που θα ενισχύσουν την ικανότητα εντοπισμού προϊόντων υψηλής σχέσης ποιότητας-τιμής για τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα προσκαλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν σχόλια σχετικά με τις προτάσεις που παρουσιάζονται στο Έγγραφο Διαβούλευσης μέσω της διαδικτυακής έρευνας. Η προθεσμία για την υποβολή σχολίων είναι η 15η Μαρτίου 2024.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

insuranceforum.gr

To Insuranceforum.gr είναι μια κλαδική ιστοσελίδα που απευθύνεται σε επαγγελματίες και στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου. Είναι online από το 2010 και είναι το μοναδικό κλαδικό site για τον Ασφαλιστικό Κλάδο με έδρα την Βόρεια Ελλάδα. Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αποκαλυπτικό περιεχόμενο ενημερώνει καθημερινά πάνω από 2.500 μοναδικούς επισκέπτες.

Από τον Νοέμβριο του 2021 το insuranceforum.gr και το Cyprus Insurance News συνεργάζονται στενά μέσω της δημιουργίας και ανταλλαγής πρωτογενούς περιεχομένου για την Ασφαλιστική αγορά σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.