1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Πώς να ασφαλίσει κανείς το πιο ακριβό αυτοκίνητο στον κόσμο; Σαν...

Πώς να ασφαλίσει κανείς το πιο ακριβό αυτοκίνητο στον κόσμο; Σαν ένα κομμάτι τέχνης…

Πώς να ασφαλίσει κανείς το πιο ακριβό αυτοκίνητο στον κόσμο; Σαν ένα κομμάτι τέχνης…
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στις 5 Μαΐου, μια Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe του 1955 πουλήθηκε για 142 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια δημοπρασίας στο Μουσείο Mercedes-Benz στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. 

του Χρήστου Γαβαλά, underwriter.gr

Ήταν η υψηλότερη τιμή που πληρώθηκε ποτέ για ένα αυτοκίνητο σε δημοπρασία, ξεπερνώντας αισθητά τις οκταψήφιες τιμές πώλησης της Ferrari.

Η ταυτότητα του ανθρώπου που αγόρασε το ένα εκ των δύο ασημένιων αυτοκινήτων παραμένει ένα μυστήριο. 

Παρά τις επίμονες φήμες του κλάδου, εκπρόσωποι του Ερνέστο Μπερταρέλι, ενός Ελβετο-Ιταλού δισεκατομμυριούχου, διέψευσαν κατηγορηματικά στο Bloomberg ότι ο μακροχρόνιος θαυμαστής της Mercedes-Benz έκανε την τυχερή προσφορά.

mercedes-300slr-2

«Ο αγοραστής είναι πρωτίστως φαν και όχι επενδυτής», λέει ο Σάιμον Κίντστον, ο οποίος υπέβαλε τη νικητήρια προσφορά για λογαριασμό ενός πελάτη, τον οποίο αρνείται να κατονομάσει.

«Είναι κάποιος που αγαπά το αυτοκίνητο. Ο αγοραστής δεν με ρώτησε ποτέ τι πιστεύω για το πόσο μπορεί να αξίζει το αυτοκίνητο στο μέλλον.»

Το σίγουρο είναι ότι ένα αντικείμενο τέτοιας αξίας θα απαιτήσει ένα σταθερό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, εάν φυσικά ο νέος ιδιοκτήτης σκοπεύει να το οδηγήσει. 

Τεχνικά, εάν το αυτοκίνητο δεν οδηγηθεί ποτέ, δεν θα απαιτείται νομικά ασφάλιση, σύμφωνα με αναλυτές από τη Hagerty, μια εταιρεία που παρέχει ασφάλιση για συλλεκτικά οχήματα και συλλογές αξίας έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα έπρεπε να προσέξει μία εταιρεία αν ασφάλιζε τον James Bond;

«Υπάρχουν ορισμένα μέρη του κόσμου όπου οι άνθρωποι δεν ασφαλίζουν οχήματα υψηλής αξίας», λέει ο Τζακ Μπούτσερ, πρόεδρος παγκόσμιων αγορών της Hagerty.

mercedes-300slr-3

Ένας εκπρόσωπος της Mercedes-Benz είπε ότι η εταιρεία δεν θα σχολιάσει την ασφάλιση σε σχέση με το κουπέ που σημείωσε ρεκόρ. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Άμπε Μπαρνέτ, αντιπρόεδρο της Signature Services -ασφαλιστικό τμήμα της Hagerty- το πιο προφανές στοίχημα για τον νέο ιδιοκτήτη θα ήταν να προστατεύσει το αυτοκίνητό του με ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο το οποίο καλύπτει αντικείμενα υψηλής αξίας που μετακινούνται ή απαιτούν ειδική αποτίμηση.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην οριστικοποίηση των τιμών και της δομής ενός τέτοιου ασφαλιστηρίου – πράγματα όπως η τοποθεσία, η αποθήκευση και ο τύπος οχήματος – αλλά γενικά, η ασφάλιση ενός οχήματος 100 εκατομμυρίων δολαρίων κοστίζει πολύ πάνω από 100.000 δολάρια ετησίως.

«Θα ασφαλιζόταν ουσιαστικά σαν ένα κόσμημα ή μια τέχνη», λέει ο Μπαρνέτ. «Παρέχει μια πολύ ευρύτερη μορφή κάλυψης, σε αντίθεση με μια τυπική πολιτική αυτοκινήτων, η οποία θα ήταν μια ολοκληρωμένη κάλυψη σύγκρουσης. Όταν κυκλοφορούν με το όχημά τους, είτε θέλουν να το βάλουν σε διαγωνισμό είτε να το κάνουν να συμμετάσχει σε ράλι ή σε περιοδεία, αυτή η πολιτική θα το καλύψει κατάλληλα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα έπρεπε να προσέξει μία εταιρεία αν ασφάλιζε τον James Bond;

Οι γκαλερί και οι εκθέσεις τέχνης χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη μορφή κάλυψης για να προστατεύσουν πίνακες, γλυπτά, συλλογές και πολιτιστικά αντικείμενα και τα γκαράζ πολυτελών οχημάτων το κάνουν με τα αυτοκίνητα. 

Αυτό περιλαμβάνει προστασία από ζημιά ή απώλεια λόγω κλοπής, ατυχήματος ή κακού χειρισμού ή σε περίπτωση απροσδιόριστης αιτίας για την εξαφάνιση της ιδιοκτησίας. Θα βοηθούσε επίσης στην κάλυψη του κόστους επισκευής ή αντικατάστασης περιουσίας που έχει υποστεί ζημιά από πυρκαγιά, άνεμο, χαλάζι ή νερό.

mercedes-300slr-4

Ωστόσο, οι πολιτικές «inland marine» δεν καλύπτουν ζημιές από πόλεμο, πυρηνικά ή άλλα. Δεν καλύπτουν μηχανικές βλάβες ή ζητήματα που συμβαίνουν λόγω τακτικής χρήσης, όπως εκρήξεις ελαστικών, επισκευές σωλήνων ή αντικατάσταση φρένων. Εάν εσείς (ή, πιθανότατα, ο διευθυντής του γκαράζ σας) ξεχάσατε να αλλάξετε το λάδι στη Mercedes σας, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αυτό το κόστος περνάει σε εσάς. Η ετήσια συντήρηση σε τέτοια οχήματα μπορεί να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε αποθήκευση, καύσιμα, ανταλλακτικά και σέρβις.

«Είναι σύνηθες για την ασφάλιση γενικά να μην προσπαθούν να ασφαλίσουν αυτό που θεωρούν φυσιολογική φθορά», λέει ο Μπούτσερ.

Το πώς και πού θα αποθηκευτεί το αυτοκίνητο πιθανότατα θα επηρεάσει την τιμή του ασφαλιστηρίου συμβολαίου περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. «Πολλοί πλούσιοι άνθρωποι ζουν σε όμορφες περιοχές που τείνουν να εκτίθενται σε φυσικές καταστροφές», λέει ο Μπούτσερ, κάνοντας λόγο για ιδιωτικά νησιά, δασώδη βουνά και απόκρημνους βράχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα έπρεπε να προσέξει μία εταιρεία αν ασφάλιζε τον James Bond;

Μια επιπλέον σκέψη: «Οι ασφαλιστικές θα θέλουν να μάθουν την ηλικία των ανθρώπων που είναι πιθανό να το οδηγήσουν», λέει η Κίντστον. «Και αν το αυτοκίνητο μεταφέρεται, θα ζητήσουν συχνά να υπάρχουν δύο οδηγοί στο φορτηγό μεταφοράς και να μην μείνει αφύλακτο για κανένα χρονικό διάστημα». 

Η μεταφορά κυμαίνεται συνήθως από 2.000 έως 10.000 δολάρια ή περισσότερο, ανάλογα με το αν το όχημα μεταφέρεται μέσω φορτηγού επίπεδης κλίνης, μεταφορέα που έχει ασφαλιστεί, σκάφους ή αεροπλάνου.

Πηγή: underwriter.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.